Deze 10 whisky’s verkopen als warme broodjes en zijn populair

Best of
door Monkey
zondag, 24 maart 2024 om 14:00
signet1
Welke whisky is momenteel populair? Op de online whisky-marktplaats Spiritory is een mooie lijst te vinden met whisky’s die momenteel geliefd zijn, voor beleggers, maar zeker ook voor mensen die een mooie dram willen drinken. Wij zetten deze flessen voor je op een rijtje in deze top 10 favoriete whisky's van dit moment volgens de Spiritory app. Deze app maakt een vliegende start en is al in veel landen uitgerold.

10. Lochindaal LN2 Elements of Islay

We trappen de lijst met favoriete whisky's af met een mooie whiskyserie van Specialty Drinks die in 2008 gestart is. De verschillende Islay distilleerderijen worden in deze reeks vertegenwoordigd met een afkorting op het label. Zo is de LN2 expressie een whisky die afkomstig is uit de Lochindaal Distillery. Deze Elements of Islay whisky is op vatsterkte gebotteld. Met 59,5 procent Alcohol by Volume (ABV) is het aan te raden om hier een druppel water bij te doen. Dit is een flink geturfde whisky afkomstig uit een first fill bourbonvat met vooral veel aardse tonen.
In de neus uit de whisky zich met tonen van natte aarde, vochtige bladeren, hints van melkchocolade en rijp tropische fruit. In de mond komt er aardse turfrook bij, gevolgd door zoete smaken die denken aan romige papaja, gember en karamel met vleugjes menthol, peper en houtskool.

9. Bunnahabhain BN10 Elements of Islay

Net als bij de LN2 expressie bevat deze fles van de Elements of Islay reeks een afkorting die de stokerij aanduidt. BN10 staat voor de Bunnahabhain Distillery. De whisky waar we het hier over hebben is afkomstig uit drie Amerikaans eikenhouten vaten waarin de spirit ruim acht jaar gerijpt heeft.
Het levert een volle dram op met aroma’s van fruit, kampvuurrook, tabaksbladeren, sandelhout en zwarte thee. De rook van het kampvuur is ook in de smaak terug te vinden, samen met onder andere zout, barbecuesaus, roet en eikenhout. In de afdronk geeft deze typische Islay expressie je tonen van rook en as, gevolgd door honing en zwarte thee.

8. Yamazaki 15 Years Old 1982 Suntory Pure Malt Sherry Wood Finish

In de categorie Japanse single malt whisky’s kan er één merk niet ontbreken: Yamazaki. Het Suntory merk is al jaren populair onder liefhebbers en verzamelaars. De Yamazaki 15 Years Old 1982 Suntory Pure Malt Sherry Wood Finish whisky is daar geen uitzondering op. De whisky staat in de 10 bij Spiritory, wat betekent dat veel mensen op zoek zijn naar een fles van dit elixir.
Gezien de zeldzame status van de fles is dat niet gek. De amberkleurige whisky is een zeer gelimiteerde expressie die je nagenoeg nergens meer kunt krijgen. Mocht je er een kunnen bemachtigen mag je tonen van cederhout, walnoten, pruimenjam, toffee en rozijnen in de neus verwachten. In de mond is de sherry finish goed waarneembaar en ook in de lange finish komt de invloed van het Pedro Ximénez vat naar voren.

7. Yoichi Rum Wood Finish

Wat krijg je als je de Japanse single malt whisky van Nikka nog een tijdje in een rum vat achterlaat? Het antwoord is te vinden in de vorm van deze gelimiteerde Yoichi Rum Wood Finish single malt. De whisky is in gelimiteerde oplage uitgekomen en combineert de zoete tonen van rum met de volle en romige smaken van de Japanse whisky.
De tasting notes van de expressie bestaan uit tonen van tropische fruit en smaken van karamel, sinaasappel en chocolade. Yoichi Rum Wood Finish gaat daarna over in een lange finish, waarbij er een lichte rokerige ondertoon vrij komt.

6. Ardbeg 1973 Cask Nr. 1143

We gaan door naar Arbeg voor een wat exclusievere fles. De Ardbeg 1973 Cask Nr. 1143 is namelijk een echte whisky voor de verzamelaar of belegger in whisky. Zoals de naam al doet vermoeden is de spirit gestookt in 1973, op 16 maart om precies te zijn. Daarna is deze in een single bourbon hogshead gegaan (vat nummer 1143) gegaan.
Op 22 december 2004 is de whisky uiteindelijk gebotteld met een oplage van 216 flessen. Sinds de release is dit al een populaire whisky die je niet zomaar tegenkomt. Op Spiritory staat de fles in de top 10 van favoriete whisky’s op het moment en daar kun je er, met het juiste bod, een bemachtigen.

5. Ardbeg 8 Year Old for Discussion

De expressies van Ardbeg doen het goed bij liefhebbers. Op de helft van deze lijst met de 10 favoriete whisky’s op het moment komt het merk namelijk terug met een acht jaar oude whisky. De Ardbeg 8 Years Old for Discusion is een whisky die gebotteld is op 50,8 procent alcohol by volume (ABV).
De vloeistof verwent in de neus met tonen van houtskool, teer en lichte zoete tonen van melkchocolade, stroop en stevige houtrook. In de mond heeft de drank tonen van gezouten karamel, chocolade, toffee, eucalyptus en menthol. Daaronder liggen lichte tonen van kampvuur en gerookt spek. Aan het einde van een slok neemt de whisky afscheid in een kruidige afdronk van pepermunt en kruidnagel.

4. The Macallan Aera Royal Black

Exclusief voor de Taiwanese markt heeft The Macallan een single malt uitgebracht die in sherry-seasoned vaten gerijpt heeft. Voor de Aera expressie van de Speyside distilleerderij zijn vaten gebruikt die eerst twee jaar voor het maken van sherry gebruikt zijn. Daarna is de spirit in Schotland in de vaten gegaan.
Wat betreft de smaaknotities mag je bij de The Macallan Aera denken aan zoete aroma’s van gedroogd fruit, honing, citrus en mout. In de mond geef de single malt whisky tonen van chocolade en gedroogd fruit die overgaan in een middellange afdronk.

3. Hibiki Japanese Harmony

We maken een uitstapje van Schotland naar Japan en schakelen daarbij over van single malt naar een blended whisky. Hibiki Japanese Harmony is namelijk een combinatie van de godendrank uit onder andere de Yamazaki, Hakushu en Chita. Het is één van de meest bekroonde blended whisky’s van Japan en ook een van de populairste Japanse whisky’s zoals de Spiritory app mooi laat zien.
In onze Hibiki Japanese Harmony Review schreven wij eerder het volgende over de smaak van de Japanse whisky:
‘Je mag eerst van de overheerlijke geur van de Japanse drank genieten, waarna je eindelijk die kus van de gouden drank krijgt. En die kus geeft je direct een rijke sensatie mee. Enerzijds proef je het rokerige van de Mizunara vaten, waarin de whisky zo lang heeft mogen rijpen, en anderzijds krijg je een zoete honingsmaak, afgewisseld met een wat zuurdere citrus die duidelijk van de sinaasappelschil afkomt.‘

2. Ardbeg Hypernova HN2022

De volgende whisky in de lijst komt een whisky uit een andere stokerij van The Glenmorangie Company voorbij. De Ardbeg Hypernova HN2022 is een gelimiteerde Arbeg Committee single malt whisky die een flink turfgehalte heeft. Op het moment dat deze fles uitkwam, was dit de meest geturfde Ardbeg ooit. Het is dan ook bij uitstek een whisky voor liefhebbers van rook.
Ardbeg heeft zichzelf bij deze expressie als doel gesteld om in alle aspecten van de smaak rook terug te laten komen en dat is gelukt. In de neus heeft de whisky een combinatie van onder andere rook, zeezout, teer, met pepermunt- en fruittonen.
In de mond is de drank peperig met tonen van chocolade, munt, anijs, kruidnagel en flink wat rook. Dat laatste houdt aan tot in de afdronk, waar aardse tonen, gebrande koffie en gerookte heide zorgen voor een lange nasmaak.

1. Glenmorangie Signet

We sluiten deze lijst af met de nummer één positie in de lijst met de 10 favoriete whisky's op Spiritory: Glenmorangie Signet. Deze whisky is gemaakt door Dr. Bill Lumsden, de creatieve geest achter de Glenmorangie whisky’s. Hij zat op een dag te genieten van een kopje koffie toen het idee voor deze expressie voor het eerst ontstond. Tijdens de koffie bleef hij maar aan mokka smaken denken en hij besloot om deze mokka-achtige koffiesmaak in een whisky te verwerken: de Glenmorangie Signet.
Lumsden heeft de spirit gestookt van zwaar geroosterde gerst gecombineerd met gerst uit Cadboll. De vloeistof heeft daarna gerijpt in ex-sherry vaten, bourbonvaten en verkoolde nieuw eikenhouten vaten. De whisky heeft tasting notes die doen denken aan koffie, bittere mokka en zachte butterscotch.
De lijst met de meest populaire whisky’s verandert regelmatig. Op de website van Spiritory of via de Spiritory app vind je de meest actuele lijst van favoriete whisky's op de whisky-marktplaats. De gratis app is bovendien een perfecte manier om mooie flessen te bemachtigen of juist je flessen te verkopen. Voor een overzicht van meer redenen om Spiritory app vandaag nog te downloaden raden we je aan om dit artikel te lezen.
Mede mogelijk gemaakt door Spiritory.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties