Horstman 28 Year Old Whisky Review

Reviews
zondag, 21 april 2024 om 12:00
horstman 28 year old whisky whiskymonkeys
Nederland is een primeur rijker. Nog nooit eerder is er in ons kikkerland een 28 jaar oude single malt whisky uitgekomen. De whisky van Distilleerderij Horstman heeft 28 jaar rustig gerijpt om uiteindelijk geschiedenis te schrijven. Wat deze Nederlandse single malt whisky met je smaakpapillen doet lees je in deze Horstman 28 Year Old Whisky Review.
In Losser begon Johan Horstman, eigenaar van Distilleerderij Horstman, in de jaren ’90 met zijn loopbaan als distillateur. Hij leerde de kneepjes van het vak en stookte zijn eerste expressies. Op dat moment had niemand kunnen vermoeden dat deze distilleerderij Nederlandse whiskygeschiedenis zou schrijven.
Met het idee om een mooie whisky te gaan stoken ging Horstman op zoek naar een vat. Hij trof een sherryvat aan uit een kuiperij in Bremen. Deze werd gevuld met spirit om vervolgens voor onbepaalde tijd te rijpen. In de tussentijd heeft de Nederlandse distilleerderij verschillende expressies uitgebracht zoals Horstman Rood en Blauw.
Het sherryvat uit Duitsland is nauwlettend in de gaten gehouden, terwijl het geduld van de distilleerder beproefd werd. Na 28 jaar rijpen heeft de meesterdistilleerder de knoop doorgehakt: op 12 februari 2024 is de tijd gekomen om te bottelen en is de Horstman 28 Year Old whisky geboren. De engelen hebben dan al hun deel opgeëist, waardoor er zelfs bij een alcoholpercentage van 40 procent alcohol by volume (ABV) slechts 330 flessen gevuld kunnen worden.

Zien, ruiken, proeven

Land Nederland
Distilleerderij Distilleerderij Horstman
Soort whisky Single Malt
Kleur Goud
Geur Overwegend complex met kruidige aroma's van fruit, hout, gras en hooi, gevolgd door zoete vanille en tropische tonen zoals banaan en ananas
Smaak Rijke body met aanvankelijk kruidige en houtachtige tonen in combinatie met hooi-achtige smaken. Daarna steeds meer zoete en fruitige tonen met hints van zoethout en vanille
Afdronk Lang met aanhoudende zoete smaken
Leeftijd 28 jaar oud
Alcoholpercentage 40 procent
Inhoud fles 50 centiliter
Prijs 330 euro
Je koopt de Horstman 28 Year Old whisky via de website van de distilleerderij.
horstman 28yo box only credit marigold twelve
De Horstman 28 Year Old single malt whisky wordt in een luxe kist geleverd

Geleverd in een luxe pakket

Distilleerderij Horstman heeft de whisky in flessen van 50 centiliter gebotteld die stuk voor stuk voorzien zijn van een genummerd label en een houten dop met daarop het Horstman wapenschild. De fles is wat hoekig van vorm en doet daardoor statig aan.
Om de bijzondere release te vieren wordt de fles geleverd in een op maat gemaakte houten kist met daarin de whisky, een bedrukt glas en een boekwerk over het ontstaan van de Nederlandse single malt whisky. Ook zit er een certificaat van echtheid bij. Het totaalpakket heeft een luxe uitstraling en staat prima in een whiskyverzameling als collector’s item.

Een whisky om je tijd mee te nemen

De Horstman 28 Year Old single malt whisky geeft een goudgele schittering wanneer je deze in het glas schenkt. Op de wanden van het glas ontstaan niet meteen druppels. Deze ontstaan pas na een aantal seconden, waarna ze nog even blijven kleven om vervolgens naar beneden te sijpelen alsof het de tranen van de engelen zijn die huilen omdat er niet meer angel’s share was.
Na kort wentelen in het glas stijgen er vanille en kruidige tonen richting de neus, samen met de geur van stro. Hints van kruidnagel en mint doen denken aan een warme kop Moroccan Mint thee, terwijl tonen van zacht, rood fruit weggeeft dat er een rijping in een sherryvat is geweest. Daarnaast zijn er tonen van zoethout en wat tonen van eikenhout te ontdekken. Na wat rust in het glas wordt de smaak overwegend zoeter en gaan vanille en honing meer overheersen.
Op de tong profileert de 28 jarige vloeistof zich licht tintelend met een prettig mondgevoel. Er is een mooie balans ontstaan die niet te droog of olieachtig is. De Horstman whisky speelt een spel in je mond waarbij tonen van droge munt en zoete tonen afgewisseld worden met een zacht bittertje. De kruidigheid blijft hierbij aanhouden, net als de subtiele hout tinten die telkens vanaf de achtergrond toekijken, totdat de single malt whisky met een warm gevoel in de keel afscheid neemt in een middellange afdronk.
Het geheel is speels en nodigt uit om lekker lang met een glas te doen om zo de whisky te ontdekken. Een whisky om na een uitgebreid diner bij een knapperend haardvuur over na te praten.

Conclusie Horstman 28 Year Old Whisky Review

Het geduld van Distilleerderij Horstman heeft zich uitbetaald in de release van een stukje Nederlandse whiskygeschiedenis, wat voer is voor een goed gesprek onder whiskyliefhebbers. De single malt whisky is een gebalanceerde vloeistof geworden die vanaf het eerste moment verrassend in de neus is en dat gevoel doorzet in een spel tussen verschillende smaken. Hoewel de whisky niet voor liefhebbers van turf of rook is, is het een aanrader voor elke Nederlandse whiskyliefhebber om deze expressie te proeven.
+ Verrassend vanaf het begin
+ Een spel van zoet en bitter in de mond
+ Een uniek deel van de Nederlandse whiskygeschiedenis
- Liefhebbers van turf moeten verder zoeken

POPULAIR NIEUWS