InchDairnie RyeLaw Review

Reviews
zondag, 17 december 2023 om 8:00
inchdairnie ryelaw whiskymonkeys
De InchDairnie Distillery in Fife, Schotland heeft met RyeLaw zijn inaugurele release uitgebracht. De whisky is met precisie gestookt met een uniek recept. In deze InchDairnie RyeLaw Review nemen wij de Schotse roggewhisky onder de loep.

Een eigen manier

Ian Palmer richtte in 2011 InchDairnie op en wist in 2015 de eerste spirit te stoken. Hij wilde graag een innovatieve distilleerderij neerzetten. Wat hij heeft gedaan is een bedrijf oprichten dat traditie met vernieuwing combineert en waarbij wetenschap een belangrijke rol speelt bij het stoken van whisky. De distilleerderij houdt er dan ook een uniek proces op na.
Zo wordt er met een maischfilter in plaats van een maischton gewerkt. De stokerij in Fife is een van de twee plekken in Schotland waarop deze filter gebruikt wordt. Daarnaast wordt er met hamermolens gewerkt die alle ingrediënten fijn slaan. In 2017 werd op deze manier de basis voor de inaugurele whisky gemaakt. RyeLaw is gemaakt met 53 procent gemoute rogge en 57 procent gemoute gerst. Het geheel is vijf jaar gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten, voordat het in 2022 gebotteld werd.
In principe heeft InchDairnie een roggewhisky gemaakt, maar die term bestaat in Schotland niet. RyeLaw gaat dan ook door het leven als een grain whisky. Wat deze dram in je neus en mond doet vertellen we je natuurlijk in deze review, maar eerst zetten we wat details op een rij.
ryelaw whiskymonkeys 2

Zien, ruiken, proeven

Land:  Schotland
Distilleerderij:      InchDairnie
Soort whisky:      Single grain
Kleur:            Donker koperkleurig
Geur:   Kruidigheid van rogge vermengd met zachte eikenhouttonen, boven een zachte laag van vanille en karamel
Smaak:      Romig met veel peperigheid van de rogge, gember, zoet hooi, steranijs, en apple crumble
Afdronk:   Rogge kruiden met zoete zandkoekjes
Leeftijd:         5  jaar
Alcoholpercentage:  46,3 procent
Inhoud fles:          70 centiliter
Prijs:            Rond de 119,95 euro (adviesverkoopprijs)
RyeLaw vind je inmiddels op verschillende plekken in ons land bij de whiskyspecialist.

Heavy metal

De RyeLaw fles is een fles zonder al te veel toeters en bellen, maar wel eentje die gezien mag worden. In plaats van een ‘standaard model’ heeft InchDairnie Distillery ervoor gekozen om de fles tabs toe te laten kopen, waarbij de voet wat smaller is en de schouders van de fles wat breder. Ergens doet het een beetje denken aan het postuur van Superman!
De voorkant van de fles is geheel transparant zonder label. Het enige wat je ziet is de naam van de distilleerderij, de expressie die je vast hebt en dat het een single grain whisky betreft.
Als je beter kijkt, zie je dat het glas niet helemaal strak is. Aan de linkerkant is een speelse rimpeling aanwezig, waardoor het lijkt alsof de letters van de voorkant op een wateroppervlak liggen dat enigszins golft. Een tof element dat het verder strakke model een beetje breekt.
Boven de schouder gaat het glas van de fles over in een metaalkleurige hals, die op de schouder begint met de teksten ‘Engineered in Fife’ en ‘InchDairnie Distillery’. Dit is geen daadwerkelijk metaal, totdat je bij de kurk aankomt en de fles wil openen. Deze is wel van metaal gemaakt en ontzettend zwaar. Het is de spreekwoordelijke kers op de taart die het statige geheel afmaakt.
ryelaw whiskymonkeys 3

Verrassing op verrassing

Zodra je de whisky in je glas schenkt, merk je dat de koperkleurige vloeistof niet heel romig is wat betreft samenstelling. Hij laat bijna geen spoor in het glas achter. In de neus komt er juist wel room naar voren. Daar stelt de inaugurele whisky uit Fife zich namelijk voor met zoete, snoepachtige tonen die doen denken aan boterbabbelaars en fudge met wat lichte aroma’s van kruiden en vanillestokjes. Ook is er een aangename bloemige toon te onderscheiden. Alleen op dit vlak al is er genoeg te ontdekken voor whiskydrinkers.
Op je tong is in eerste instantie dat snoepje weg en krijg je weer een verrassing. In plaats van zoetigheid proef je een heel klein pepertje met wat kruiden die ongetwijfeld van de rogge afkomstig zijn. De smaak is overwegend zoet met tonen van sinaasappel, kruiden en wat houtachtige smaken. Gaandeweg maken de kruiden wat meer plek voor zoete tonen en wat invloeden van donkere bessen, totdat de whisky in een middellange afdronk uit je mond verdwijnt.

Conclusie InchDairnie RyeLaw Review

De RyeLaw is een prima inaugurele release die meteen het karakter van de distilleerderij neerzet, al is 120 euro niet voor iedereen te betalen. Dit is dan ook niet zomaar een whisky.
‘Wij doen dingen anders’ is wat de whisky aan alle kanten uitstraalt. Je krijgt tot twee keer toe een verrassing voorgeschoteld die afwijkt van het traditionele pad van een single grain whisky en niet in het hokje roggewhisky past. Waar past deze whisky dan wel? Eén plek is zeker aan te raden: in je glas!
+ Een ontzettend mooie fles
+ Weet te verrassen in de neus, mond én afdronk
+ Zowel interessant voor whiskyliefhebbers als beginners
- Prijs maakt het een dram die niet voor iedereen is

POPULAIR NIEUWS