Het is geen geheim dat er allerlei soorten vaten voor whisky worden gebruikt én dat goede vaten zeldzaam zijn. Wist je dat er steeds meer verschillende wijnvaten gebruikt worden in de whisky-industrie? Welkom bij een nieuwe Wist je dat?
Een beetje whiskydrinker is bekend met het gebruik van sherryvaten voor het rijpen en finishen van whisky. Van deze versterkte wijn bestaan zo’n zeven soorten. Binnen de whisky-industrie zijn de meest bekende sherry’s Oloroso en Pedro Ximenez, maar finishes op bijvoorbeeld Palo Cortado, Amontillado of Fino sherry zijn ook steeds vaker te vinden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Palo Cortado finish van Cley, waar dit jaar een tweede batch van mocht uitkomen en die samen met de Pedro Ximemez en Oloroso-finishes laten zien dat ook jongere whisky smaakvol kan zijn. Bij sherry is een finish steeds gebruikelijker, vooral ook vanwege de prijs van deze vaten. Al zijn er nog destilleerderijen die met een volledige sherry-rijping werken, zoals bijvoorbeeld Tamdhu.
Naast andere soorten sherry zie je ook steeds vaker het gebruik van verschillende soorten port, zowel white, tawny en ruby. Hierbij is een ruby finish meestal de norm, zoals bij de bourbon van Angels Envy of de welbekende, altijd snel uitverkochte en zwartgelabelde port-finish van Arran.
Andere portvaten zie je ook steeds vaker, zoals de 11-jaar oude Glen Scotia op white port die uitgebracht werd voor het Campbeltown Malts Festival in 2023. Een samenkomst van verschillende portvaten is te proeven in de 2023 Special Release Talisker, waarin zowel white, tawny als ruby-portvaten gebruikt zijn.
Nog een versterkte wijnsoort die steeds vaker de kop opsteekt in de whiskywereld is Malaga, een zoet drankje gemaakt van Pedro Ximenez en Moscatel-druiven. Waar er ooit nog voorspeld werd dat deze versterkte wijn van de markt zou verdwijnen, wordt het nu weer voldoende geproduceerd om ook vaten te kunnen doorverkopen aan de whisky-industrie.
Een mooi voorbeeld van een Malaga-finish is bijvoorbeeld de 11-jarige Teaninich uitgebracht door James Eadie in 2024.
Naast versterkte wijnvaten zijn er ook steeds vaker niet-versterkte wijnvaten die ingezet worden binnen de whisky-industrie. Waar versterkte wijnen langzaam afnemen in populariteit, waardoor de vaten ook schaarser worden, is dit zeker niet het geval voor reguliere wijnsoorten.
Er is een groot scala aan rode en witte wijnen die gerijpt worden in eikenhouten vaten, waarna er zeker een mooie finish voor een whisky uit te halen is. Denk hierbij aan Teeling met een finish op Douro-vaten, de 10-jaar oude Deanston op Bordeaux, of de Sauvignon Blanc-finish van Auchentoshan.
De echte “wine-master” binnen de whisky-industrie zal toch Starward zijn, de Australische destilleerderij die hun volledige maturatie plaats laat vinden op wijnvaten. Zij breken een heel nieuw pad aan binnen de industrie. Zouden er bedrijven in Europa gaan volgen?
Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen: