Deze twee Speyside expressies zijn voor de zoetekauw

Nieuws
zaterdag, 17 februari 2024 om 15:00
tomintoul 14yo
De Tomintoul Distillery in Speyside heeft een tweetal nieuwe single malt whisky’s onthuld. Het gaat om een tweetal experimentele limited edition expressies met een finish in een Frans vat: de Tomintoul 2009 14 Year Old Cognac Cask Finish en de Tomintoul 2008 15 Year Old Madeira Cask Finish.
De nieuwe whisky’s van Tomintoul Distillery hebben gerijpt in vaten die door Robert Fleming, meesterdistilleerder van de stokerij, geselecteerd zijn. De 14 jaar oude Tomintoul expressie is in 2009 gestookt en heeft gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Daarna heeft de drank nog een finish gekregen in cognac vaten.
De Tomintoul 2008 15 Year Old whisky heeft gerijpt in ex-bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. Daarna is de whisky nog voorzien van een finish in madeiravaten die de drank voorzien van een wat zoeter en rijker profiel.

Wat zijn de nieuwe Tomintoul single malt whisky’s?

Allebei de flessen zijn gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). Hoewel beide whisky’s overwegend zoet zijn, hebben ze door de verschillende rijping toch een compleet ander smaakprofiel gekregen.
De Tomintoul 14 Year Old Cognac Cask Finish heeft een zoet en nootachtig aroma met smaken van amandelvlaai, gebakken abrikozen, vanille en cederhout, aangevuld met pure chocolade en roze peperkorrel. De Tomintoul 15 Year Old Maderia Cask Finish heeft aroma’s van butterscotch, ahornsiroop en bramen, met koffie en pure chocolade.
Hoewel nog niet onthuld is per wanneer de flessen te koop zijn, is wel al bekendgemaakt dat beide flessen gelimiteerd zijn. Van de Tomintoul 14 year old zijn wereldwijd 8082 flessen te koop en van de 15 jaar oude expressie zijn dat 6654 flessen. De prijs is respectievelijk 97 pond (omgerekend 113 euro) en 110 pond (omgerekend ongeveer 130 euro).
Onlangs spraken we Jordan Hillman, sales manager van Tomintoul, in een exclusief interview. Hij vertelde meer over het merk, waaronder het feit dat dit ook echt een ladies whisky is.
Foto: Tomintoul