Distilleerderij Horstman stookt drank met een bijzonder ingrediënt

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 08 juli 2023 om 13:00
horstman ketel
In Losser wordt er druk gewerkt aan een nieuw experiment dat zomaar voor een unieke drank kan zorgen. Distilleerderij Horstman is namelijk druk bezig om een spirit te stoken uit bijzonder product. Hij stookt namelijk met iets dat vooral in Japan gebruikt wordt voor het maken van drank: rijst!
Johan Horstman, de eigenaar van Horstman Distilleerderij in Losser, houdt wel van experimenteren. Terwijl er nog wat whisky’s in vaten aan het rijpen zijn, is Horstman bezig met een nieuw experiment: er wordt namelijk drank gestookt met niets minder dan rijst.
In de ketel bij de distilleerderij wordt op dit moment een unieke drank gemaakt. Horstman heeft het namelijk voor elkaar gekregen om alcohol te distilleren uit rijst. Daarmee gaat hij een drank stoken die het assortiment van Horstmans likeuren, genevers en whisky's aan gaat vullen. Wat er allemaal precies gestookt wordt met de rijst, is niet bekend, maar wel dat er ook whisky bij zal zitten.

Is whisky stoken van rijst wel mogelijk?

Whisky kun je uit allerlei ingrediënten stoken. Je hoort regelmatig over graan, rogge, tarwe en maïs, maar met rijst kan ook drank gestookt worden. Denk aan sake ofwel rijstwijn, wat als voornaamste ingrediënt rijst heeft.
Naast sake wordt er, vooral in het Oosten, ook andere drank met rijst gemaakt. Verschillende merken hebben al een whisky op de markt gebracht die met rijst gestookt is. Een mooi voorbeeld van een whisky die met rijst gestookt is, is de Japanse Ohishi Single Sherry Cask whisky. Sterker nog, alle whisky’s van dit Japanse merk worden met rijst gestookt.
Wat Distilleerderij Horstman in Losser doet is niet uniek in de wereld. Maar voor Nederlandse distilleerderijen is dit een primeur. Het zal nog een tijdje duren voordat de eerste flessen gevuld worden met het rijst destillaat. De drank wordt op dit moment nog gestookt en moet eerst nog een paar jaar (minstens drie jaar) rijpen.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties