De top 5 beste whisky's uit Tsjechië

Best of
zaterdag, 27 januari 2024 om 13:00
tsjechische distilleerderijen
De Tsjechische Republiek is een mooi land, bekend als de geboorteplaats van modern bier en dus vol geweldige brouwerijen. Aangezien brouwen de eerste stap is in het distilleren van whisky, is het logisch dat er Tsjechische whisky bestaat.
Tussen de schilderachtige bergen en dalen van Bohemen en Maravië liggen vijf distilleerderijen. Laten we ontdekken welke soort whisky’s uit de Tsjechische Republiek komen.

Destilérka Svach (Bohemen)

We beginnen met een distilleerderij in Český Krumlov, Zuid-Bohemen. Svach produceert alleen single malts onder de naam ‘Old Well Whisky’. De historische binnenstad van Český Krumlov staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor Svach whisky ook een historische kant heeft.
Old Well PX is de enige Svach whisky met daarin geen gerookte mout. Gebotteld op 46,3 procent alcoholsterkte heeft deze whisky geen bepaalde leeftijd. Svach vertelt dat je geuren van gedroogde pruimen en wilde aardbeien in Old Well PX kunt vinden. Old Well Port Cask heeft dezelfde sterkte en leeftijd, maar is een beetje gerookt.
Als je iets sterker wilt, is Old Well Virgin Oak ‘de meeste geturfde en gerookte whisky’ van Svach. Deze whisky heeft in ex-bourbon en sterk verkoolde Tsjechische eik vaten gerijpt, en is op 50,5 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld. Svach is trots op de rijke smaken van honing, hout, en vanille in deze fles. Elke Old Well Whisky kost 120 CZK. Dat is nog geen vijf euro en dus ontzettend goedkoop! Deze whisky wordt alleen in de Tsjechische Republiek verkocht.

Green Tree Distillery (Bohemen)

Als je zin hebt in iets licht en makkelijks om te drinken, ga je naar Noord Bohemen. In Ústí nad Labem, een stad dichtbij de Duitse grens, vind je een distilleerderij. Green Tree beweert de oudste distilleerderij in Europa te zijn. Het bedrijf is opgericht in 1518. Green Tree staat in een gebied vol roggevelden. Haar ‘Old Hunter’ rogge whisky is met één kolom ketel gedistilleerd. Met vier of zeven jaar rijping in Amerikaanse eiken, is deze whisky licht, zoet, en goedkoop. Je betaalt tussen de 20 en 30 euro per fles.
Je moet een beetje voorzichtig zijn. No. 4 is niet een whisky maar een soort whisky-infuus. Hier mengt Green Tree zijn gerijpte rogge destillaat met pruimen. Green Tree mag dit product geen whisky benoemen, maar na maanden samen te zijn gegaan met pruimen is No. 4 fruitig en heerlijk.
tsjechische distilleerderijen 1

R. Jelínek (Goldcock) (Moravië)

Gold Cock whisky lijkt de meest professionele whisky uit de Tsjechische Republiek. Deze Tsjechische whisky is ook makkelijk in Nederland te krijgen. R. Jelínek is een groot bedrijf dat ook bekend staat om zijn fruit brandewijnen.
Vandaag staat deze distilleerderij in de oostelijke stad Vizovice, al heeft ze ook historische verbindingen naar Těšetice, waar de eerste Tsjechische whisky werd gedistilleerd in de jaren 70.
R. Jelínek is sinds 2013 nieuwe whisky aan het produceren. De nieuwe Gold Cock whisky is in verschillende variëteiten beschikbaar. Deze whisky is een eenvoudige, maar interessante single malt. Ondanks dat dee drank tien jaar in vaten van Tsjechische eiken heeft gerijpt, kost deze whisky slechts 36 euro (900CZK).
Geef je de voorkeur aan rokerige whisky’s? Dan heb je geluk. Gold Cock Peated is een single malt, gemaakt van geturfde mout. Dit is een uitstekende whisky met een lage prijs: 28 euro per 45 procent, 70cl fles (680CZK). De dram is zeker de moeite waard. Ontdek bloemachtige geuren en smaken van rijke rook.
Een lichtere whisky, is de Gold Cock Blend. Deze whisky combineert een drie jaar oude single malt met een zes jaar oude graanwhisky. Deze drie jaar oude whisky is dus niet te jong of eenvoudig. Deze dram is op 42 procent ABV gebotteld en heeft gerijpt in vaten van Tsjechisch eiken.
Ook is het mogelijk om een Gold Cock rogge whisky te proeven. Met 60 procent rogge en 40 procent gerst, is deze whisky twee keer gedistilleerd en heeft daarna in ex-bourbon vaten vijf gerijpt.
Fun fact: de rogge whisky en single malt van R Jelinek zijn allebei op 49,2 procent alcoholsterkte gebotteld. Waarom dit percentage zo bepaald? Dit nummer komt overeen met de breedtegraad die door de distilleerderij gaat.

TOSH (Moravië)

Deze distilleerderij is de nieuwste en de meest hippe distilleerderij in de Tsjechische Republiek. In Těšetice, dezelfde stad waar de eerste Tsjechische whisky uitkomt, is TOSH in 2017 weer begonnen met distilleren. TOSH verkocht haar eerste ‘King Barley’ whisky in 2020, maar deze was snel uitverkocht. Die expressie is nu vervangen voor Lafayette.
Lafayette is een single malt whisky op 43 procent gebotteld. De jonge whisky is tussen de drie en vier jaar oud. TOSH gebruikt lokale Overture gerst, geteeld door een coöperatie en gemout in de Moravische stad van Bruntál. Als gevolg van een lange 7 tot 12 dagen fermentatie is deze whisky fruitig en vers.
Er is geen sprake van kleurstof, geen koelfiltering en de rijping vindt plaats in zuid Moravische STR wijnvaten. Kortom, deze whisky is een ambachtelijk product. Helaas zijn deze flessen niet in Nederland verkrijgbaar, maar dat kan in de toekomst veranderen.

Trebitsch (Moravië)

Gevestigd in een kleine historische stad heeft de Trebitsch distilleerderij haar whisky ‘Old Town’ genoemd. Net zoals TOSH gebruikt Trebitsch Tsjechische mout van Bruntal, Omdat Old Town allemaal blended whisky's heeft, worden er ook allerlei granen gebruikt, maar het is niet duidelijk welke allemaal.
Wat vind jij in een glasje Old Town? Amandelen, een vleugje sigaarrook en zoete noten die verschillen van welke finish je probeert. De keuze bestaat uit rum, cognac en port. Old Town Port bevat bijvoorbeeld rijke pruim smaken en verder proef je een beetje grapefruit en honing.
De meeste Trebitsch whisky’s hebben geen bepaalde leeftijd, maar Old Town Highland Whisky is zes jaar oud. Gaat het hier om ‘Highland’ als in Schotse ‘Highland’ whisky? Nee, die naam komt uit de omliggende regio rond de stad, Vysočině: ‘hooglanden’ in het Tsjechisch.  
Tot zover ons overzicht van whisky's uit Tsjechië. Heb jij er weleens een gedronken of ben je nieuwsgierig geworden? Lees ook ons artikel: Dit zijn de Duitse whisky's rond de Moezel op een rij.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties