The Swaen biedt wat je wellicht nodig hebt voor whisky (en bier) maken

Best of
woensdag, 03 januari 2024 om 7:30
the swaen
In Kloosterzande zit mouterij The Swaen gevestigd. Het is een bedrijf dat rijk is aan historie, maar bovenal zeer nuttig is voor bedrijven die gemoute gerst willen hebben om bier of whisky mee te maken.
The Swaen werkt samen met allerlei boeren in de omgeving waar gerst vandaan komt. Al meer dan een eeuw lang produceert het bedrijf mout voor allerlei soorten bier en ook whisky. Elke dag is het bedrijf in de weer om kleine en middelgrote bedrijven te bevoorraden.

Wat gebeurt er in Kloosterzande?

Voor degenen die nog niet zo op de hoogte zijn van levenswater volgt nu een kleine uitleg. Whisky bestaat namelijk uit drie ingrediënten: water, gerst en gist. In gerst zitten korreltje die ontkiemd moeten worden. Platgezegd zit er namelijk in die korreltjes zetmeel dat moet worden omgezet naar suikers, wat nodig is om alcohol te maken. Dus zonder dit proces heb je geen bier of whisky. Door te mouten, wat gebeurt bij The Swaen, verandert dat zetmeel in maltose én dat wordt tijdens het gisteren alcohol. Een technisch verhaal, maar zonder mouterij krijg jij geen heerlijk whisky in een glas. Zo simpel is het.

Gespecialiseerd in moutsoorten

The Swaen is daarbij gespecialiseerd in allerlei moutsoorten. In totaal zijn dit er maar liefst meer dan 50. Om wat voorbeelden te noemen: naast de basis malt, is er roasted malt, organic malt en cara malt. En al die soorten kunnen weer onderverdeeld worden in andere categorieën. De keuze is reuze. Onlangs hadden wij een interview met Jos Haeck, de voormalig moutmeester van The Swaen. Hij zei onder meer het volgende hierover:
‘Ook whiskymakers zijn ervan overtuigd om bijvoorbeeld karamelmout en gebrande mout te gebruiken, want dat geeft een extra flavour aan de whisky. Daar kan ik verder weinig van zeggen. Dat zijn voor mij ook nieuwe dingen.’ In België is er bijvoorbeeld een partij die hiermee experimenteert.

Eigen laboratorium

Voor The Swaen staat kwaliteit voorop. Er zijn bedrijven, zoals bijvoorbeeld BUS Whisky, die weliswaar zelf gerst van het land hebben, maar niet over de techniek beschikken om zelf te mouten. Zo’n bedrijf brengt zijn gerst naar The Swaen om te laten mouten. Maar er wordt eerst gecontroleerd of alles wel netjes in orde is en dus niet klakkeloos de machines ingegooid.
The Swaen beschikt over een eigen laboratorium waarmee dingen getest worden en er een vinger aan de pols gehouden kan worden. Bij whisky denk je misschien niet zo snel aan wetenschap en toch komt dat er wel degelijk bij kijken. Dat is maar goed ook, want daardoor weet je ook dat je niet zomaar troep in je lichaam krijgt. Ook de kiemkassen worden voortdurend in de gaten gehouden.

Veel klanten

Het is dan ook niet zo vreemd dat veel bedrijven er voor kiezen om samen te werken met The Swaen, zowel in het binnen als buitenland. Vroeger was dit onder meer Schotland en Engeland en waren klanten als Chivas Regal en Bowmore net zo normaal dat als je elke ochtend een kopje koffie pakt. Maar tijden veranderen en daar zijn inmiddels zelf de middelen. Maar dat geldt niet voor andere landen. Zo levert The Swaen aan bijvoorbeeld Denemarken, Italië, Portugal, Zweden en ook China.
Ook in Nederland en België zitten er flink wat namen tussen, denk bijvoorbeeld aan Belgian Owl (5e in de gerenommeerde Jim Murray's Whisky Bible 2023) en The Chamberick.
Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan eens de officiële website of lees ons interview met Jos Haeck, een man die maar liefst 44 jaar bij The Swaen heeft gewerkt en niets anders dan vol lof over dit bedrijf praat.
Dit artikel is voor het laatst op 3 januari bijgewerkt.
Mede mogelijk gemaakt door The Swaen.