Saskia van La Karavana over whiskyreis op vier wielen: ‘Je vormt zo snel een kleine familie tijdens zo’n trip’

Interviews
zaterdag, 22 juni 2024 om 13:30
la karavana whiskyreis
Wie nog een avontuurlijke whiskyreis zoekt deze zomer, kan terecht bij La Karavana. Dit is een rijdende hostel, neergezet door drie hele enthousiaste ondernemers: Saskia van Leeuwen (33), Jolisa van Leeuwen (33) en Eileen Helfferich (29). Wij praten met Saskia over whisky, en de bijzondere bus. Net als dat whisky goede verhalen kent, heeft zij dat ook!
De drie dames bieden een 5-daagse tour aan voor whiskyliefhebbers waarmee een bus langs diverse distilleerderijen gaat. Het is alleen niet zomaar een bus, want het is een hostel én vervoersmiddel in één. Een unieke beleving!

Wat is jullie doelgroep? 

'Gemiddeld zijn onze gasten tussen de 25 - 39 jaar, maar we hebben ook mensen van 20 en 67 mee gehad.
Doordat we met zulke kleine groepen zijn (maximaal 7 personen) merken we dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Je vormt zo snel een kleine familie tijdens zo'n trip. De meeste mensen komen uit Nederland en België, maar we hebben ook al gasten uit Amerika, Polen, Dubai en Duitsland mogen verwelkomen.’

Waar is het idee van La karavana vandaan gekomen?

‘We hadden al langer het idee een hostel te starten, maar wilden niet vastzitten aan één plek. Toen ontstond het idee een rijdend hostel te starten. Op Marktplaats vonden we deze dubbeldekker bus en waren op slag verliefd.
La Karavana is de perfecte combinatie van onze passies voor ondernemen, organiseren, avontuur en mensen meenemen in ons enthousiasme. We kiezen bestemmingen, thema's uit waar we zelf ook erg enthousiast van worden en blijven zo continu enthousiast over alles dat we doen, en brengen dat ook over op onze gasten’

Wat is er bekend over de bus?

‘Die hebben we gevonden op Marktplaats. De bus zelf is een Engelse Bristol VR dubbeldekker bus uit 1976. Vroeger werd hij gebruikt als OV bus tussen Barnsley en Doncaster. In 2020 is 'ie naar NL gehaald en werd 'ie gebruikt als trouwvervoer.
Sinds 2020 hebben wij hem in ons bezit. We hebben 1,5 jaar geklust en in september 2021 was hij af en klaar om op avontuur te gaan! Het hele verbouwingsproces was te gek! We hadden nog nooit zoiets gedaan en hebben echt genoten van het zelf bouwen van onze droombus.’
De gezellige binnenkant van La Karavana

Wat hebben jullie met whisky?

‘We vinden het vooral lekker en de variatie en verhalen erachter spreken ons aan. Daarnaast vinden we Schotland te gek, dus het idee een whisky trip te organiseren was een logisch vervolg na onze andere trips in Schotland. Doordat we bij verschillende distilleerderijen langsgaan leren wij ook bij van de kenners.’  

Bij welke distilleerderijen gaan jullie deze zomer langs?

‘We gaan langs Lindores, Kingsbarns, Blair Athol en sluiten af met een 3-gangen diner bij de whisky experience in Edinburgh, waarbij we bijpassende whisky’s geserveerd krijgen bij elke gang.
Lindores heeft een enorm rijke geschiedenis die dateert uit 1191 (er is zelfs een klein museum waar de hele geschiedenis wordt uitgelegd). Er is inmiddels een prachtig nieuw gebouw, maar de ruïnes van de oude abdij kunnen nog worden bezocht.
Kingsbarns ligt op een prachtige locatie, heeft meerder award winnende single malts geproduceerd en is, anders dan veel distilleerderijen, een familiebedrijf. Blair Athol distilleerderij ligt in het dorpje Pitlochry en heeft een prachtig gebouw en een nog mooiere bar.’

Wat kunnen mensen verwachten van een whiskyreis bij jullie?

We starten onze roadtrip in Edinburgh, waarbij we de gasten oppikken in onze 48 jaar oude dubbeldekker bus. Deze bus wordt ons huisje gedurende de trip; het is een soort camper 3.0 waarin we rijden, eten en slapen. Hij is compleet omgebouwd tot rijdende groepsaccommodatie met volledig ingerichte keuken, gezellige woonkamer en 9 comfortabele bedden.
Onderweg bezoeken we dus de drie verschillende whisky distilleerderijen, maken we prachtige wandelingen, gaan we raften op de wilde Funnel rivier (optioneel), genieten van een 3-gangen diner inclusief matching whisky’s, bezoeken het pittoreske Pitlochry en ontspannen in een mini sauna aan het strand.
We slapen elke nacht op een andere plek in de bus. De groepen zijn klein en de reizen persoonlijk. Er zijn maximaal 7 gasten en 2 van ons gaan mee als reisbegeleider, chauffeur, chef en monteur, haha. 

Wat is het leukste wat jullie tot dusver hebben meegemaakt? 

Lastige vraag, we krijgen overal ontzettend leuke reacties, mensen die naar je zwaaien, even in de bus willen kijken, geïnspireerd raken of ons juist inspireren.
Vorig jaar reden we langs de garage in Inverness (Schotland) en daar waren de monteurs zo ongelofelijk blij ons te zien. Of vooral onze bus. Dit is namelijk precies het soort bus waar ze 40 jaar geleden mee werkten, dus het was voor hen een feest van herkenning. Voor we het wisten stonden er 7 mannen onder de bus gefascineerd te kijken naar eigenlijk alles, haha.
Verder zijn we eens door een tractor van een campingeigenaar uit het zand getrokken, omdat hij ons per se de beste plek, zo dicht mogelijk bij het strand wilde geven. Dat bleek toen we weg wilden rijden toch niet zo'n goed idee haha. Het had wel de hele camping bij elkaar gebracht en voor we het wisten stond de helft mee te graven en helpen om de bus uit z'n benarde positie te krijgen. De campingeigenaar stond er met een grote glimlach bij omdat er weer wat reuring was en het prachtig was om te zien hoe iedereen samen werd gebracht.’

Hoe is het om zelf onderdeel te zijn van de vakantiegangers? 

‘Dat is geweldig! Tijdens zo'n week vormen we echt een kleine familie voor de time being. Wij genieten net zo van alles dat we doen als onze gasten, en dat stralen we ook uit. We koken bijvoorbeeld samen en zorgen er samen voor dat de bus een beetje opgeruimd blijft. Het voelt dus echt alsof je met een groep vrienden op avontuur bent. Het is heel persoonlijk en dat is denk ik juist ook deel van de magie.’ 
Wil je mee op deze te gekke reis? Boek dan een plekje voor 25 - 29 september via deze link. 
Foto's: Gijs Hardeman, Rein Zout fotografie & Saskia van Leeuwen
Mede mogelijk gemaakt door La Karavana.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties