Whisky Names Explained: Chivas Regal Royal Salute 21

Rubrieken
maandag, 04 september 2023 om 15:00
royal salute 21
Het is weer tijd voor een lesje in whisky namen. Vandaag in de Whisky Names Explained vertellen we je het verhaal achter de Chivas Regal Royal Salute 21 Years.
Om de naam Royal Salute 21 uit te kunnen leggen moeten we terug in de tijd, naar 1841 om precies te zijn. In dit jaar kochten de broers James en John Chivas een zaak in het Schotse Aberdeen om wijn en sterke drank te verkopen. De zaken liepen goed: binnen jaar ontvingen ze al een onderscheiding van koningin Victoria, waarmee de broers hofleverancier werden. Om de koningin te eren noemden de broers hun merk daarom Chivas Regal.
De band tussen het whiskymerk en de Britse koninklijke familie was een eeuw later nog even sterk. Waar de naam van het merk een eerbetoon is aan koningin Victoria, is Royal Salute 21 Years namelijk een eerbetoon aan koningin Elizabeth II. Deze whisky werd gelanceerd op 2 juni 1953, de dag dat Elizabeth gekroond werd. De naam verwijst naar de ceremoniële 21 saluutschoten die worden afgevuurd vanuit de Tower of London ter gelegenheid van speciale koninklijke gelegenheden.
Naast de naam wordt er ook in het rijpingsproces verwezen naar deze saluutschoten. De Royal Salute 21 wordt namelijk minimaal 21 jaar gerijpt. Hiermee is het de enige Scotch die zijn collectie uitsluitend begint vanaf 21 jaar. 

Hoe ruikt en smaakt de Royal Salute 21?

De Royal Salute 21 ruikt naar zoete peren en citrusvruchten in balans met de geur van herfstbloemen. Een mix van vanille en droog eigenhout wordt bekroond met subtiele tonen van sherry en een vleugje rook. De whisky smaakt naar sinaasappelmarmelade en verse peren gevolgd door een explosie van specerijen en hazelnoot.
Wist je dat we geregeld allerlei toffe prijsvragen hebben? Houd vooral ons overzicht goed in de gaten en vergeet niet mee te doen.
Foto: Matt Don Griot

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties