Ardbeg onthult nieuwe whiskyserie met speciale Y2K single malt whisky

Nieuws
woensdag, 08 mei 2024 om 8:00
ardbeg re generation single malt whisky
De Ardbeg Distillery heeft een bijzondere whisky gelanceerd. Het gaat om een whisky die alles te maken heeft met de millenium bug, waarover veel te doen was tijdens de eeuwwisseling. Ook bij Ardbeg ging er iets mis, wat nu tot een 23 jaar oude single malt whisky geleid heeft die niet bij de distilleerderij op Islay gerijpt heeft.
De Ardbeg Vintage_Y2K 23 Years Old is de eerste expressie in een nieuwe whiskyserie voor verzamelaars. De drank is gemaakt van de eerste spirit van het millennium en een van de laatste spirits die uit de oude Ardbeg ketel gekomen is.

Een whiskyverhaal rondom de millenniumbug

Een van de stokers bij de Ardbeg distilleerderij besloot tijdens de eeuwwisseling nog een whisky te stoken, terwijl iedereen aan het feesten was. Daarmee maakte hij de eerste spirit van de nieuwe eeuw die uiteindelijk 23 jaar gerijpt heeft. Het verhaal rondom de whisky is dat deze niet bij de Ardbeg distilleerderij gerijpt heeft, maar door een fout is deze bij een ander warenhuis beland.
Dr. Bill Lumsden, meesterdistiller bij Ardbeg Distillery, vertelt dat het onvermijdelijk was dat er ergens wel iets mis zou gaan. Precies dat is er bij Ardbeg gebeurd, toen iemand een fout maakte en een handvol vaten naar een ander warenhuis beland is.
‘Whisky kan van tijd tot tijd door de mazen van het net glippen, maar nooit op deze manier! Deze ultrazeldzame vintage rijpte 23 jaar in de vergetelheid tot hij eindelijk werd teruggevonden.’

Wat is de Ardbeg Vintage_Y2K 23 Years Old single malt whisky?

Waar de Ardbeg Vintage Y2K single malt whisky precies gerijpt heeft is niet bekendgemaakt door de distilleerderij. De drank is na 23 jaar terug gevonden en gebotteld als eerste van een speciale whiskyserie.
De single malt heeft gerijpt in bourbon en oloroso sherryvaten. Vervolgens is de vloeistof gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). De tasting notes van de drank zijn als volgt:
Neus: Aroma’s van citroenbalsem, lijnzaadolie en heidehoning, met roet, pepermunt, gemalen koffie en anijs.
Smaak: Heldere, pittige tonen en intens zoete, rokerige smaken.
Afdronk: Onbekend.
Voor de Ardbeg Y2K is een speciaal houten kistje ontworpen met een patroon dat bij de millenniumbug past. Wanneer de whisky precies uitkomt, is niet bekend, net als de prijs van een fles. Whiskyliefhebbers kunnen via de Ardbeg website hun interesse kenbaar maken, waarna ze bericht krijgen als de single malt whisky uit is.
Barkar - Barkar met wielen - Wijnkar - Drankenkast - Whiskey kast Image
Barkar - Barkar met wielen - Wijnkar - Drankenkast - Whiskey kast
EUR194.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS