Singleton of Dufftown 18 Years Review

Reviews
zaterdag, 17 februari 2024 om 13:00
singleton18
Singleton is een beetje ongewone whisky. Niet dat het een rare of vreemde whisky is; het is juist een hele smakelijke whisky. Wat alleen opvalt is dat er drie distilleerderijen zijn waar Singleton gemaakt wordt: Glen Ord, Glendullan en Dufftown. Allemaal hebben ze hun eigen karakteristieken en smaakprofiel. De Singleton whisky die we hier gaan bespreken is de Singleton die in Dufftown wordt gemaakt.
In de Dufftown-distilleerderij in Speyside wordt al sinds 1895 whisky gedistilleerd. Onder andere koning Edward VII was een liefhebber van deze whisky, waardoor dit in zijn tijd (begin 1900) dan ook al rijkelijk gedronken werd aan het Britse hof.

Enorme productie

De distilleerderij heeft het in de loop der tijd soms best moeilijk gehad, maar momenteel draait deze 24/7. Er wordt zo'n slordige zes miljoen liter alcohol per jaar geproduceerd. Een flink gedeelte daarvan wordt gebruikt voor de blends van Diageo (de huidige eigenaar), maar er worden ook mooie single malts van gemaakt.
De 18-jarige whisky is onderdeel van een groter aanbod. Naast de 18-jarige expressie zijn er ook nog 12-, 15-, 21- en 25-jarige Singletons te verkrijgen.

Een chique uitstraling

Deze Singleton whisky komt in een prachtige blauw/groene verpakking, voorzien van gouden en witte letters, wat al gelijk een chique en klassieke uitstraling geeft.
Op de achterkant van de verpakking wordt onder andere vermeld, dat deze dram gerijpt heeft in refill ex-bourbon casks en in PX en Oloroso casks. De fles heeft een duidelijk etiket waarop we onder andere kunnen zien dat deze is gebotteld op 40% alcohol.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Dufftown
Soort whisky Single Malt
Kleur Goud-amber
Geur Zoet, gestoofd fruit, rijpe herfstappels en rijk bessenfruit. Daarnaast geroosterde hazelnoot en walnoot, met houtachtige geur en droge theebladeren, gevolgd door chocolade, karamel en subtiele granen.
Smaak Stevig, vol en droog. Smaken van nootjes, donkere toffee en zachte munt, gevolgd door fruit zoals rabarber en appelsap. Daarna amandelkoekjes, hout en een lichte kruidigheid.
Afdronk Middellang met een langere toon van drogend eikenhout. Daarnaast frisheid van gestoofd fruit, houtrook en zwarte peper.
Leeftijd 18 jaar
Alcoholpercentage 40 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs 60-80 euro

Geur

Als de fles opengaat, komen er eerst wat zoete tonen naar boven. Denk hierbij aan karamel, een beetje vanille, vers gebrande noten en heel ver weg is er een hele lichte dennengeur aanwezig. Als de whisky wat langer in het glas zit, worden deze tonen sterker.

Smaak

De whisky is zoet. Duidelijker dan bij de geur proef je nu vanille, rijpe appel, koekjes, en een klein randje koffie of cacao. Dat laatste is iets moelijker te definiëren. Verder nemen we een klein beetje kruiden als laurier waar. De whisky heeft een fijn mondgevoel, een beetje olie-achtig. Verder valt op dat de smaken volledig in balans zijn.

Afdronk

De afdronk is niet heel lang, al is er wel sprake van een goede balans. Denk aan hout, zelfgemaakte appelmoes, een beetje kruidigheid en een vaag idee van een heel klein beetje rook.

Conclusie Singleton 18 Years Review

Deze dram is mooi in balans en zoals de verpakking ook aangeeft “Sublimely Smooth”. Het is een whisky die door heel veel mensen gewaardeerd zal worden. De smaak is heel toegankelijk, er zijn geen scherpe randjes. Daardoor drinkt de drank gevaarlijk en makkelijk weg. 

Deze whisky kun je ook rustig schenken aan minder ervaren whiskyliefhebbers. Als de whisky wat langer open staat, dan ontwikkelt hij zich goed en geeft meer smaak vrij. Voor deze prijs zou iedereen hem eigenlijk gewoon in zijn drankenkast moeten hebben, want waar vind je daar nog een goede 18-jarige voor zes tientjes? Houd er alleen wel rekening mee dat deze whisky niet geschikt is voor als je gewend bent aan single cask of Islay whisky's. 
+ Toegankelijke smakelijke whisky
+ Heel goed in balans
+ Goed mondgevoel
+ Af en toe verrassende ‘kleine’ smaakjes
- Niet als je gewend bent aan single casks en/of Islay
Lees ook meer van onze whisky-recensies in dit overzicht.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties