De oudste Maker’s Mark whiskey komt uit haar kelder

Nieuws
zondag, 22 september 2024 om 7:00
makers mark cellar aged 2024 whiskey
De whiskeymakers van Maker’s Mark zijn de kelder weer in gedoken voor een nieuwe expressie. Het gaat om de tweede editie in de Cellar Aged Bourbon whiskeyserie. Het is een 12 jaar oude bourbon die gelimiteerd uitgebracht wordt.
Rob Samuels, whiskeymaker en managing director bij Maker’s Mark, vertelt dat het debuut een gedurfde stap voor het merk was. De expressie is namelijk de eerste die langer dan tien jaar gerijpt heeft. De grens is afgelopen jaar verlegd met een elfjarige whiskey en opnieuw wordt deze grens met een jaar verlegd.

Wat is de Maker’s Mark Cellar Aged Bourbon 2024?

Hoewel het een oudere bourbon betreft, is er niet specifiek op de leeftijd van de expressie gelet. De nieuwe Maker’s Mark bestaat uit twee delen die vanwege hun smaak samengevoegd zijn: een deel van 15 procent Maker’s Mark 12 Years Old en een deel van 85 procent Maker’s Mark 13 Years Old.
Dit zijn de tasting notes van de Cellar Aged Bourbon 2024:
  • Geur: Gekarameliseerde suiker, citrus en amandel.
  • Smaak: Shortbread, kokosnoot en kruiden.
  • Afdronk: Lang met gedroogd donker fruit en geroosterd eikenhout.
De whiskey is gebotteld op 119,3 proof oftewel 59,6 procent alcohol by volume (ABV).

Smaak van de whiskey is vooral te danken aan de kelder

Volgens Dr. Blake Layfield, hoofd innovatie en blending bij de distilleerderij, is de mogelijkheid om goede oudere expressies te maken te danken aan de speciale kelder. Deze is gemaakt van kalksteen.
‘De whiskey rijpt in de kelder die is ingebouwd in de kalkstenen bodem die ons omringt, waardoor een rijkere, diepere en complexere bourbon ontstaat, vrij van de hardere tannine-effecten die vaak worden aangetroffen in oudere Amerikaanse whiskeys.’
De nieuwe Maker’s Mark Cellar Aged 2024 bourbon is vanaf november verkrijgbaar in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. De verkoopadviesprijs van de expressie is 145 pond (omgerekend ongeveer 170 euro). Of de drank ook naar Nederland komt, is niet bekendgemaakt.
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek Image
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek
EUR6.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS