5 feitjes die je (misschien) nog niet wist over Ardnamurchan whisky

Rubrieken
donderdag, 01 mei 2025 om 12:00
ardnamurchan ad10 single malt whisky
In de laatste vijftien jaar zijn er in Schotland een flink aantal nieuwe distilleerderijen bij gekomen. Met een prijzenkast vol trofeeën voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, is Ardnamurchan daar een opvallend voorbeeld van. Dit zijn 5 feitjes die je (misschien) nog niet wist over Ardnamurchan.

Onder mama’s vleugels

Sinds 2014 is de Ardnamurchan distilleerderij op het gelijknamige schiereiland in productie. Vanaf de start werd het merk in de gaten gehouden door een groot publiek afkomstig uit de whiskywereld. In 2020 was het eindelijk zover: de eerste Ardnamurchan whisky werd aan de wereld gepresenteerd. Zoals dit gaat met nieuwe spelers, heeft iedereen er een mening over en het oordeel bleek voor Ardnamurchan meer dan positief.
Het geheim achter het succes van Ardnamurchan? Het moederbedrijf, de onafhankelijke bottelaar Adelphi, heeft hier een cruciale rol in gespeeld. Jamie Walker richtte in 1993 het bedrijf Adelphi op. Sinds die tijd zijn er heel veel hoogwaardige vaten whisky aangekocht en gebotteld.
In 2004 kwam Alex Bruce Adelphi versterken en als echte kenner van kwaliteit en complexe whisky’s bleek zijn ambitie groter dan het bottelen van de beste vaten. In 2007 ontstond het idee om een eigen distilleerderij te beginnen. Zeven jaar later is Bruce zijn droom werkelijkheid geworden en opende de deuren van Ardnamurchan onder de vertrouwde vleugels van moederbedrijf Adelphi.

Het beste van beide werelden

Het belangrijkste ingrediënt van brood, pannenkoeken, bier en whisky is graan. Als we het hebben over single malt, is de onmisbare grondstof gemoute gerst. Dat er bij merken als Laphroaig, Highland Park of Talisker boven turfvuur gedroogde gerst gebruikt wordt, is snel te merken. Terwijl distilleerderijen die bekendstaan om zachte, soepele smaken zoals Linkwood, Macallan en Glenmorangie kiezen voor ongeturfde gerst.
Ardnamurchan kiest voor het beste van beide werelden. Er wordt met zowel geturfde als ongeturfde gerst gewerkt. Er werk ookt niet één meesterdistillateur met de ketels, maar een zeskoppig team zorgt ervoor dat de optimale verdeling tussen geturfde en ongeturfde gerst gevonden wordt om zo de lekkerste whisky’s te creëren. Het eindproduct liegt er dan ook niet om: een gebalanceerde rokerigheid in een complexe kwaliteitsdram.

Vooruitstrevend met Blockchain en oog voor duurzaamheid

Ardnamurchan pioniert in de wereld van whisky op het gebied van innovatie en duurzaamheid. In samenwerking met het technologiebedrijf Arc-Net gebruikt de Schotse distilleerderij Blockchain om zo transparant mogelijk te zijn over hun whisky’s. Zo kun je een QR-code scannen om alle informatie te vinden over je Ardnamurchan whisky. Van het veld waar de gerst is verbouwd, tot de gebruikte vaten en de persoon die jouw fles gebotteld heeft.
Naast innovatie ligt de focus ook op duurzaamheid. Bruce wilde met zijn Ardnamurchan distilleerderij laten zien dat whisky maken en je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden prima samengaat. Zo wordt er gebruik gemaakt van energie uit zonnepanelen, biomassa en levert de gebruikte waterbron stroom via een hydro-elektrische generator. Ook zijn de flessen gemaakt van meer dan 50% gerecycled glas, rijden de medewerkers in elektrische auto’s en werken ze samen met de lokale omgeving om geld, banen, natuur en de toekomst van kinderen positief te beïnvloeden.

Tien lange jaren wachten

Het mag duidelijk zijn dat Ardnamurchan een van de grote beloftes is tussen alle nieuwe distilleerderijen in Schotland. De eerste release van Ardnamurchan werd zeer positief ontvangen en in de jaren daarna werden vele bottelingen geroemd. Er zijn mooie standaard bottelingen, single casks en krachtpatsers op vatsterkte uitgekomen. Ook verschenen er door de jaren heen heel wat flessen met een mooie finish in sherry of wijnvaten, bijvoorbeeld de bijzondere Paul Launois serie.
Na een decennium wachten was het vorig jaar zover: de Ardnamurchan 10-Years kwam uit. Dat is voor elke jonge distilleerderij een mijlpaal. Wederom is er gebruikgemaakt van Paul Launois champagne vaten. Bruce en zijn team kunnen vol trots tien kaarsjes uitblazen, want met de 10-jarige Ardnamurchan is er weer een smaakvolle whisky van hoge kwaliteit aan het kernassortiment toegevoegd.

Maclean’s Nose

Naast heerlijke single malts, maken ze bij Ardnamurchan ook een blended Scotch whisky met de naam Maclean’s Nose. Deze naam is een verwijzing naar een berghelling die vlak bij de distilleerderij ligt en uit de zee opstijgt. De helling pronkt op het etiket van elke fles Maclean’s Nose. Daarnaast is het ook een verwijzing naar de neus van Charles MacLean die tevens de vaten van Adelphi beoordeelde.  
Maclean’s Nose is erg betaalbaar en volgens ondergetekende erg smaakvol. Het is een blend waarvan 30% grain whisky bij Girvan vandaan komt en 70% is afkomstig van twee distilleerderijen. De ene is logischerwijs Ardnamurchan, maar de andere wordt niet expliciet genoemd. Er zijn sterke vermoedens dat de blend is aangevuld met single malt whisky van Glen Scotia.
Op deze pagina vind je al onze toplijstjes.

POPULAIR NIEUWS