‘Over een jaar of tien komen er hele mooie Nederlandse whisky’s op de markt’

Nieuws
zondag, 15 januari 2023 om 17:00
barrels
Er is en explosieve groei aan Nederlandse whisky’s en daarmee dus distilleerderijen. Nederland telt er al meer dan 50. Dat betekent dat er niet alleen al Nederlandse whisky’s te koop zijn, maar ook onderweg zijn. ‘Over een jaar of tien komen er hele mooie Nederlandse whisky’s op de markt’ zegt Peter van de Stichting Dutch Whiskyteers.
De Stichting Dutch Whiskyteers vertegenwoordigt Nederlandse distilleerderijen, waarvan er nu al een paar zijn aangesloten. Het gaat om Dubhghlas distillery uit Zwartsluis, Drumlin Distillery uit Havelte, Distilleerderij de Blauwvinger uit Zwolle, De Kleine Distilleerderij uit Zeewolde, DelRey distillery uit Hengelo, Vossenberg distillery uit de Groeve, Bossche Stokers uit Den Bosch en ook vertegenwoordigt het duo de Firma Santing (handelt in vaten). De distilleerderijen vertegenwoordigen Peter en Lisette op whiskyfestivals om deze whisky’s en vooral new make spirits alvast te promoten.

Er komen mooie Nederlandse whisky's aan

Peter van de Dutch Whiskyteers verzamelt al jarenlang allerlei whisky’s en heeft dan ook al vele merken mogen proeven. De kwaliteit van de Nederlandse whisky’s vindt hij helemaal prima. Met name over Dubhglas is hij erg te spreken. Wel ziet de Stichting Dutch Whiskyteers dat sommige distilleerderijen wat moeite hebben. 'Zij missen inkomsten en hebben moeite om het vol te gaan houden.' Alles hangt af van wilskracht om ‘gewoon’ door te blijven gaan. Al benadrukt Peter dat er met name juist hele mooie Nederlandse whisky’s op de markt gaan komen.

Wie houdt het vol?

‘Je ziet nu al allerlei partijen die met verschillende vaten bezig zijn en ook kwalitatief goede vaten hebben. Die partijen kunnen ook weer goede whisky's maken. ‘Als je new make spirit goed is, dan kan het alleen maar beter worden.’ Wat dat betreft heeft Stichting de Dutch Whiskyteers zin in de toekomst waarbij het tweetal diverse Nederlandse distilleerderijen mag vertegenwoordigen. Al is de angst wel aanwezig dat er binnen vijf jaar een paar partijen misschien gaan omvallen, simpelweg omdat de concurrente groot is en er de eerste drie jaar nog geen inkomsten zijn. Het duo wil zich er niet over uitlaten welke partijen dit kunnen zijn en het is ook niets iets waar Peter en Lisette op hopen.

Het mooiste is vooral de nieuwe whisky’s die er van eigen bodem aan komen.
Houd Whisky Monkeys morgen in de gaten voor een interview met Stichting de Dutch Whiskyteers!

POPULAIR NIEUWS