De beste whiskydeals van week 25: deze whisky's zijn 12 jaar en superlekker

Rubrieken
woensdag, 19 juni 2024 om 15:00
aberfeldy 12 years
Het is weer tijd voor een nieuwe versie van de beste whiskydeals, met deze week Schotse drams in de hoofdrol. Dit keer gaan we het hebben over whisky's die 12 jaar hebben gerijpt.
Het zijn de Schotten die whisky marketingtechnisch gezien op de kaart hebben gezet. De Schotse kennis en kunde is verspreid over de hele wereld en heeft vele naties ertoe aangezet om ook whisky te produceren. Maar welke 12-jarige whisky's zijn lekker?

Aberfeldy 12

Aberfeldy is een iconische distilleerderij waar ook de zeer bekende Dewar’s Blend vandaan komt. De eigenaar is immers John Dewar & Sons. Hij herbergt een schat aan informatie, kennis en kunde over de productie van whisky.
Wie in Schotland op reis gaat, zou deze mooie plek zeker met een bezoek moeten vereren. Deze 12-jarige Aberfeldy uit de standaard bottelingen is de basis voor de Dewar’s Blend.
Deze single malt whisky kenmerkt zich door een aangename zoete honing geur met rijpe ananas. Het mondgevoel is zacht en stroperig. Er loopt nu een actie om een volledig verzorgde Schotland trip voor twee personen te winnen.

The Balvenie 12 DoubleWood

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben we hier te maken met een whisky die zijn rijping in twee soorten eikenhout heeft gehad. Het overgrote deel van de twaalf jaar nemen ex-bourbonvaten voor hun rekening. Wat zijn we toch blij met de Amerikaanse bourbonwet die een maagdelijk vat voorschrijft!
Na de initiële ex-bourbonrijping volgt een negen maanden durend verblijf in Spaanse Oloroso sherryvaten. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de whisky vervolgens overgebracht naar grote tuns om daar te huwen.

De smaak die door dit huwings-proces tot stand komt zorgt voor een zachte single malt uit de Speyside, met een diepte en rijkdom aan smaken.

Glenmorangie 12 The Accord

Als we het over Glenmorangie hebben, valt de naam The Accord wanneer het over de grootste distilleerketels (qua lengte) van Schotland hebben. Met een lengte van 5,13 meter aan koper zorgen deze lange ketels voor veel kopercontact en dus een zachte spirit.
Koper is naast een ideale warmtegeleider makkelijk in een vorm te krijgen, maar verwijdert ook ongewenste zwavelverbindingen. Origineel was deze 1 liter versie voor de reisdetailhandel bedoeld, maar deze klassieker (door Dr. Bill Lumsden gecreëerd) heeft zo’n grote populariteit dat hij ook elders te bestellen is.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties