Appelciderdrank uit Frankrijk heeft deze 12 jaar oude Speyside whisky gevormd

Nieuws
woensdag, 16 oktober 2024 om 12:00
mossburn speyside blended malt
Whisky kun je uit allerlei soorten vaten laten rijpen en elk vat heeft een eigen invloed. Uit de Speyside whiskyregio komt nu een Mossburn whisky die zijn smaakprofiel te danken heeft aan zeldzame vaten uit Frankrijk, waar eerder Calvados gezeten heeft: de Mossburn 12 Year Old Domaine Dupont Calvados Cask finish.
De nieuwe whisky van Mossburn Distillers & Blenders is onderdeel van de Cask Collaboration Series. Afgelopen jaar verscheen daarin nog een expressie die afkomstig was uit rumvaten.

De vruchten van een jarenlange vriendschap

De drank is te danken aan een vriendschap en een decennialange samenwerking tussen de distilleerderij en Domaine Dupont. Deze laatste is een producent van Calvados. De twee drankenmakers werkten al vaker samen. Zo sloegen ze de handen ineen voor een eerdere Cask Collaboration Series whisky.
Deze nieuwe whisky viert de vriendschap tussen de bedrijven door de smaken van de twee werelden met elkaar te combineren. Neil Macleod Mathieson, whiskymaker bij Mossburn, vertelt dat de herhaalde samenwerking een logisch gevolg is van de vriendschap.
‘(Mossburn. red.) werkte 30 jaar samen met de familie Dupont en bewonderde de manier waarmee ze eikenhout in hun Calvados introduceren. Ik was er zeker van dat dit ons in staat zou stellen de vaten uit de lokale kuiperij met groot effect te gebruiken voor de finish van de Speyside malt whisky, waarbij de typische heide en bloemige tonen voorbij komen. Zelfs vóór het ontdekken van deze vaten stelden we ons herfstdagen en gekruide gebakken appels voor – wat een verwennerij.’
Neil Macleod Mathieson.

Wat is de Mossburn 12 Year Old Domaine Dupont Calvados Cask finish?

De nieuwe blended malt whisky heeft eerst 12 jaar in ex-bourbonvaten gerijpt. Daarna is de drank overgeheveld in vaten van Frans eikenhout waarin Calvados en Pommeau gezeten heeft. Uiteindelijk is de whisky op 57,2 procent vatsterkte gebotteld.
Dit zijn de tasting notes van de whisky:
  • Geur: Een directe honingzoete bloemigheid met gebakken rode appels, een vleugje vanillecrème, roze peperkorrels en wat eikenkruiden op de achtergrond. 
  • Smaak: Licht, goed rond en aanvankelijk delicaat in de mond. Hier komen later een vleugje vuur, appel, heide, kruiden en gember bij. 
  • Afdronk: Complexe tonen van appelkruimel, geroosterde hazelnoten, rozijnen en broze toffee.

Waar is de nieuwe Mossburn whisky te koop?

De Mossburn 12 Year Old Domaine Dupont Calvados Cask finish is gelimiteerd, maar hoeveel flessen er zijn is niet bekend. De drank is al voorzien van een prijskaartje. Een fles kost 65 pond, oftewel ongeveer 80 euro. Waar de expressie precies te koop is, is niet duidelijk. Daarmee is ook niet bekend of de whisky in ons kikkerland in de schappen terecht komt.
The Glencairn - Whisky tasting set met glazen pipet en 4 Glencairn whiskyglazen en 4 tasting cups(deksels) Image
The Glencairn - Whisky tasting set met glazen pipet en 4 Glencairn whiskyglazen en 4 tasting cups(deksels)
EUR54.9559.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS