De volgende Nederlandse whisky klopt op de deur: 'Ik heb een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog'

Nieuws
maandag, 15 april 2024 om 12:00
drumlin cromlech our baby single estate whisky
Een synoniem voor de lente is bloei. Dat gaat niet alleen om imposante bloembollen, want minstens zo indrukwekkend is hoe er steeds meer Nederlandse whisky’s op de markt komen. Op 8 mei staat er een volgende lancering gepland: Our Baby.
Nee, we hebben hier niet te maken met een (fout) liedje van Justin Bieber. Our Baby heeft namelijk een keihard verhaal als basis waar de juiste vaten bij zijn gekozen. Erik Poutsma, eigenaar van Drumlin Distillery raakte in de greep van een oorlogsverhaal dat zich ongeveer bij hem in de achtertuin heeft afgespeeld waarover we eerder al schreven. Hij maakte een whisky als eerbetoon. 

Fascinatie met de Tweede Wereldoorlog

De stoker laat in een exclusieve reactie met Whisky Monkeys weten dat hij een geschiedenis geek is. ‘Ik heb een fascinatie met de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het ongelooflijk interessant om te kijken naar de manier waarop wij mensen dingen doen, waarom we ze doen en hoe we ze doen. Dat vind ik gewoon heel erg leuk om door de eeuwen heen te bekijken.’

Vatenstrategie als eerbetoon

Een paar jaar geleden besloot hij iets bijzonders te doen toen hij hoorde over de gesneuvelde soldaten. Daarom komt er op 8 mei een hele Europese whisky uit. Het is weliswaar een Nederlandse whisky, maar wel één met een vatenstrategie en een Amerikaans tintje, zoals Poutsma beschrijft.
De godendrank is eerst begonnen in een new american virgin eikenhouten vat en is daarna een Bulleit vat ingegaan. En daarna heeft de whisky nog driekwart jaar gelegen op een Ardmore quarter cask. 'Om toch een heel klein beetje van die Engelse invloed van dat peat mee te geven,’ legt Poutsma uit.
Op de fles staan overigens foto’s van de gesneuvelde soldaten en daarmee is deze fles totaal anders dan je gewend bent van Nederlandse whisky’s.

Hoe proeft de whisky?

De prangende vraag is natuurlijk wat de tasting notes zijn. Die zien er als volgt uit:
  • Kleur: Diep, neigend naar oranje.
  • Neus: Chocolade, rood fruit.
  • Smaak: Abrikoos, amandelspijs, zoethout.
Onze eigen Monkey Theo heeft de dram al even geproefd en dit is waren zijn eerste notities:
'Tonen van rode bessen en lichte chocolade, afgewisseld met tabaksbladeren in de neus. In de mond opent de whisky met een prikkeltje van witte peper, gevolgd door abrikoos en vers knapperig zomerfruit zoals abrikoos en perzik met een vleugje kaneel en nootmuskaat. Een steeds zoeter wordende smaak met een afdronk alsof je een in een oud snoepwinkeltje bent. Anijs, perzikjes, zoethoutstokjes en honingblokken. Dat alles onder een hele lichte turfrook.'

Waar is de whisky te koop?

De whisky komt gelimiteerd uit en kost 159,90 euro. De helft van de whisky is reeds uitverkocht. Bestellen kan via de officiële website. De drank is gebotteld op 58,2 procent alcohol by volume. Poutsma’s whisky’s bevatten allemaal een alcoholpercentage van meer dan 50 procent. Lees ook ons interview dat we recent met hem hadden op de distilleerderij in Drenthe.
Mede mogelijk gemaakt door Drumlin Distillery.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties