Kingsbarns Coaltown Whisky Review: gaan fruitigheid en rokerige invloeden van Islay samen?

Reviews
donderdag, 04 juli 2024 om 7:00
kingsbarns coaltown review
Welkom bij de Kingsbarns Coaltown Review. De nieuwste toevoeging aan de kernassortiment van deze Lowland single malt distilleerderij is een whisky die het fruitige karakter van Lowland combineert met rokerige invloeden van Islay. Benieuwd hoe dat smaakt? Daar kom je achter in dit artikel.

Mijnbouw dorpje

Kingsbarns Coaltown dankt zijn naam aan de Coaltown of Wemyss, een mijndorp gelegen in de buurt van Wemyss Castle; het voorouderlijk huis van de familie Wemyss. Deze familie heeft diepe wortels in de Fife streek - gelegen aan de Firth of Forth - en heeft uiteraard een langdurige connectie met whisky.
Geïnspireerd door dit rijke erfgoed wordt Coaltown nu geïntroduceerd aan het kernassortiment van Kingsbarns Single Malts. Een whisky die volledig heeft mogen rijpen in ex-peated vaten van Islay. Peter Holroyd, manager van Kingsbarns Distillery zegt er het volgende over: 'Uitsluitend gerijpt in ex-geturfde vaten is dit echt een Lowland versie van een rokerige whisky.'

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijKingsbarns 
Soort whiskySingle malt
KleurWitte wijn
GeurTropische fruit, appels, heidebloemen, citrus en vleugje rook
SmaakAppeltaart, cheesecake, tropisch fruit en elegante rook op de achtergrond
AfdronkMedium tot lang met smaken van gezoute karamel en vleugje rook, zeer aangenaam
LeeftijdNiet bekend, maar we weten dat de vloeistof 7 jaar oud is (net Kingsbarns Doocot).
Alcoholpercentage:46%
Inhoud fles70 cl
Prijs58 euro
ExtraNatuurlijke kleur en non-chill filtered.

Lowland DNA

Coaltown wordt net zoals de Doocot geleverd in een op maat gemaakte Kingsbarns fles. De fles wordt geproduceerd door het gespecialiseerde team van Stölzle Glass, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige flessen voor premium sterke dranken en likeuren. We zien een ingeslagen 'Kingsbarns Single Malt' tekst rond de rand van de fles, in reliëf gemaakte duiven die rond vliegen en een mooi detail aan de onderkant van de fles vertegenwoordigt; het historische 'doocot' van Kingsbarns.
Het etiket is groen van kleur, wat vaak wordt geassocieerd met de natuur. Het vertegenwoordigt vernieuwing en hier is dan ook goed over nagedacht. Eerder dit jaar heeft Kingsbarns de kartonnen dozen geleidelijk afgeschaft als onderdeel van de duurzaamheid en ook om de whiskyprijzen niet te hoeven verhogen, zoals veel andere bedrijven dat doen. Coaltown komt dus niet in een verpakking. Dat is jammer, maar begrijpelijk.

Hoe proeft de whisky?

Uiteindelijk gaat het om de smaak van de whisky, dus laten we deze mooie drank vooral gaan proeven. De neus opent zoet en fris met geuren van tropisch fruit, heidebloemen en citrus wat gevolgd wordt door zeer elegante aanwezigheid van rook. Met het alcoholpercentage van 46 procent is de whisky romig waarbij zoete smaken van appeltaart, kaneel en cheesecake aanwezig zijn en waar de rook subtiel op de achtergrond waarneembaar is. Het geheel wordt afgesloten met een medium tot lange afdronk waarbij de tonen van vers fruit en rook nooit zijn weggegaan.
Daar waar Kingsbarns Doocot misschien iets aan complexiteit miste is dat zeker niet het geval met Coaltown. De typische zomerse frisse Lowland DNA heeft de overhand, terwijl de Islay vaten bijdragen aan complexiteit waardoor deze whisky net een stapje extra krijgt in de goede richting.

Conclusie Kingsbarns Coaltown Review

Liefhebbers van Lowland whisky’s zullen Coaltown zeker waarderen. Ook zal de whisky het goed doen in cocktails. Tot slot, net zoals andere Kingsbarns whisky’s, verwachten we dat Coaltown in de prijzen zal vallen. Is dat terecht? Zeker weten.
+ Fris en toch complex door invloeden van ex-peated vaten
+ Mooie fles
+ Heel aangenaam en drinkbaar ondanks alcoholpercentage van 46%
- Ondanks dat rijping in ex-peated vaten (we denken aan Laphroaig) heeft plaatsgevonden, is de rook niet sterk aanwezig

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties