Top 4 beste Duitse whisky’s rond de Moezel

Best of
maandag, 04 december 2023 om 11:00
moezel
Het Moezelgebied is bekend door zijn wijnen, maar wist je dat er ook interessante whisky distilleerderijen in dit gebied zijn? Waarschijnlijk niet. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt. Dit zijn de Duitse whisky’s rond de Moezel. We kunnen verklappen dat een trip richting deze stokerijen heel leuk is,
Als je ooit langs de Moezel hebt gereisd, weet je één ding zeker en dat is dat de rivier erg mooi is. Omgeven door wijngaarden op de steile hellingen, zijn de steden tussen Koblenz en Trier de moeite waard. Dit gebied is al heel populair onder Nederlandse toeristen. In Cochem zijn er een heleboel tekenen van deze Nederlanders, bijvoorbeeld een ‘Cafe D’n Brabander’ en de ‘Frituur De Klump’.
Hier kun je meer lezen over hoe je deze Duitse whisky’s kunt vinden en ook omschrijvingen over deze distilleerderijen. Er bestaan ook distilleerderijen langs de Moezel in Luxemburg en Frankrijk, maar we gaan het nu alleen hebben over de whisky’s in Duitsland.

Brennerei Mees

Deze distilleerderij (‘brennerei’ betekent ‘distilleerderij’ in het Duits) staat dicht bij de Moezel in het dorpje Briedel. Mees maakt typische Duitse dranken, bijvoorbeeld vruchtenbrandewijn. Natuurlijk zijn we meer geïnteresseerd in whisky, dus welke soort whisky’s worden daar gemaakt?
De ‘Mosel Single Malt’ is iets eenvoudigs. Deze whisky heeft eerst in nieuwe eikenvaten en daarna andere vaten gerijpt, bijvoorbeeld rum of rode wijn. Er wordt gebruik gemaakt van kleine 100 liter vaten en daarom rijpen deze whisky's heel snel in het warme Moezel klimaat. Deze drie jaar oude single malt is niet te jong of onderontwikkeld. De whisky heeft bijna 45% alcohol. Een 500 ml fles kost 38 euro.
Mees maakt ook een rogge whisky die drie jaar gerijpt heeft in kleine rum- en bourbon vaten. Deze whisky bevat ook bijna 45 procent alcohol en komt alleen in een kleine partij van 214 flessen.
Je kunt deze whisky makkelijk vinden bij de distilleerderij zelf. Het dorpje Briedel, waar Mees staat, heeft veel hotels en restaurants. Briedel ligt ver van de grote steden, maar het is slechts tien minuten door het rijden (of 20 minuten fietsen) vanaf de twee stations Bullay en Reil. In Bullay kun je een stoptrein tussen Koblenz en Trier nemen, terwijl Reil een station heeft van de kleinere ‘Moselweinbahn’.

Brennerei Hubertus Vallendar

Hubertus Vallendar is een grotere distilleerderij dan Brennerei Mees, maar maakt ook veel vruchtenbrandewijnen in een vrij Duitse stijl. Naast zijn bananen- en wilde framboos brandewijnen kun je twee soorten whisky’s vinden: de 3.11 rogge whisky en de 3.11 single malt.
Waarom 3.11? Dat is niet duidelijk. De ene helft van de single malt whisky heeft tien jaar gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten en de andere helft heeft gerust in gebruikte Limousine eikenhouten vaten uit Frankrijk. Vallendar geeft smaken als honing, rozijnen, en er zijn zoete houtachtige geuren. Er is geen filtratie of toegevoegde kleurstof. Een 500ml fles van deze whisky kost ongeveer 50 euro.
De rogge whisky van Vallendar heeft een vergelijkbare prijs en een alcoholniveau van 43,4 procent. Deze whisky heeft op dezelfde manier gerijpt. Vallendar omvat brioche, peren, en bananen in de omschrijving; dus deze drank is rijk van smaak, maar niet te sterk.
Als je Brennerei Vallendar wilt bezoeken, dan ga je naar het dorp Pommern. Dit is bereikbaar met de RB81 en RB82 stoptreinen langs de Moezel. Er dient een waarschuwing te worden gegeven: deze distilleerderij staat hoog op de hellingen over Pommern. Als je geen auto hebt, moet je dus een stuk omhoog wandelen om de Brennerei Vallendar te bezoeken!

Lahnsteiner Brauerei (Cerridwen)

Deze brouwerij maakt Cerridwen whisky, niet ver van Koblenz, de grote stad waar de Moezel en Rijn rivieren elkaar ontmoeten. Inderdaad, Lahnstein is een stad bij de Rijn, maar deze distilleerderij is zeker een van de grotere in het Moezelgebied.
Naast een groot assortiment bier maakt Lahnsteiner kleine partijen whisky, met misschien 500 flessen per partij. De naam ‘Cerridwen’ komt van een Celtische godin, die zijn naam aan ‘cerevisia’ geeft, de Latijnse naam voor bier. Helaas is er niet veel informatie over deze whisky’s op de Lahnsteiner website te vinden. Misschien is een bezoek naar de distilleerderij nodig om meer te leren.
Je kunt een stoptrein naar Oberlahnstein nemen. Dit station ligt slechts 10 minuten van Koblenz Hauptbahnhof vandaan; het grootste station van de stad. Je vindt daar ook twee kastelen: de Schloss Martinsburg en Stolzenfels. Dus voor degenen die van geschiedenis houden, valt er ook nog wat moois in Duitsland te ontdekken!

Vulkan Brauerei

Eindelijk hebben we een brouwerij die alleen een beetje whisky maakt. Vulkan kan bezocht worden en ligt niet ver van de Laachersee. Een zee in het centrum van een natuurreservaat en historisch natuurlandschap.
Vulkan maakt slechts één soort whisky: Vulkan single malt. Deze mooie fles is klein maar niet te duur. Voor 350ml betaal je 35 euro. Het meest interessante feitje over deze whisky is de rijping. Vulkan single malt heeft in bourbon en ex-Islay vaten gerijpt, dus daardoor is er een lekkere combinatie zoet- en rooksmaken te ontdekken.
Niet een groot assortiment whisky, maar nog iets uniek. Vulkan whisky komt zeker uit een brauerei bijna 15 km van de Moezel.
Bekijk hier de rest van onze beste verhalen.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties