KraaiKe Whisky Review

Reviews
donderdag, 08 februari 2024 om 11:00
kraaike whisky
Er komen nieuwe Belgische whisky’s op de markt. Vandaag nemen we de whisky van een kleine distilleerderij onder de loep. KraaiKe single malt komt van Craywinckelhof, een brouwerij-distilleerderij, waar we meer over zullen leren. Deze Belgische distilleerderij doet iets interessants met zijn eerste editie single malt. Wat dat is lees je in deze Kraaike Whisky Review.
De KraaiKe whisky komt uit Craywinckelhof, een brouwerij en distilleerderij in Lubbeek. Je kan deze honderd jaar oude distilleerderij makkelijk vanuit Leuven bezoeken. Craywinckelhof beschrijft zichzelf als een ‘streekbelevingscentrum dat brouwt en bruist’. Overnachten en ook feestjes zijn hier ook mogelijk, maar natuurlijk willen we graag meer over de whisky leren!

Zien, ruiken, proeven

LandBelgië
DistilleerderijCraywinckelhof
Soort whiskySingle Malt
KleurHooi
GeurCitroen, vanille, peer
SmaakRokerig, mout, hartig
AfdronkLicht pikant, peper
LeeftijdGeen leeftijdsaanduiding
Alcohol   45 procent
Inhoud fles70 centiliter
Prijs 58 euro (bij de distilleerderij)

Hoe maakt Craywinckelhof zijn whisky?

De naam KraaiKe, die een kleine kraai betekent, komt van het eerste stukje in de naam ‘Craywinckelhof’. Deze whisky is duidelijk door Schotland geïnspireerd. De KraaiKe single malt is twee keer gedistilleerd en Craywinckelhof praat over ‘een speciaal plekje in ons hart [voor] Schotland en zijn whisky’. Naast whisky maakt de Belgische distilleerderij ook gin, likeuren, en eau-de-vie, maar de godendrank heeft dus een bijzonder plekje verdiend.
De stoker gebruikt Lubbeekse gerst om zijn‘lokale en ambachtelijk’ whisky te maken. Craywinckelhof behoudt de smaken van lokale mout met geen koude filtratie en geen toegevoegde kleurstof. De kleur van KraaiKe whisky is licht, zoals gedroogd hooi. Ondanks zijn onbepaalde leeftijd, kan deze whisky niet meer dan drie of vier jaar oud zijn. Het flesje dat voor deze review is aangeschaft, is dan ook één van een 2000 flessen die in Laphroaig vaten hebben gerijpt.

Hoe proeft het?

In de neus krijgen we geen sterke geuren door. Misschien ruiken we een beetje citroen en appel? Op de tong is peper waarneembaar; de eerste duidelijke smaak. KraaiKe is zoals gezegd heel jong en dat is duidelijk. De oude Laphroaig vaten geven geen zoetigheid aan aan de dram.
Er is wel sprake van rokerigheid, maar niet dezelfde als een echte geturfde whisky. Heb je ooit geturfde moutkorrels geproefd? In de afdronk van KraaiKe proef je precies die smaak samen met groene appels.
Craywinckelhof suggereert dat citroen en vanille smaken in KraaiKe whisky liggen. Ze zijn niet makkelijk onder een deken van peper en rook te vinden. De smaak is pikant, niet verfijnd. Het gebruiken van Laphroaig vaten is een tikkeltje gewaagd voor een nieuwe whiskymaker en anders dan gewone bourbon vaten. Ambitie is goed, maar dit idee is misschien een beetje te ambitieus.

Conclusie KraaiKe Whisky Review

Als je Leuven bezoekt en iets lokaals wilt proeven, staat KraaiKe klaar. Er is nieuwe Belgische whisky met lokale gerst en interessante vaten te zien. Toch denkt deze Whisky Monkey dat er nog meer mogelijk is voor KraaiKe. Denk aan meer zoetigheid. Sherry-smaken zouden bijvoorbeeld de smaken van de Lubbeekse gerst beter tijdens de rijping doen ontwikkelen.
Het is voor KraaiKe een kwestie van de puntjes op de i zetten. Denk aan experimenteren met andere vaten en de whisky langer laten rijpen. Wij zijn benieuwd wat gaat deze partij nog in de toekomst doen. En het is handig om geen schrijffouten op etiketten te hebben. Op onze fles stond ‘slightly peat smoke’. Geen groot probleem, omdat het om de smaak gaat, maar het kan net even beter. Wel is het goed om te zien dat Craywinckelhof ook leuke bieren en likeuren heeft, dus er valt genoeg te ontdekken.
+ Een echte lokaal en creatief Vlaamse produkt
+ Niet zo duur als sommige nieuwe Belgische whisky’s
- Te jong om veelzijdige smaken te hebben
- puntjes op de i missen

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties