Penderyn distillery cask – Carcavelos Review

Reviews
door Siniša Stojkovićwoensdag, 07 februari 2024 om 17:00
penderyn
Welkom bij de Penderyn distillery cask – Carcavelos Review. Benieuwd wat een Carcavelos wijnvat met een whisky uit Wales doet? Daar kom je achter in deze review.
Voor dat we overgaan tot het proeven van dit 'aur Cymru' oftewel Welshe goud, volgt hier eerst wat informatie of Carcavelos. We zijn bekend met Port en Madeira wijnen uit Portugal en zeker met de resultaten die sommige distilleerderijen hebben met afrijping in die vaten.
Penderyn staat overigens bekend om uitstekende whisky’s die gerijpt hebben in Madeira vaten. Carcavelos is een Portugese wijnregio in de gelijknamige gemeente in de regio Estremadura. De meeste wijngaarden bevinden zich in de buurt van de steden Cascais en Oeiras'. De regio heeft de hoogste wijnclassificatie van Portugal, de Denominação de Origem Controlada (DOC).
Carcavelos wijnen worden drie tot vijf jaar gerijpt in eikenhouten vaten waardoor ze een geelbruine kleur en nootachtige smaak krijgen.

Distillery cask

Iedereen die wel eens een distilleerderij in Schotland of Wales heeft bezocht, weet dat er in een bezoekerscentrum vaten aanwezig zijn waar je tegen betaling je eigen fles kan vullen.
Deze distillery casks kunnen uit verschillende variëteiten bestaan en hebben vaak een experimenteel karakter. Tijdens ons bezoek aan Penderyn in juni 2023 is de Carcavelos cask opgevallen en besloten we om een fles aan te schaffen om deze later te proeven en middels een review met jullie te delen. Let op: als we je nu lekker maken met deze whisky, weet dan dat je alleen een fles kunt kopen bij de distilleerderij zelf. Al is dat natuurlijk helemaal geen straf.

Zien, ruiken, proeven

LandWales
DistilleerderijPenderyn 
Soort whiskySingle malt
KleurDiepgoud
GeurZacht, fruitig en zoet, wijngums en tonen van karamel, peren en abrikoos.
AfdronkFruitig met smaken van appel en peren, vanille, honing en peperige kruiden
LeeftijdGeen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage:61,9 procent alcohol by volume (ABV)
Inhoud fles70 centiliter
Prijs 120 Britse ponden (omgerekend ongeveer 140 euro)

Snoepwinkel

De whisky heeft een natuurlijke kleur en is non-chill filtered. We schenken een glas in en doen meteen een paar druppels water erbij vanwege het hoge alcoholpercentage van 61,9 procent alcohol by volume (ABV). De geur is heel zacht, zoet en aangenaam.
We ruiken wijngums, peren en abrikoos gevolgd door tonen van toffee. Dat zoete geur is duidelijk aanwezig en het is net alsof je een snoepwinkel binnen loopt. We nemen een slokje en de wandeling door de snoepwinkel gaat door. De smaken van appels, peren, honing en vanille zijn goed vertegenwoordigd. Dit alles gaat gepaard met een prettige aanwezigheid van peperige kruiden. De afdronk is lang, zoet, warm en zeer aangenaam.

Conclusie Penderyn Carcavelos distillery cask

Wat ons betreft doen de Carcavelos vaten de drank zeer goed. Ze geven de whisky net dat extra duwtje in de goede richting. Dus hopelijk worden er in de toekomst meer whisky's in deze vaten gerijpt. Want hoe meer, hoe beter! De drank is intens, fruitig en zoet. Ondanks het hoge alcoholpercentage is de whisky toch aangenaam om te drinken, maar vergeet vooral niet een paar druppeltjes water toe te voegen. Penderyn heeft duidelijk de zaken op orde als het om Portugese wijnvaten gaat en met Carcavelos is dat maar weer eens gebleken.
+ Intens en warm
+ Zoet en makkelijk te drinken
- Alleen bij de Penderyn distilleerderij te koop

POPULAIR NIEUWS