White Peak brandt weer vaten op rook voor een subtiele rokerige whisky

Nieuws
dinsdag, 21 november 2023 om 17:00
wire works over smoke 2023
Het seizoen van de rokerige whisky’s is aangebroken en dat betekent dat er verschillende drams verschijnen die lekker rokerig zijn. White Peak Distillery heeft na lang wachten eindelijk de tweede release aangekondigd van de Wire Works Over Smoke expressie.
Het is ruim anderhalf jaar geleden dat de eerste editie van deze rokerige expressie gemaakt werd. Destijds was dit de tweede release van de distilleerderij. De drank is toen volledig gerijpt in STR (Shaved, Toasted en Re-charred)-vaten die daarna het ROS-proces (recharring over smoke) in gegaan zijn. Vervolgens is de expressie gebotteld op 53,1 procent alcohol by volume (ABV).
Benieuwd naar het ROS-proces van White Peak Distillery? Dan kun je hieronder in de Instagram-video van de distilleerderij zien:

Wat is de Wire Works Over Smoke 2023 whisky?

Voor de nieuwe expressie in de rokerige reeks heeft de distilleerderij in Ambergate ongeveer dezelfde vaten gebruikt die hetzelfde proces doorgemaakt hebben. Maar er is een klein verschil. De nieuwe Wire Works Over Smoke 2023 expressie is namelijk wederom gerijpt in vier STR-vaten die uit dezelfde kuiperij van Portugal komen. Ook dit keer zijn de vaten een tweede keer gebrand op rook, waardoor de Wire Works whisky er rokerig uit is gekomen. Alleen is de whisky niet op 53,1 procent, maar op 52,7 procent ABV gebotteld.
Het resultaat is een expressie die in de tasting notes ‘een subtiele en elegante rooksmaak hebben’. Dit zijn de tasting notes:
Neus: Melkchocolade en sinteltoffee, Battenbergcake, limoenpickle, sinaasappelmarmelade, verse bramen, verse gember en houtskool.
Smaak: Siroop van zwarte bessen, sinaasappelschil, kerstpudding, nootmuskaat, gezouten karamel, gebakken appeltaart en poedersuiker.
Afdronk: Karamel latte, dolly mengsel, licht gebrande toast en gembernotenkoekjes.
De White Peak Wire Works Over Smoke 2023 wisky is in een gelimiteerde oplage van slechts 1263 flessen beschikbaar. Een fles is te koop via de White Peak Distillery webshop voor 69 pond (omgerekend ongeveer 78 euro). Of de whisky ook in de Nederlandse schappen terecht komt, is niet bekend.
Wist je dat we regelmatig toffe prijzen hebben? Bekijk ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS