Dit is waarom whiskyfestivals zo leuk zijn om te bezoeken!

Best of
maandag, 04 september 2023 om 11:00
bowmore 886535 960 720
Zoals in de zomer muziekfestivals heel populair zijn, zijn er ook andere festivals: whisky festivals. Je vraagt je misschien af wat dat is. Simpel, festivals met leuke mensen en … veel whisky! Wij leggen je uit waarom whisky festivals zo leuk zijn om te bezoeken.
Een whiskyfestival is een evenement van soms meerdere dagen waar whiskyliefhebbers bij elkaar komen om te netwerken en whisky’s te proeven. Er zijn diverse stands aanwezig waarop mensen hun (nieuwe) whisky aan de man proberen te brengen en waar allerlei mensen langs kunnen komen om dit te proberen. Net als bij andere festivals koop je een entreeticket voor één of meerdere dagen en/of sessies en kun je daar vaak al wat gratis voor drinken. Bij duurdere whisky’s moet je bijbetalen. Als jij weleens op een whisky festival bent geweest, hoeven we jou niet te vertellen waarom je eens zou kunnen gaan. Voor de rest geldt dat we je nu gaan overtuigen waarom dit zo tof is.

Nieuwe whisky’s proeven

Misschien wel de belangrijkste reden waarom een whisky festival zo leuk is om te bezoeken is om natuurlijk nieuwe whisky’s te proeven. Nieuw als in de letterlijke zin van het woord omdat je iets kan proeven wat net uit is of zelfs nog niet. En nieuw voor jou persoonlijk. Het is eigenlijk dé manier om nieuwe smaken te proeven en te ruiken, gezien er bizar veel stands zijn met whisky’s. En iedere persoon op elk standje zal gretig jou te woord willen staan en je een dram willen geven.

Dus stel je hebt net voor thuis een Nikka from the Barrel gekocht en je interesse is gewekt, dan is dit je kans om andere Japanse whisky’s te verkennen. Voor sommige merken zal je flink bij moeten betalen, maar zeker niet voor alles. Verder staan er ook partijen whisky’s te promoten die nog niet eens officieel in de winkel liggen. Tijdens het festival in Den Haag vorig jaar promootte Stichting The Dutch Whiskyteers bijvoorbeeld een whisky uit Nederland die nog maar twee jaar lag te rijpen. Officieel gezien moet een whisky drie jaar rijpen voor je überhaupt van een whisky kunt spreken. Een bijzondere kans dus!

Netwerken en nieuwe mensen leren kennen

Een whiskyfestival is tevens een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen. Een whiskyfestival is namelijk dé plek waar liefhebbers van hetzelfde wondermiddel samenkomen, net zoals dat gaat bij muziekfestivals of filmfestivals. Soort zoekt soort en dat is alleen maar positief! Wat opvalt bij whiskyfestivals is hoe – over het algemeen- open en toegankelijk mensen zijn. Natuurlijk is het zo dat iedereen zijn eigen belang heeft. Iemand die met een stand op een whiskyfestival staat om zijn of haar drank te vertegenwoordigen of iets anders wat er mee te maken heeft, wil natuurlijk het whiskymerk of iets anders promoten en verkopen, maar toch spat de vriendelijkheid. Als whiskyfan naar een whiskyfestival gaan, voelt als thuiskomen in een warm bad. Het is weliswaar geen bad gevuld met whisky, maar nog steeds een mooie duik waard!

Minder seizoensgebonden

Een geheel andere reden om een whiskyfestival te bezoeken is de temperatuur. Waar muziekfestivals grotendeels plaatsvinden in de warme zomerdagen en als de zon schijnt is dat bij whiskyfestival precies andersom! Eigenlijk zijn er het hele jaar door festivals (check ook onze whiskyfestival kalender), behalve in de zomer! Dus in de maanden juli en augustus zal je niet zo snel een whiskyfestival ergens aantreffen, maar in de overige tien maanden van het jaar juist wél. Dat is dus letterlijk vaker feest. Hoera!

Nieuwe dingen leren

Nog een reden waarom whiskyfestivals zo leuk zijn, is omdat je er van alles kunt leren. Bij diverse festivals kun je namelijk allerlei masterclasses boeken, die vaak extra geld kosten, maar wél heel snel volgeboekt zijn. Daarmee is de populariteit duidelijk. Je kan dan bijvoorbeeld een cursus boeken waardoor je leert hoe je een whisky het beste kunt drinken, iets voor beginners dus en hartstikke leuk is. Maar er zijn nog veel meer opties. Dit waren bijvoorbeeld de masterclasses van het whiskyfestival in Alkmaar in 2019.
Het handigst is om vroeg te kijken waar je naartoe zou willen zodat je een whiskyfestival zowel kunt proeven, als nieuwe dingen kunt leren.

Exclusieve fles scoren

En dan zijn we bij de laatste reden beland waarom whiskyfestivals een must zijn om te bezoeken en dat is het scoren van een exclusieve whiskyfles! Niet elk festival doet dit, maar bij sommige festivals word ter een hele specials fles whisky aangeboden. Flessen die als warme broodjes over de toonbank gaan en waar je op tijd bij moet zijn om die te scoren.

Dit is waarom whiskyfestivals zo leuk zijn om te bezoeken!

Dat waren de redenen waarom whiskyfestivals zo leuk zijn. Ben jij weleens naar een whiskyfestival geweest en hoe beviel dat? Het zou leuk zijn als je je ervaring wilt delen met ons en de rest van de lezers.
Dit artikel is voor het laatst op 4 september 2023 bijgewerkt.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties