Whisky Names Explained: Killowen Barántúil

Rubrieken
maandag, 01 april 2024 om 15:00
killowen ballantuil whiskey
We starten de week met een nieuwe Whisky Names Explained. Deze week speelt een kleine distilleerderij in Noord-Ierland de hoofdrol. We vertellen je het verhaal achter Killowen Barántúil.
In het hart van de Mournes, op de grens van Ierland en Noord-Ierland, ligt de Killowen distilleerderij. De stokerij is omgeven door bergen die aflopen om uiteindelijk de kust te vormen. Op deze plek wordt op traditionele wijze Ierse whiskey gestookt. Brendan Carty, de eigenaar van de distilleerderij, maakt voornamelijk oorspronkelijke stijlen Ierse whiskey.

Met de regels oneens

Het is Carty een doorn in het oog dat zijn oud-Ierse recepten volgens de Ierse wetgeving geen pot still whiskey mag heten. De jonge distillateur pleit voor een verandering in de regelgeving zodat ook historisch nauwkeurige stijlen met een mashbill van meer dan vijf procent haver, rogge en tarwe ook de naam Irish pot still mogen dragen. Zijn voorstel is om deze graansoorten tot een percentage van 30 procent te verhogen zoals dit in vergane tijden ook het geval was.

Trouw aan oorsprong

De nieuwste expressie van Killowen heet Barántúil. Het is volgens Carty lastig om dit woord in het Engels te vertalen, omdat Engels een jongere taal is dan Iers. In het Nederlands is het nog lastiger uitleggen. Het gevoel dat om het woord Barántúil laat zich maar lastig uitleggen als je geen Ierse wortels hebt.
We doen een poging om het woord Barántúil naar eer en geweten vorm te geven. Barántúil betekent authenticiteit of waarheid en trouw aan de oorsprong zijn. De link met de whiskey is dat ondanks dat deze botteling een single pot still mag heten, Killowen toch op authentieke Ierse wijze stookt. Barántúil is pure vatsterkte whiskey die op traditionele manier met de vlammen onder de pot stills vervaardigd wordt.
Het woord Barántuél draagt veel liefde en Ierse trots in zich. De koperen ketels hebben als teken van deze liefde voor authentieke Ierse whiskey zelfs bijnamen gekregen. De duizend liter ketel heet Christoir en de kleine broer met een inhoud van 800 liter draagt de naam Broc.

POPULAIR NIEUWS