Ryggia (Bruges Whisky Company) - Unleashed - Fireball Finish Review

Reviews
zaterdag, 30 december 2023 om 17:00
brugse whisky
Als je aan single malt whisky denkt, denk je aan Schotland, Ierland of Japan. België is niet het eerste land dat in je gedachten voorbij komt drijven. Toch wordt er in de Belgische stad Brugge ook whisky gestookt. Hoe dat smaakt, lees je in deze Ryggia (Bruges Whisky Company) - Unleashed - Fireball Finish Review.
De historische stad Brugge in België staat bekend om de prachtige architectuur, sfeervolle grachten en heerlijke wafels. Maar met de Bruges Whisky Company kan de stad Brugge een toeristische trekpleister toevoegen aan de geliefde West-Vlaamse plaats. Peter en Thibaut de Meyer maken Belgische whisky met lef.
De Vlaamse heren brengen hun whisky onder verschillende namen uit. Zo heet een van hun merken Rogia terwijl er ook bottelingen zijn die de naam van de distilleerderij dragen. Een geturfde variant luistert naar de naam Peathia en op het etiket van de whisky die we vandaag proeven, prijkt de naam Ryggia.

Fireball Finish

De whisky die we vandaag proeven heeft een finish gehad in een voormalig Fireball Cinnamon whiskyvat. De bijzondere drank, die een sterke kaneelsmaak heeft, komt oorspronkelijk uit Canada en is momenteel erg populair in de Verenigde Staten. De keuze voor een Fireball vat is nogal onorthodox, maar zoals te lezen in het interview met de heren, bezitten de vader en zoon veel durf.

Zien, ruiken, proeven

Land:België
Distilleerderij: Bruges Whisky Company
Soort whisky:Single malt
Kleur:         Koper
Geur:         Hout en aardse kruidigheid 
Smaak: Verrassende kruidigheid.  Muskaatnoot en wat madeira, lichte hints van peer en appel
Afdronk:     Vleugje gekonfijte kers met in de verte tonen van kaneel
Leeftijd: 4 jaar
Alcoholpercentage:   58,4 procent alcohol by volume
Inhoud fles:    50 centiliter
Prijs:         84,50 euro

Meer dan alleen kaneel

Bij het inschenken is er meer dan een vleugje kaneel te ruiken. De geur doet denken aan kaneelpoeder in pure vorm zoals dat je gebruikt over wentelteefjes of als je stoofperen kookt. Maar er is meer te onderscheiden in de neus. Aroma’s van vanille, mandarijn met kruidnagel erin gestoken en marsepein zijn op te merken achter de dikke laag kaneel.
De alcohol dringt zachtjes de neus binnen terwijl de whisky op een hoge sterkte van 58,4 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld is.

Kaneelbroodjes met een kick

In de mond begint de drank soepel, maar al snel is de kick van de alcohol aanwezig. De smaak doet denken aan kaneelbroodjes en peperkoek. De zoete kruidigheid van kaneel neemt logischerwijs het grootste deel van de smaak voor zijn rekening. Op de achtergrond is er vanille, nootmuskaat en sinaasappelschil te ontdekken. Het mondgevoel is droog en verwarmend.
In de middellange afdronk blijft de kaneel prominent aanwezig en drukt de andere smaken nog verder naar de achtergrond. Het droge en kruidige mondgevoel vormt het slotakkoord van deze Belgische lekkernij.

Conclusie

Wie groot liefhebber van kaneel is, komt met deze dram aan zijn trekken. De zoete en kruidige smaken maken dit een winterse whisky om van te genieten bij het haardvuur. Voor wie van frisse, fruitige of rokerige whisky houdt, is deze Belgische single malt niet weggelegd. Als je op zoek bent naar complexe smaken, kun je beter een andere fles uit de stal van de Bruges Whisky Company kiezen.
+       Zoete en kruidige geuren en smaken
+       Een stevige, middellange afdronk
-        De kaneelsmaak voert de boventoon

POPULAIR NIEUWS