Onlangs kwamen we op de proppen met het artikel: The Dont’s: 5 dingen die je beter niet kan doen bij whisky drinken. We gaan het nu hebben over de 5 do’s die je beter wél kunt doen.
Whisky is een prachtig product. Maar zoals we allemaal weten, is het ook zware alcohol. Er mag immers pas over gesproken worden als er sprake is van minimaal 40 procent alcohol. Dus één ding is een open deur: drink pas als je 18 jaar bent of ouder, kies bewust én geniet!
Dan gaan we het nu hebben over 5 dingen op om te letten als je van een mooi glas whisky wilt genieten.
De eerste tip begint al voordat je überhaupt een druppel in je glas hebt (al gaat dit niet altijd op als je een glas proeft op een whiskyfestival): kijk. Geef je ogen de kost en denk na.
Whisky is weliswaar een drankje om te drinken, maar het is ook vakmanschap. Het is vaak een verhaal dat begint bij mensen die vol passie (jarenlang!) aan zo’n product gewerkt hebben. Dus vraag jezelf af: waar kijk ik naar? Waar komt de whisky vandaan? In wat voor klimaat is de drank gemaakt? Een warm land of een koud land? Alles heeft invloed op de rijping van een spirit in een vat.
En als je dan de fles in handen hebt, wat staat er allemaal op die fles? Waar komt de naam vandaan? Je zal merken dat vrijwel alles heel bewust is gekozen. Bij elk detail is sprake van dat iemand daar over nagedacht heeft.
En dán begint het plezier in het glas. Houd je glaasje scheef, wentel de drank even en laat de tranen maar vloeien, zoals we dat zo mooi noemen. Bestudeer dus hoe de drank naar beneden rolt. Ook dat vertelt je vaak wat over de whisky, namelijk hoe oud deze drank is. En wat zegt de kleur je?
Je kan dus zo minutenlang al bezig zijn voordat je überhaupt nog maar één slok gedronken hebt.
We gaan nog even verder op deze voet. Want na je ogen is het ook slim om je neus goed te verwennen. Whisky heeft jarenlang gerijpt in houten vaten en vaak ook in meerdere vaten gelegen (er zijn uitzonderingen).
Dat betekent dat niet alleen de drank allerlei smaken krijgt, maar ook geuren.
En geloof ons: dat is genieten. Er zijn mensen die bijvoorbeeld geen alcohol drinken, maar wel een tijd lang alleen kunnen genieten van een glas whisky door eraan te ruiken.
Zoals aangegeven in ons overzicht met de dont's: gebruik wel een goed glas. Een Glencairn of copita zijn bijvoorbeeld ideale glazen om een whisky flink in rond te wentelen en daardoor pik je allerlei aroma’s op.
Je zult merken dat er veel diversiteit is van whisky’s en de geuren. Denk niet dat alles alleen maar ruikt naar vanille (wat logisch is door bourbonvaten). Er valt héél veel te ontdekken.
Pak er bijvoorbeeld tasting notes bij van een whisky en kijk of je de geuren die omschreven worden uit je glas kunt halen, nog voordat je gedronken hebt. Alles sla je op in je geurgeheugen en de kans is groot dat je de volgende keer meer zult herkennen.
Dan is het nu tijd om écht te gaan proeven. De volgende tip heeft niet alleen met verantwoord drinken te maken, maar is ook bedoeld om meer smaken te ontdekken. Zorg ervoor dat je whisky drinkt met kleine slokjes en houd de drank ook even in je mond vast. Whisky is geen drank bedoeld om snel te drinken, want dan ontdek je niet de smaken die een glas rijk is.
Zodra je rustig nipt, de drank in je mond laat rondgaan, zul je steeds weer nieuwe smaken ontdekken. Kijk niet vreemd op als je ineens fruit uit je whisky haalt. Misschien ontdek je lychee, perzen of ananas. Sommigen mensen proeven bij drams hele specifieke dingen, zoals leer of een speciale tabak. Neem vooral de tijd om te ontdekken.
Natuurlijk is er niets mis mee als jij in je eentje van een mooi glas whisky wil genieten. Je kan de volgende tip een beetje vergelijken met naar de bioscoop gaan of uiteten gaan. Dat zijn dingen die prima alleen kunnen, maar de gemiddelde mens vindt het leuker om zoiets samen te doen. Samen op pad gaan heeft als voordeel dat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen.
Ben je een beginnende drinker? Ga bijvoorbeeld eens naar een whiskyfestival of tasting met een ervaren drinker en kijk of je dezelfde dingen uit een glas whisky haalt als die andere. Praat erover en je zal merken dat whisky drinken meer is dan alleen een drankje.
De laatste tip heeft te maken met pairing. Een setting doet veel met mensen. Hoe vaak hoor je niet dat een bepaalde whisky invloed heeft gehad omdat diegene zelf rechtstreeks uit een vat heeft mogen proeven op een distilleerderij? Of dat er sprake was van een kampvuur en bijzondere mensen? Een locatie doet wat mensen, net als eten en drinken en misschien wel de som van alle delen.
De smaak en beleving van whisky komen doorgaans nog meer tot leven als er godendrank geschonken wordt tijdens whiskydiners (of in het eten zit). Het gebruik van ingrediënten kan de smaak van een whisky versterkten (of juist niet) en het is iets waar koks regelmatig mee spelen. Op kleiner schaalt geldt hetzelfde: probeer eens chocolade naast een glas whisky te proeven en kijk hoe verschillende soorten diezelfde smaak in je glas beïnvloeden.
Kortom, whisky is een drank waarbij je blijft ontdekken en uren van kunt genieten.
Wat is jouw ultieme tip? Deel het vooral met ons in de reacties hieronder.
Proost!