Douglas Laing’s Strathearn Batch 1 Review

Reviews
maandag, 15 april 2024 om 8:00
douglas laings strathearn batch 1
Douglas Laing lanceert vandaag de eerste batch van de Strathearn distilleerderij sinds de overname van de Highland stokerij. Of deze overname een schot in de roos is, lees je in deze Douglas Laing’s Strathearn batch 1 review.
Laten we beginnen bij het begin: wat weten we over de relatief jonge Strathearn distilleerderij? De voormalige boerderij waar de stokerij in gebouwd is, ligt in het kleine dorpje Methven dat in een relatief vlak gebied van de Hooglanden ligt. Met de Glenturret- en de Tullibardine distilleerderij aan weerszijden van Strathearn, kent het gebied een rijke whiskygeschiedenis waar Strathearn nu ook deel van uitmaakt.
Het verhaal van Strathearn begon in 2013. Tony Reeman-Clark richtte met enkele compagnons een van de kleinste ambachtelijke distilleerderijen van Schotland op. Tussen deze partners vinden we bierbrouwer David Lang en voormalig whiskyhandelaar Charles White.

Uit een klein eikeltje groeit een prachtige eik

De heren staken de koppen bij elkaar en besloten om op kleine schaal traditionele whisky te produceren. Dat het Schotse levenswater op artisanale wijze gestookt wordt, blijkt onder andere uit het bepalen van de snijpunten van de middenloop. Dit gebeurt op de smaak van lead distiller Angela Brown. Authentieker kan het bijna niet.
Strathearn ademt in alles wat het doet dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Dit vinden we terug in het logo met een klein eikeltje en de slogan “From small acorns…
Deze Engelse uitdrukking betekent dat er grote dingen kunnen voortkomen uit iets kleins, zoals dat een klein eikeltje kan uitgroeien tot een reusachtige eikenboom. Als we naar de Strathearn distilleerderij kijken betekent het dat een kleine distilleerderij hoge ogen kan gooien met kwalitatief uitstekende single malt whisky.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijStrathearn Distillery
Soort whiskySingle malt
KleurHelder goud
GeurMoutig met zachte eik
SmaakStroperig en siroop invloeden met honing, bakkruiden, gedroogde abrikozen en botercrème
AfdronkLang, verwarmend en volop huisgebakken boterige haverkoekjes
Leeftijd 6-8 jaar
Alcoholpercentage 50 procent
Inhoud fles70 centiliter
PrijsNog onbekend

De primeur van Douglas Laing

Na zes jaar op eigen kracht gedraaid te hebben, werd het tijd voor Strathearn om onderdeel te worden van een groter geheel. In 2019 kocht onafhankelijke bottelaar Douglas Laing de stokerij rechtstreeks aan. Het is voor de familie Laing de eerste distilleerderij in eigen bezit. Ondanks dat Douglas Laing een groot bedrijf is, zal het kleinschalige karakter en de ambachtelijke kwaliteit van Strathearn behouden blijven.
De kwaliteit zit in het DNA van Strathearn. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de mout die wordt gebruikt. De gerstsoort heet Maris Otter en heeft een volle en romige moutsmaak. De alcoholopbrengst is minder hoog dan bij andere whiskyproducenten het geval is, maar dit betaalt zich uit in de rijke geur en smaak die verkregen wordt.

Verrassend in geur, smaak en afdronk

De geur laat zich beschrijven als een zoete mix van honing, granola en mandarijn. In de verte lijken we een vleugje boerderij lucht waar te nemen, wat een bijzondere, maar niet ongebruikelijke geur is bij whisky.
Douglas Laing doet een goede zet met de lancering halverwege april, want deze zoet-frisse whisky past uitstekend in de lente. Het alcoholpercentage van 50 procent is goed waarneembaar tijdens de eerste slok. Een aangename prikkeling verrast de tong om vervolgens over te gaan in een romige omhelzing. De smaak is kruidig als kardemom en vol mout.
Vooral die specifieke moutigheid in het levenswater van Strathearn spreekt aan en duwt je over de drempel om nog een slokje te nemen. Bij de tweede slok maakt de granige toets plaats voor zoete peer en gedroogde abrikozen. Voordat de fruitigheid doorzet wordt de fruitmand teruggefloten door de smaken van peper, gember en honingkoekjes.
De afdronk is met recht verwarmend en zelfs pittig te noemen. Het slotakkoord is zoals alle facetten van deze whisky verrassend met tonen van hooi, toch weer boerderij, en chilipeper.

Conclusie Douglas Laing’s Strathearn batch 1 

Deze eerste Strathearn batch onder het bewind van Douglas Laing is een unieke whisky te noemen. Vooral de geur is verrassend en liet ons met grote vraagtekens boven het hoofd een tijd lang ruiken aan deze dram. We ontdekten veel uiteenlopende smaken die je alle hoeken van je smaakpalet laten zien. Het is een goede beslissing geweest om de drank te bottelen op een wat hoger alcoholpercentage van 50 procent, zodat de whisky krachtig van smaak blijft.
+        Een fijne zoete en frisse geur die je zin laat krijgen in de lente
+        Een smaakvolle moutigheid met fijne kruiden verblijdt de tong
-          Van de geur van boerderij wordt niet iedereen blij

Poll

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties