5 feitjes die je moet weten over RyeLaw whisky van InchDairnie

Best of
zaterdag, 16 december 2023 om 18:30
63774 inchdairnie beautyshoot1 rvb v2b
Schotland is al talloze distilleerderijen en goede whisky’s rijk. Sinds kort is er een nieuwe speler in de Schotse whiskywereld bijgekomen. De eerste whisky uit de InchDairnie distilleerderij is namelijk uit. Maar ‘hoe nieuw’ is de stoker achter RyeLaw whisky eigenlijk? Dit zijn vijf dingen die je moet weten over de InchDairnie distilleerderij en de inaugurele RyeLaw whisky.

In de schaduwen opgericht

Laten we beginnen met de oprichting van de distilleerderij. De InchDairnie Distillery is met de recente komst van de RyeLaw whisky een nieuw merk in de schappen, maar de stokerij bestaat al een hele tijd. De plannen voor de distilleerderij ontstonden al ruim tien jaar geleden in 2011. Toen ging John Fergus & Co. op zoek naar een locatie voor een nieuwe distilleerderij. Die werd al snel gevonden, een paar kilometer boven Edinburgh, in Fife.
Vlakbij het kleine vliegveld van Fife en op een steenworp afstand van de oude Prinlaws molen die ooit aan de oever lag bevond zich de perfecte plek: een stuk grond aan de oevers van de rivier Leven die ooit van de InchDairnie House was. Op die plek werd in 2014 de eerste steen voor de InchDairnie Distillery gelegd en er wordt al sinds december 2015 in een moderne distilleerderij gestookt.
De distilleerderij bestaat al ruim acht jaar, maar tot nu toe is er nog geen whisky verschenen. InchDairnie opereerde namelijk onopvallend en als het ware in de schaduwen, terwijl Fife als golf- vissers- en whiskyregio enorm aan populariteit toenam en allerlei andere stokerijen links en rechts met whisky’s op de markt kwamen.
Denk aan Daftmill, Eden Mill, Linderes Abbey en Kingsbarns Distillery die al meerdere expressies gebotteld hebben en waarvan sommige stokerijen ook actief tours aanbieden. Bij InchDairnie staat de afgelopen jaren steevast een bordje voor het gebouw met de enorme glazen pui met ‘Sorry we are not open to visitors – we are too busy making whisky’.

Een enorme bak aan ervaring aan boord

De passie voor whisky komt bij InchDairnie niet uit de lucht vallen. Onder leiding van Ian Palmer, oprichter van de distilleerderij, wordt al vanaf dag één met liefde en kunde aan de godendrank gewerkt. De stokerij is misschien nog geen tien jaar oud, maar er is alleen al met de oprichter een bak ervaring aan boord waar je U tegen zegt.
Palmer is opgegroeid met het levenswater met een vader die al jaren in de whisky-industrie actief was. De carrière van de InchDairnie oprichter begon als procesengineer bij Invergordon Distillery. Daarna werkte hij onder andere als Group Distilling Manager voor Whyte & Mackay met Jura, Bruichladdich, Dalmore en Tamnavulin onder zijn vleugels.
Niet alleen Palmer heeft zijn strepen in de whiskywereld inmiddels verdiend. Ook Scott Snedon, distillery manager bij InchDairnie, heeft de nodige ervaring. Hij is vanaf dag één aan boord van de nieuwe Fife stokerij. Daarvoor werkte hij onder meer bij Glen Ord en Glenkinchie.
inchdairnie ryelaw release whiskymonkeys
De InchdDairnie RyeLaw fles

Kwaliteit boven kwantiteit

Samen met een team van gepassioneerde teamleden zorgen Palmer en Snedon ervoor dat er bijzondere drams uit de InchDairnie Distillery komen. Je ziet vaak dat een distilleerderij al na drie jaar de inaugurele release uitbrengt of aan de slag gaat met finishes op whisky’s die vanuit andere stokerijen komen. Dat is niet wat InchDairnie doet.
Het eerste distillaat is gestookt op kerstdag 2015 en had al in 2018 of 2019 uit kunnen komen. Daar wilde de distilleerderij en oprichter Palmer niets van weten. De beste man heeft er bewust gekozen om eerst de onderneming achter de stokerij op te tuigen en daarna de distilleerderij te bouwen. Er is verder ook geen financiële druk zoals bij veel andere startende stokers, dus de eerste single malt whisky van Palmer zal pas na twaalf jaar rijpen uitkomen. De datum voor de release staat nog net niet in de agenda van Palmer genoteerd en voordat deze whisky uitkomt is het nog eerst tijd voor de KingLassie expressie die gepland staat voor een release in 2025 en de PrinLaws whisky die in 2027 op de planning volgens de website.
Wat betreft de InchDairnie RyeLaw release was de rijpingsperiode iets korter dan deze drams. Deze whisky heeft vijf jaar gerust in vaten en is nu dus uit als de eerste whisky uit de distilleerderij. Het is de inaugurele release Maar wat voor whisky is het eigenlijk?

Een opvallende dram

InchDairnie RyeLaw is de eerste dram die uit de stokerij in Fife komt. En het is niet zomaar een whisky. InchDairnie omschrijft de whisky als ‘de enige met precisie gedistilleerde Scotch whisky met gemoute rogge in de wereld’. De whisky is gestookt uit een combinatie van 47 procent gemoute gerst en 53 procent gemoute rogge. Deze combinatie van ingrediënten is niet het enige dat de drank bijzonder maakt. Ook het proces dat er gebruikt is voor het stoken, is redelijk uniek in Schotland.
Volgens Snedon is het een whisky die een uniek proces doorlopen heeft en daardoor een compleet andere roggewhisky is dan je gewend bent. De gebruikte granen zijn door een speciale maischfilter gegaan en met een specifieke gistsoort gefermenteerd. InchDairnie is een van de twee distilleerderijen in Schotland die ene dergelijke filter gebruiken. Waar een standaard maischton verstopt zou raken, gebeurt dat bij de gebruikte filters van de distilleerderij niet. Een bijkomend voordeel is ook nog eens dat de spirit veel meer smaak heeft.
Naast de maischfilter van InchDairnie zijn de stills van de stoker in Fife alles behalve standaard. Er zitten namelijk twee condensoren in de wash stills en voor de tweede distillatie wordt een Lomond Hill ketel gebruikt. Deze laatste heeft platen met bubbeldoppen wat een lager alcoholpercentage (van 72 procent in het geval van RyeLaw whisky) ten opzichte van een traditionele stook in een pot still oplevert.

Wat is InchDairnie RyeLaw whisky?

Als de spirit gestookt is, gaat deze zoals alle andere whisky's in de wereld de vaten in voor de rijping. De eerste RyeLaw whisky van InchDairnie heeft in totaal vijf jaar gerijpt in nieuwe verkoolde eikenhouten vaten van de Speyside Cooperage in Ohio. In essentie is de RyeLaw whisky een roggewhisky, maar die term wordt in Schotland niet gebruikt. Je zult dit dan ook niet op de fles tegenkomen. De inaugurele expressie van InchDairnie valt onder de noemer Grain Whisky.
De goudkleurige RyeLaw whisky heeft de onderstaande tasting notes:
Neus: Kruidigheid van rogge vermengd met zachte eikenhouttonen, boven een zachte laag van vanille en karamel.
Smaak: Romig met veel peperigheid van de rogge, gember, zoet hooi, steranijs, en apple crumble.
Afdronk: Rogge kruiden met zoete zandkoekjes.
InchDairnie RyeLaw is al te vinden op verschillende plekken in Nederland met een adviesverkoopprijs van 119,95 euro.
Mede mogelijk gemaakt met Disaronno.

POPULAIR NIEUWS