Wist je dat de kleur van een fles whisky uitmaakt?

Rubrieken
dinsdag, 12 maart 2024 om 15:00
caol ila feis ile 2023
Er zijn hoge, lage, brede, smalle, opvallende, doorzichtige, bruine en groene flessen. Het gaat om de inhoud, maar de glazen bescherming zelf heeft ook zeker een functie. Wist je dat de kleur van de fles uitmaakt?
Op de planken van je favoriete slijter staan rijen van de godendrank met allemaal een eigen verpakking. Bij het uitzoeken van een lekkere whisky valt ons oog als eerst op de verpakking. Sommige flessen komen in een doos, andere in een koker. Sommige hebben geen verpakking en dan komt het aan op de schoonheid van het etiket.

Veel Islays gaan in groen of bruin gekleed

Waar we zelden bij stilstaan, is de kleur van de fles waarin de godendrank komt. De meeste merken kiezen voor een doorzichtige glazen fles, maar ook vinden we bruine en groene flessen en zelfs af en toe een blauwe. Misschien is het je weleens opgevallen dat met name de whisky’s die afkomstig zijn van Islay gehuld gaan in een groen of bruin jasje. Dit is niet geheel toevallig, want het zwaar geturfde levenselixer van deze merken is vaak zo licht van kleur dat Ardbeg, Laphroaig of Caol Ila dit verhullen met een kleurtje.
Veel consumenten vinden een donkere kleur aantrekkelijker en om de focus te leggen op smaak in plaats van kleur, kiezen een aantal distilleerderijen voor een bruine of groene fles. Naast de invloed van de kleur van whisky op het koopgedrag van de klant, is er nog een goede reden om voor een gekleurde fles te kiezen.

Bruin beschermt

Zonlicht is misschien schaarser in Schotland dan in andere delen van de wereld, toch is zowel in Groot-Brittanië als hier in Nederland geregeld de zon te zien. Dit zonlicht voelt heerlijk op je huid, maakt je vrolijk en zit vol vitamine D, maar de UV-straling in het licht verbrandt niet alleen je huid als je niet ingesmeerd bent. De organische verbindingen in je whisky veranderen ook door de straling waardoor de smaak van je dram vlakker kan worden.
Om je whisky hiertegen te beschermen kun je natuurlijk je prachtige verzameling in een donkere kast bewaren. Veel distilleerderijen hebben je het iets makkelijker gemaakt door voor een bruine fles te kiezen. De donkere kleur houdt een deel van het licht en dus de straling tegen waardoor jouw drank beter beschermd is. Groen beschermt ook, maar helaas niet zo goed als het bruine glas.
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS