Beek Spirits onthult Haran whisky uit Spanje

Nieuws
woensdag, 08 maart 2023 om 11:00
beek haran whisky
Beek Spirits heeft weer een mooie whisky onthuld: de Beek Haran whisky. De nieuwe toevoeging aan de Beek Vintage lijn is dit keer geen blend zoals de recent uitgebrachte Calvados Finish, maar een single malt. Jan Beek stipte de komst van de whisky al aan in het interview dat we recent nog met hem hadden, maar nu is de drank er dan eindelijk.
Beek Spirits maakt met de Beek Haran Whisky een tripje naar Spaans Baskenland. Daar komt het vat voor de nieuwe single malt whisky namelijk vandaan. Jan Beek mocht enige tijd geleden een Haran whisky proeven en was daar zo van onder de indruk dat hij besloot om er werk van te maken. Hij is op zoek gegaan naar een vat en is in contact gekomen met de Acha distilleerderij. Daar is de keuze snel gevallen op een specifiek vat: een vat 10 jaar oude whisky op Iberisch eiken zonder finish.
Hieronder vind je de tasting notes van Beek Haran whisky:
Kleur: ‘amber’
Neus: ‘citrus, eikenhout, kruidig, vanille, spoortje houtskool’
Smaak: ‘eikenhout, kruiden, iets gebrand, noten, citrus, romig, warm en krachtig’
Afdronk: ‘het hout en de kruiden blijven lang hangen, citrus en iets romigs mengen zich mooi’
De botteling van Beek Haran whisky is een single malt die op 16 september 2012 gedistilleerd is. Na tien en een half jaar rijpen is de whisky gebotteld in 321 flessen. Een gelimiteerde oplage dus. De prijs: rond de 50 euro.
De Acha distilleerderij waar Beek Haran whisky zijn oorsprong kent
De Acha distilleerderij waar Beek Haran whisky zijn oorsprong kent

Beek Haran whisky: waarom Iberisch eiken zonder finish?

Beek Spirits is er heel duidelijk over waarom juist voor dit vat gekozen is voor Beek Haran whisky. Hoewel er keuze was voor onder andere een port- en een cidervat finish, begint de rijping van Haran-whisky op een vat van Iberisch eiken zonder finish. Die keuze heeft hij dus snel gemaakt bij de selectie voor de vaten.
Ook de keuze voor de whisky is snel gemaakt. De Acha distilleerderij brengt verschillende soorten whisky uit van bijvoorbeeld 18 en 21 jaar, maar er ligt bij het bezoek van Beek toevallig ook een vat van 10 jaar te rijpen. Bij het proeven van de sample is hij direct om: dit wordt het vat voor Beek Haran whisky.
Voordat Beek tot de uiteindelijke versie van Beek Haran whisky is gekomen, is er natuurlijk uitgebreid geëxperimenteerd. De drank is eerst teruggebracht naar 65 procent ABV voordat hij het Iberisch eiken vat in ging. Na het rijpen kwam deze er weer uit met een alcoholpercentage van iets meer dan 60 procent. Beek heeft deze ‘gehuwd’ en uiteindelijk na een aantal keren samples geproefd te hebben besloten om de drank met een percentage van 52,5 procent ABV uit te brengen.
De drank is nu te krijgen bij geselecteerde locaties in het hele land. Via de website van Beek Spirits vind je een locatie bij jou in de buurt.
Binnenkort zullen wij met een uitgebreide review van Beek Haran whisky komen. Hou de website hiervoor in de gaten! Deze hele maand nog maakt je trouwens ook kans op een tof pakket met een tof receptenboek en zes whisky glazen!

POPULAIR NIEUWS