5 Dingen die je over Distilleerderij Horstman moet weten

Best of
door Whisky Monkey!maandag, 13 november 2023 om 11:00
horstman 4 vaten
In Losser zit een van de stokerijen die in Nederland dagelijks werkt aan de godendrank. We hebben het natuurlijk over Distilleerderij Horstman. Wij vertellen je vijf dingen die je over Distilleerderij Horstman moet weten.

Opleiding distilleren gevolgd

We vertelden je in onze Distilleerderij Donderdag het verhaal achter de Horstman Distilleerderij al. Johan Horstman, de oprichter en meesterdistilleerder van de stokerij, had al een passie voor whisky en werd op een dag uitgedaagd om zelf het levenswater te gaan maken. Die uitdaging pakte hij met beide handen aan en zo begon kleinschalig zijn avontuur.
Inmiddels is het al lang geen hobby meer. Horstman heeft zijn kleine ketels verruild voor een groot exemplaar en heeft een opleiding distilleren gevolgd. Dit komt deels door zijn vrouw die tegen hem zei: ‘Ik heb A gezegd, ik zeg dan ook B. Maar dan moet je wel een opleiding gaan volgen’. Dat deed de stoker niet voor de helft. Hij ging een half jaar in de leer bij Jan Kempeneers van het Jenevermuseum in Hasselt. Toen hij terugkwam, had hij ineens een bak kennis op zak die hij tot op de dag van vandaag dagelijks inzet.

Bewust een lager alcoholpercentage

Horstman stookt verschillende whisky’s zoals de Horstman Whisky Rood en Whisky Blauw. Beide expressies zijn geheel anders, zoals je in de review van beide whisky’s kunt lezen. Maar één ding hebben de whisky’s van Horstman met elkaar gemeen: ze zijn laag in het alcoholpercentage met 40 procent alcohol by volume.
Dat is een bewuste keuze van de meesterdistilleerder uit Losser. Horstman wil graag dat iedereen van zijn drams kan genieten. Cask strength whisky is daarvoor niet nodig en zal hij dan ook niet uitbrengen. Wel mogen we in de toekomst meer whisky verwachten uit Losser. Momenteel ligt er onder andere spirit te rijpen in Tawny port vaten en is er iets unieks voor de Nederlandse markt onderweg. Horstman is namelijk met een drank bezig die uit rijst gestookt wordt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Wanneer de volgende expressie uit Losser het levenslicht ziet, is nog even de vraag. De kwaliteit van de whisky die Horstman Distilleerderij stookt is vele malen belangrijker dan de kwantiteit. Dat is terug te zien in het stookproces, of eigen de ketel die Horstman gebruikt. Die is geheel naar zijn wens aan te passen en is op elk moment van de dag en op elke plek te bekijken en aan te sturen door de stoker.
Het is precies bekend wat de status en de temperatuur van de ketel is. Afhankelijk daarvan kan er op afstand bijgestuurd worden als dat nodig is. Horstman heeft daarnaast een achtergrond in chemie en die zet hij in bij het stoken van al zijn dranken in.

Maatschappelijk verantwoord

De eigenaar van de Nederlandse distilleerderij werkt niet als enige in de distilleerderij. Hij wordt bijgestaan door een aantal medewerkers dat er een deel van de week aan de slag is. Dit zijn gehandicapte mensen die een afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt, maar wel willen werken. Iedereen verdient een kans vertelt Horstman in gesprek met Whisky Monkeys.
En die kans geven de distilleerder en zijn vrouw de mensen graag. Voor het echtpaar uit Losser is dit een groot goed, waarbij slechts twee dingen belangrijk zijn. Enerzijds moeten de mensen die bij hem aan de slag gaan wíllen en anderzijds is eerlijkheid iets dat bij Horstman hoog in het vaandel staat.

Sligro

De whisky van Distilleerderij Horstman is dan ook een eerlijk product. Zo is hij transparant over waar de ingrediënten van de spirit vandaan komen. Zijn mout haalt hij bij De Swaen en de vaten uit Zuid-Spanje. Er wordt niet bijgekleurd als de drank klaar is en ook met de smaak wordt niets meer gedaan.
Als je benieuwd bent naar deze whisky’s van Nederlandse bodem, dan hebben we goed nieuws voor je. Zowel de Horstman Blauw, Rood en de Single Malt zijn te koop via de webshop van de distilleerderij. Voor Whisky Blauw betaal je 59,95 euro, voor Rood ongeveer drie tientjes en de Single Malt whisky kost 79,95 euro.
Als laatste is er nog een limited edition whisky die perfect bij het huidige weer past: de Horstman Herfstspirit whisky. Ook deze is te koop via de webshop voor 79,95 euro. Mocht je nou niet online willen bestellen, dan kun je de expressies van Horstman ook in Sligro terugvinden.
Mede mogelijk gemaakt door Distilleerderij Horstman.

POPULAIR NIEUWS