Vorig jaar zijn er weer twee nieuwe flessen uit de 7EVEN Gods of Fortune Series van Chichibu uitgebracht. Deze vijfde en zesde editie vertellen het verhaal van de godheden Daikokuten en Fukurokuju. Laatstgenoemde is als vijfde in de serie uitgebracht. In deze Whisky Names Explained nemen we je mee door de geschiedenis van het land van de rijzende zon en vertellen we het verhaal van Fukurokuju.
Op oude afbeeldingen uit de Japanse mythologie zie je Fukurokuju afgebeeld als een oude man met een extreem lang voorhoofd en een staf met een boekrol erop. In zijn lange hoofd zou veel kennis en wijsheid zitten, volgens de Japanse folklore.
De gelukbrengende eigenschappen van Fukurokuju staan letterlijk in zijn naam en symboliseren geluk (fuku), rijkdom (koju) en een lang leven (ju). In de boekrol op zijn staf staat de de levensduur van alle levende wezens opgetekend.
Volgens oude Japanse verhalen is Fukurokuju de incarnatie van de Zuidelijke poolster, het hemellichaam dat de duur van je leven zou bepalen. Hij wordt in afbeeldingen regelmatig vergezeld door symbolen van onsterfelijkheid zoals een hert, een kraanvogel of een schildpad.
Door afbeeldingen in je huis te zetten van deze Fukurokuju, zou je een lang en gelukkig leven leiden. Je zou verder een bestaan hebben in overvloed en gewaarschuwd zijn voor de hebzuchtige kanten van de mens.
De Japanse mythologie is een dynamisch geheel waarin invloeden uit heel Azië verweven zijn. Een aantal geluksgoden vindt hun wortels in het Hindoeïsme, maar ook worden er personen en gebruiken overgenomen uit de spirituele wereld van andere Aziatische landen. Fukurokuju is hier een goed voorbeeld van. hij vindt zijn oorsprong namelijk in het Chinese Taoïsme.
Het zachtaardige karakter van Fukurokuju vinden we ook terug in de limited edition whisky van Chichibu. De vijfde editie in de 7EVEN Gods of Fortune serie heeft acht jaar in een first-fill bourbonvat doorgebracht. De geur en smaak kunnen omschreven worden als zacht, tropisch en complex. Ondanks de zachtaardigheid van Fukurokuju en de whisky van Chichibu, vinden we een sterke kracht in dit verhaal.
De kracht waar we op doelen is het alcoholpercentage van maar liefst 61 procent. De wijze oude man zou misschien wel een druppeltje water aanraden. Daarmee spaar je je mond en je slokdarm een beetje, maar heb je ook nog het voordeel dat de whisky zich opent. Er komen met water meer aroma's en smaken vrij die de whisky nog dynamischer maken.
De verpakking van deze vijfde editie in de whiskyreeks is, net als de eerdere releases, ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Robbin Snijders alias WARBB. Het is een prachtig kunstwerk om te verzamelen, maar bovenal een unieke Japanse kwaliteitswhisky om in een lang en gelukkig leven van te kunnen genieten met goed gezelschap.
Meer verhalen achter de whiskynamen ontdekken? Dat kan via de Whisky Names Explained pagina.