Whisky Names Explained: The Glenlivet Captain’s Reserve

Rubrieken
maandag, 08 mei 2023 om 15:00
glenlivet captains reserve
Deze week in Whisky Names Explained gaan we het hebben over een whisky met een bijzonder verhaal. The Glenlivet Captain’s Reserve is namelijk geïnspireerd op Captain Bill. Dit is de man die ervoor gezorgd heeft dat we vandaag nog kunnen genieten van de The Glenlivet whisky’s.

De Eerste Wereldoorlog

Bill Smith Grant, ofwel Captain Bill, is de achterkleinzoon van George Smith, de oprichter van The Glenlivet distilleerderij. Het verhaal van Captain Bill gaat helemaal terug naar de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog was Grant namelijk een van de vele Schotse mannen die ten strijde trok en onder andere tijdens de Battle at Arras meevocht.
Grant had tijdens de oorlog de functie van kapitein en leidde een bataljon soldaten. Tijdens een van zijn missies raakte de toekomstig distilleerder zwaar gewond. Ondanks dat bleef hij zijn bataljon in vijandelijk gebied leiden tot de missie voltooid was. Hij kreeg uiteindelijk de Military Cross voor zijn verrichtingen.

Vaan kapitein tot distilleerder

Grants broer John zou intussen eigenlijk de The Glenlivet distilleerderij van zijn ouders erven, net als de boerderijen van de familie. John was alleen in 1914 richting de oorlog gestuurd in het Royal Flying Corps. Hij raakte drie jaar later gewond tijdens zijn diensttijd en moest in Frankrijk geopereerd worden. Daar sloeg het lot toe toen het ziekenhuis waarin hij verbleef gebombardeerd werd.
Captain Bill werd na zijn verrichtingen naar huis gestuurd, omdat hij gewond was geraakt. Hij moest herstellen in het Verenigd Koninkrijk. Dit leidde ertoe dat hij uiteindelijk op zijn 25e verjaardag het leger verliet en de The Glenlivet distilleerderij en de boerderij zou gaan runnen. Hij startte zijn carrière als eigenaar van een distilleerderij alleen niet op een heel gunstig moment.

De Grote Depressie

Er zouden nog een paar lastige momenten voorbij komen voor Grant, die zouden beginnen met de drooglegging in de Verenigde Staten en de Grote Depressie die daarop volgde. In die tijd stortte de vraag naar Schotse whisky compleet in, maar Grant was vastbesloten door te gaan met de stokerij. The Glenlivet zou voortaan als Single Malt gepromoot worden, want daar was nog wat vraag naar.
Uiteindelijk klaarde de donkere wolken in de Verenigde Staten op, wat voor The Glenlivet het moment was om op die markt te springen. Grant ging in 1934 meteen met de Amerikaanse markt aan de slag, alleen was er snel nog een klap voor de stoker onderweg: de Tweede Wereldoorlog. Die barstte los net toen de cijfers van The Glenlivet flink aan het stijgen waren.
Na de oorlog kon The Glenlivet niet meteen voldoen aan de stijgende vraag vanuit Amerika. Er was namelijk tussen 1943 en 1944 niet gestookt en dus was er geen whisky. Captain Bill wist uiteindelijk pas rond 1950 weer te voldoen aan de enorme vraag.

The Glenlivet Captain’s Reserve als eerbetoon aan een roerig leven

In 2018 overleed Captain Bill, ofwel Bill Smith Grant. The Glenlivet heeft in datzelfde jaar deze whisky uitgebracht ter ere van de voormalig leider van de stokerij. The Captain’s Reserve is een single malt whisky zonder leeftijdsaanduiding. De drank heeft gerijpt in ex-bourbon en ex-sherryvaten en heeft uiteindelijk een toepasselijke finish gekregen.
Captain Bill had een warme band met Frankrijk en die komt in de whisky terug. De finish gebeurde namelijk voor meer dan zes maanden in Franse ex-cognacvaten. Hierdoor heeft The Glenlivet Captain’s Reserve een combinatie van citrustonen, romige zoetheid en de kenmerkende smaak van rozijnen uit de cognac.

POPULAIR NIEUWS