Whisky Scallywag The Dutch Bicycle Edition smaakt naar donkere vruchten, chocolade en een vleugje vanille

Reviews
zaterdag, 06 juli 2024 om 16:00
scallywag the dutch bicycle 2
De ondeugende Foxterriër van Douglas Laing is op avontuur. Deze keer stapt hij op de fiets om naar ons kleine kikkerlandje af te reizen. Of deze limited edition speciaal voor de Nederlandse markt weet te overtuigen, lees je in deze Scallywag The Dutch Bicycle Edition Review.
Douglas Laing zet met zijn Remarkable Regional Malts al jaren elke Schotse whiskyregio in de spotlight. Scallywag is de blended malt waar alleen maar whisky’s uit Speyside in gaan. Welke dit precies zijn, blijft geheim. Toch kunnen we een tipje van de sluier oplichten door de namen Mortlach, Macallan en The Glenrothes te noemen.

Nederlands avontuur

The Dutch Bicycle Edition is een limited edition uit de Adventure series. In deze serie gaat de Foxterriër genaamd Binks langs zijn favoriete plekken in verschillende landen. We kunnen stellen dat deze fles speciaal voor Nederland erg gelimiteerd is, want er zijn er maar 480 van gemaakt. Hoe Nederlands deze uitgave is, kun je aan het etiket zien.
Op het label fietst Binks over een kronkelend fietspad door de duinen. Hij is gekleed in een gele trui met een oranje sjaaltje. Op zijn hoofd zien we een fietshelm in de Nederlandse driekleur. Het favoriete hondje van de familie Laing passeert in zijn fietstocht typisch Hollandse tulpenvelden en een molen.
Copita Whiskyglas Blauw - Blind tasting - Glencairn Crystal Scotland Image
Copita Whiskyglas Blauw - Blind tasting - Glencairn Crystal Scotland
EUR21.95
Op voorraad
Koop op bol.

Zien, ruiken, proeven

Land:Schotland
Onafhankelijke bottelaar: Douglas Laing & Co.
Soort whisky:Blended malt
Kleur    Donker goud
Geur  Rijke en zoete aroma’s van donkere vruchten en frisse specerijen
SmaakDonkere vruchten, chocolade en een vleugje vanille
AfdronkCacao, zoete tabak, vanille en gestoofd fruit demarreren uit een peloton van smaken
LeeftijdNAS
Inhoud fles:70 centiliter
Prijstussen de 50 en 60 euro

Spaans eiken

De Scallywag die we vandaag proeven is op het label na geenszins Nederlands. Alle whisky in de blend is afkomstig uit Schotland en de vaten waarin de drank gerijpt heeft, zijn grotendeels gemaakt van Spaans eiken. Waar de meeste voormalig sherryvaten van Amerikaans eiken gemaakt zijn, is er voor deze bijzondere Scallywag gekozen voor een meerderheid van Spaanse makelij. Het Spaanse hout geeft de whisky meer kruidigheid, diepte en tannines van het hout dan de Amerikaanse eik doet.
scallywag the dutch bicycle

Zoet en fris tegelijk

Bij het inschenken valt de donkere kleur van deze whisky op. In het zonlicht schittert het goud alle kanten op en krijg je zin om een slok te nemen. Maar voordat de drank over de tong zal rollen, starten we met goed ruiken. Wat zal er te ontdekken zijn in deze Scallywag?
De eerste aroma’s die de neus in fietsen zijn frisse rode bessen en bramen die al even buiten in een bakje staan. De zoetigheid van melkchocolade en zachte Haagse hopjes is goed te ruiken, maar ook zijn er frisse geuren als citroensap en drinkyoghurt te ontdekken. De laatste geuren die zich laten benoemen zijn chocolade rozijnen, kaneel en een vleugje munt.

Een smakenoptocht

De eerste slok is een genot. Een fluweelzachte romigheid glijdt over de tong. De smaak van Chocotoffs is het eerste dat de mond vult, gevolgd door bosvruchtenjam. De optocht van smaakjes gaat verder met vanillefudge sinaasappelschil, cornflakes met honing en koekkruiden. De whisky is zacht in de mond en voelt niet als een whisky van 48% alcohol.
Al tijdens het doorslikken komt er een voorzichtige bitterheid van eikenhout in de mond. Het is een aangename afwisseling van het zoete dat eerder leek te overheersen. Het brengt deze vermoedelijk jonge whisky mooi in balans. De afdronk is middellang met vanille, tabak en bitterheid van hout.

Conclusie Scallywag The Dutch Bicycle Edition Review

Deze Scallywag heeft een Nederlands tintje, maar overduidelijk Schotse en Spaanse roots. Het Spaanse hout geeft een mooie kruidige diepgang en veel zoetigheid. Op de tong is veel te proeven van zoet tot fris en zelfs wat prettige bitterheid. De whisky is voor zijn 48% alcohol zacht voor de mond en daarmee een gevaarlijke doordrinker.
+        Zoet, fris en bitter zijn mooi in balans
+        Een dram met diepgang
+        Een heerlijke whisky voor een redelijke prijs
-          Jammer dat er maar 480 flessen van gemaakt zijn
Bekijk hier voor een overzicht van al onze whisky reviews.

POPULAIR NIEUWS