Moederdag 2024 cadeau tip? Geef gewoon eens whisky of likeur

Rubrieken
woensdag, 08 mei 2024 om 9:45
clonakilty single grain
Nog even en is het weer zover. Op 12 mei mogen alle moeders weer in het zonnetje gezet worden. Maar wat geef je aan je lieve mama? Dit zijn een paar mooie whisky’s en likeuren om te overwegen. Succes gegarandeerd.

Yamazakura Blended Whisky

Wordt mama blij als ze denkt aan het land van de rijzende zon en kersenbloesems? Dan hebben we nu een hele goede tip voor je en dat is de Yamazakura Blended Whisky. Deze whisky heeft een niet te heftig smaakprofiel, maar is gewoon licht en toegankelijk. Zou je normaal je moeder een bloemetje geven? Dan is dit jaar misschien wel om dat ‘bloemige’ naar een next level te tillen. De Yamazakura blended whisky heeft namelijk tonen van bloemen en fruit.
Doordat deze Japanse godendrank is samengesteld uit graanwhisky zorgt dat voor een zacht karakter van de drank met daarbij florale accenten. Het alcoholpercentage is bovendien niet te hoog, maar keurig met precies 40 procent.

Kings Ginger Liqueur

We gaan van de whisky door naar een likeur. Een likeur die je misschien niet zou verwachten. Want wat heeft een Kings Ginger likeur met whiskyliefhebbers te maken, vraag je je wellicht af. Nou, de drank is gemaakt door Berry Bros & Rudd. En nu zou er een belletje moeten gaan rinkelen bij de whiskydrinkers. Want dat is geen kleine jongen.
Bovendien is het leuk om zo nu en dan eens een uitstapje te maken en dit drankje heeft een historisch tintje. Wist je dat het originele recept van deze likeur namelijk dateert van 1903?
Ja ja. De drank is toen namelijk speciaal ontwikkeld voor de Britse vorst Edward VII. Kortom, dit jaar is de dag om moedertje lief eens te trakteren op iets bijzonders. Een drankje met een gouden randje en dan zijn we toch ineens weer dichtbij de godendrank, nietwaar?
De likeur is uiteraard minder sterk, namelijk 29,9 procent. In de smaak zitten tinten van gember en citroenzeste, dus lekker warm en fris!

Clonakilty whiskeys

Dan gaan we nu weer door naar de een sterke drank. Whisky’s die het altijd goed doen, zijn de whiskeys van Clonakilty. In Ierland heeft Michael Scully, de eigenaar van de Clonakilty Distillery, naar één droom voor ogen en dat is de allerbeste whiskeys van Ierland afleveren. Ja, we schrijven nu even whisky met een – e, want zo is de officiële spelling van dit land.
Wat kenmerkend is voor Clonakilty whiskey is de smaak en het terroir. Bij de distilleerderij wordt namelijk meer dan gemiddeld geëxperimenteerd met graan, wat de basis is voor het beslag van de drank (net als bij pizza!). Zo is de Clonakilty Port Cask bijvoorbeeld gemaakt door twee verschillende granen te gebruiken: premium gerst en een negen jaar oude Ierse graansoort. Het is de basis voor een godendrank die nu smaakt naar rood fruit, chocola, zachte kruiden en kardemom. Je ziet het: mom. It’s all-in-the-name en daardoor alleen is dit een perfecte tip om te geven aan moeders.
Alle gekheid op een stokje, maar de Clonakilty Galley Head Blended Whiskey is ook een goede drank om cadeau te doen. Deze whiskey is enorm zacht van karakter. Zijn tegenwoordig water met smaakjes helemaal hip? Nou, dan heb je hier aqua vitae in handen met een smaakprofiel waar je U tegen zegt. Doordat de whiskey een finish heeft gehad in ex-Rhum Agricole vaten, heeft de drank een zacht profiel gekregen. Denk aan de smaak van honing, vanille, kruidnagel en een vleugje citroen.

Baileys 

Na een paar Ierse whiskeys in het zonnetje te hebben gezet, gaan we door naar Baileys. Want deze bekende drank heeft alles te maken met Irish whiskey. Deze drank komt namelijk tot stand door Ierse whiskey, room, suiker en een mix van aroma’s en extracten. De drank is veelal zoet en veel moeders zijn er dan ook verzot op. Het is een makkelijk drankje om te drinken die simpel bediend kan worden met bijvoorbeeld een ijsklontje erin. De laatste jaren zijn er bovendien allemaal speciale smaken op de markt gebracht. Wat dacht je van Baileys Apple Crumble, Strawberry & Cream, Chocolat of Colada?

Nc’Nean whisky

Whisky Monkeys zou geen whiskyplatform zijn als we niet zouden afsluiten met aqua vitae. En wat is er mooier dan deze lijst af te sluiten met een dram die gemaakt wordt door (grotendeels) vrouwen? De distilleerderij is opgericht door Annabel Thomas. Dat zie je niet vaak dat een distilleerderij is opgericht door een vrouw. Maar er is nog iets bijzonders aan de hand, want de whisky’s van Nc’Nean komen tot stand door gebruik te maken van biologisch geteelde gerst. De distilleerderij is nog jong en de reacties zeer lovend.
De Nc’Nean Organic bevat smaken van citrus, perzik en is dus aan de redelijk zoete kant voor een dram.
Mede mogelijk gemaakt door Craft Spirits Company.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 8 mei 2024.
Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties