Deze distilleerderij sluit whiskyreeks af met twee blended malt expressies

Nieuws
dinsdag, 23 april 2024 om 12:00
ardgowan clydebuilt whisky
De Ardgowan Distillery heeft de vijfde en zesde blended malt whisky uit de Clydebuilt whiskyreeks onthuld. Zoals de rest van de reeks, hebben de hekkensluiters ook toepasselijke namen gekregen die bij de scheepsvaart passen: Anchorsmith en Draughtsman.
Max McFarlane, Master Whisky Maker bij Ardgowan Distillery, vertelt dat de limited edition whiskyreeks een eerbetoon is aan de maritieme geschiedenis van Clyde. De eerste vier flessen zoals de Riveter hadden daarbij al een naam die terug te leiden valt aan de scheepsvaart en dat is niet anders bij de laatste twee whisky’s.
De Anchorsmith whisky is opgedragen aan de mensen die de ankers voor de schepen in Clyde maken. De blend is samengesteld uit zes verschillende vloeistoffen die uit ‘gerenommeerde Lowland, Speyside en Highland distilleerderijen’ komen. Elk van deze dranken is gerijpt in first fill oloroso sherryvaten.
De Draughtsman is een eerbetoon aan de tekenaars en ontwerpers van de schepen en de machines. Deze blend bestaat uit verschillende dranken, waaronder een aantal acht jaar oude malts uit oloroso vaten en een malt van 25 jaar oud.

Wat zijn de nieuwe Ardgowan Clydebuilt whisky’s?

McFarlane vertelt dat beide whisky’s een bijzonder element hebben. Zo zorgt het samenvoegen van de verschillende whiskyregio’s in de Anchorsmith expressie voor een bijzonder evenwicht. De distilleerderij heeft voor beide expressies de tasting notes afgegeven. Deze vind je hieronder:
Clydebuilt Draughtsman Blended Malt Scotch Whisky
Neus: Goed gebalanceerd en onderscheidend, met tonen van zwarte kersen, citroendruppeltaart chocolade rozijnen, sesamolie en kleverige vijgen en dadels.
Smaak: Vol, bloemig en pruimig - overspoeld met rijp donker fruit, geroosterde kastanjes, granaatappelsap en overrijpe bananen.
Afdronk: Lang en licht tanninerijk met earl grey thee en sinaasappelmarmelade.
Clydebuilt Anchorsmith Blended Malt Scotch Whisky
Neus: Complex: Ceylonthee, manukahoning, zoete bessenscones en marsepein ontmoeten gekonfijte citroenschil, pure chocolade en in leer gebonden boeken.
Smaak: Vol met tongstrelende tonen: toast met sappige zwarte bessenjam, subtiele piment, donkerrood fruit en kruidige hints.
Afdronk: Een sprint van honderd meter - een trage start die uitmondt in een super geladen, explosieve afdronk.
Beide Ardgowan Clydebuilt blended malt whisky’s zijn gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). Whiskyliefhebbers die een fles willen kunnen er een bemachtigen voor 52,99 euro (adviesverkoopprijs) bij Ardgowan Distillery. De whisky’s zijn ook online te koop bij verschillende speciaalzaken.
Foto: Ardgowan Distillery

POPULAIR NIEUWS