Sakurao Single Malt Japanese whisky Review

Reviews
door Monkey
donderdag, 23 november 2023 om 13:00
sakurao single malt whisky monkeys 3 1
In deze Sakurao Single Malt Japanese Whisky Review nemen we je mee naar het Verre Oosten, waar aan de Hiroshima Bay de Japanse Binnenzee begint. Aan die kust stookt Sakurao een mooie zoete variant van het levenselixir. Lees door en kom erachter wat je van deze expressie mag verwachten.

Een unieke plek

Op de plek waar jaren geleden een vreselijke gebeurtenis voor altijd een gitzwarte pagina in de geschiedenisboeken kenmerkte, begint in 2017 een mooi verhaal. Het is het jaar dat de Sakurao Distillery opgericht werd. De stokerij ligt op een unieke plek, namelijk aan de Hiroshima Bay die grenst aan de Seto Inland Sea.
Door die unieke ligging profiteert Sakurao, van een koude wind uit de Chugoku bergen en een warme luchtstroom vanuit de Japanse binnenzee. Het zijn slechts twee factoren die bij de Japanse Sakurao whisky een grote rol spelen, maar alles begint met Taihei Yamamoto, meesterdistilleerder van Sakurao Distillery.
Hij gebruikt speciaal afgestelde distilleerketels om de spirit voor de Sakurao whisky zacht en soepel te maken. De drank die hij stookt laat hij rijpen in een viertal verschillende vaten, namelijk ex-bourbon vaten, nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten , sherryvaten en Japanse mizunaravaten. De twee winden doen de rest als de whisky meer dan drie jaar geduldig rust totdat de drank gebotteld wordt.

Zien, ruiken, proeven

Land: Japan
Distilleerderij Sakurao
Soort whisk Single Malt
Kleur: Donker amberkleurig
Geur Rozijnen, sinaasappel en perzik
Smaak Zoete vanille met matige bitterheid en zuurheid
Afdronk: Rokerig met een lange, zoete nasmaak
Leeftijd: Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage: 4 43 procent
Inhoud fles: 70 centiliter
Prijs: Rond de 80 euro
sakurao single malt review whisky monkeys

Alle aandacht op de dram

Hoewel de Japanse whisky uit Hiroshima in een unieke combinatie van vaten gerijpt heeft, wordt dit niet groots op de verpakking aangekondigd. Sterker nog, de verpakking waarin de fles zit is bijna helemaal zwart. Er is een wit label te vinden met daarop de naam van de whisky en wat informatie en het goudkleurige logo van de distilleerderij.
Datzelfde geldt voor de fles. Er is geen poespas van de verpakking gemaakt, maar slechts een eenvoudig label met de hoognodige informatie. De fles zelf is ook niet in een bijzondere vorm geblazen en is zelfs redelijk standaard op een detail na: er is een kunststof draaidop te vinden in plaats van de standaard kurk. Een interessante keuze.
De distilleerderij laat de amberkleurige drank het woord voeren en dat is terecht.
De Sakurao single malt is namelijk een whisky die een mooi verhaal te vertellen heeft dat zowel de whiskyliefhebber als de beginnende whiskydrinker aan zal spreken. De dram introduceert zich ontzettend fruitig in de neus, waarbij vooral sinaasappelschil opvalt. Verder is er een moutachtige ondertoon te ontdekken en als je wat langer ruikt een kleine hint van rook.
In de mond is het een dram die schreeuwt dat hij van Japanse afkomst is. Na een fluweelzachte landing op je tong, is de sinaasappel weer van de partij, dit keer met een vleugje citrus, wat vanille en wat kokos. Ook krijg je een beetje zurigheid van een groene appel op je tong. Uiteindelijk komen er wat houttonen naar voren en wordt er een hele milde rook geïntroduceerd voordat de smaken verdwijnen in de afdronk.

Sakurao Single Malt Japanese whisky Review

Je zou de Sakurao Single malt kunnen omschrijven als een zachte kersenbloesem, waar de naam overigens ook voor staat. De whisky is gebalanceerd en elegant, maar daagt je niet echt uit om op verkenning te gaan in het smakenpalet. Het is een veilige whisky waarvan je precies weet wat je kunt verwachten en dat voor een geweldige prijs die het een perfecte kennismaking maakt met Japanse whisky.
+ Een hele nette prijs voor een Japanse single malt
+ Een perfecte kennismaking met Oosterse drams
+ Gebalanceerd van A tot Z
- Daagt je niet echt uit

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties