Wist je dat deze Nederlandse distilleerderij ook rijstdistillaat heeft gemaakt?

Rubrieken
door Monkey
dinsdag, 23 april 2024 om 15:00
horstman rijstwijn
Distilleerderijen in Nederland houden zich bezig met likeuren, korenwijn, genever, gin en whisky, maar wist je dat er ook een Nederlandse distilleerderij is die een rijstdistillaat gemaakt heeft? En dat was nog niet zo makkelijk als je zou denken.
We hebben het over Distilleerderij Horstman. Onlangs had meesterdistilleerder Johan Horstman nog een primeur met de eerste Nederlandse single malt whisky van 28 jaar oud. Bij de distilleerderij in Losser komt er nog veel meer uit het vat dan deze bijzondere whisky.
Zo heeft hij al behoorlijk wat uiteenlopende expressies uitgebracht. Denk aan de Horstman Moonshine whisky, Whisky Rood en Whisky Blauw expressies, maar ook aan een graanjenever en een gin en dus een rijstdistillaat.

Een opdracht voor een restaurant

De rijstdrank is ontstaan toen Loev, een lokaal restaurant, de distilleerderij benaderde voor een likeur. Het doel was om een nieuw drankje te maken dat in cocktails verwerkt zou kunnen worden. Wat voor likeur het moest worden, kon het restaurant niet vertellen. Dus de stoker moest zelf aan de slag.
Horstman is daarop samen met zijn vrouw Trijntje naar een van hun restaurants gegaan. Daar heeft de chef kok voor het echtpaar gekookt met zijn favoriete kruiden en ingrediënten. Op basis hiervan is Horstman gaan stoken om uiteindelijk een unieke likeur neer te zetten. Alleen na een jaar kwam hij erachter dat de voorraad er nog niet doorheen was bij Loev. Er ging iets niet helemaal goed.

Hoe het idee voor de rijstdistillaat van Distilleerderij Horstman ontstond

Horstman besloot nog eens aan de slag te gaan om een nóg uniekere drank te leveren. Dit is uiteindelijk de rijstdrank geworden, al was het nog een uitdaging om tot het eindproduct te komen vertelt de distilleerder:
‘Ik ben op zoek gegaan naar mooie rijst die ik kon gebruiken om te gaan distilleren. (…) Ik keek wat er allemaal te koop was, maar kwam er snel achter dat er een wereld van verschil zit tussen rijst en rijst.’
De stoker uit Losser besloot rond te gaan bellen voor informatie. Hij kwam erachter dat het biologische rijst moest zijn die niet te veel zou kleven. Daarop kwam hij al snel in Azië terecht, maar om die rijst te gaan gebruiken was niet mogelijk. Later ontdekte Horstman nog een bijzondere en bruikbare rijstsoort in Italië.
‘Met het prijskaartje van 40 euro per kilo dacht ik dat het korreltje van goud was, maar nee hoor. Het werd gewoon gerijpt in een kelder.‘
Horstman heeft uiteindelijk zijn eigen plan getrokken en is gaan stoken met een andere rijstsoort die iets goedkoper was. Deze rijst kostte 2,95 euro per kilo. De stoker behandelde de korrels met dezelfde liefde als zijn whiskymout. Alleen ging het tot twee keer toe mis. Zijn vrouw verklaarde hem bijna voor gek, gezien er al voor 1200 euro aan rijst door de riolering gegaan was. Horstman moest iets doen, want dit ging niet werken zoals hij voor ogen had.

Hulp uit Japan

De verlossende hulp die de distilleerder uiteindelijk kreeg, kwam uit het land van de rijzende zon. Een collega bij een bekende bierbrouwerij had wat rondgevraagd voor Horstman en dat leverde de oplossing op. Een bedrijf uit Japan had speciale enzymen die opgestuurd zouden worden. Na twee weken was het binnen en kon er gestookt worden.
Uiteindelijk is het product een enorm succes geworden, maar toen begon deel twee van de reis: en moest nog een karaf komen.

Een bijzonder kruikje

Horstman had al jaren voordat hij met het rijstdistillaat aan de slag ging zijn oog laten vallen op een kruikje in het Jenevermuseum in Hasselt. Hij had één kruikje geregeld, maar dat wat alles behalve genoeg. Dit leverde een zoektocht van jaren op om de oorsprong van de karaf te vinden.
Het bleek een zoektocht zonder gewenst resultaat. Het model van het kruikje bleek beschermd. Uiteindelijk heeft Horstman besloten om het model naar zijn eigen wens aan te passen en zo een unieke kruik te laten maken. Uiteindelijk heeft het kruikje ook een mooie bestemming gekregen, namelijk als karaf voor de rijstdrank.
Het bijzondere rijstdistillaat is zoetig, maar smaakt ook rond. De drank heeft smaaktonen van citrus en Laos kruiden en een verfrissende afdronk. De kruik waarin deze geleverd wordt brengt alles bij elkaar met zijn moderne en stijlvolle uitstraling.
Mede mogelijk gemaakt door Distilleerderij Horstman.

POPULAIR NIEUWS