Brora doneert ultra zeldzame Brora Iris whisky aan The Distillers One of One Charity Auction

Nieuws
donderdag, 31 augustus 2023 om 11:00
brora iris whisky
Brora Distillery heeft een unieke whisky gedoneerd aan een veilig. Het gaat om de ultra zeldzame whisky Brora Iris die niet alleen exclusief is, maar ook meteen de oudste whisky van de distilleerderij is. De single malt is namelijk maar liefst 50 jaar oud. De whisky gaat vanaf september onder de hamer.
In samenwerking met veilinghuis Sotheby’s mag The Distillers One of One Charity Auction vanaf 12 september de unieke Brora Iris whisky veilen. Op dat moment mogen bieders melden wat ze voor dit unieke exemplaar van de Diageo Rare and Exceptional godendrank over hebben. Zoals gewoonlijk mag de hoogste bieder aan het einde van de rit de ‘fles’ thuis in de kast zetten, al is een kluis misschien verstandiger.
Het is namelijk de oudste Brora whisky ooit gemaakt en in elk geval de meest exclusieve. Het is namelijk een one of a kind botteling van een whisky die al in 1972 is gedistilleerd. Er wordt dan ook verwacht dat de Brora Iris whisky- tussen de 250.000 en 500.000 pond opbrengt. Elke cent die aan de veiling van de fles wordt verdiend, gaat naar de The Distillers One of One Charity.

Wat is de Brora Iris whisky?

Brora Iris is niet zomaar de oudste en meest zeldzame single malt die de distilleerderij uitgebracht heeft. De fles is volgens Andrew Flatt, distillery ambassador bij Brora een ‘tijdloos meesterwerk dat het verstrijken van de tijd trotseert.'
De whisky is afkomstig van een speciale capsule uit de ‘ghost’ voorraad van de distilleerderij en wordt in een unieke handgemaakte karaf van 1,5 liter geleverd. Deze hangt op zijn beurt weer in een met de hand gehouwen stenen sculptuur. Het geheel representeert het oog van een wilde kat, waarbij de whisky zelf de pupil vormt.
Veder wordt de whisky geleverd met ook een bronzen beeld van een wilde kat, die meteen de sleutel van de karaf is. De koper van de whisky krijgt daarnaast ook een uitnodiging om met vijf gasten de Brora distilleerderij te bezoeken, waarbij een exclusieve proeverij met Flatt op het programma staat.
De tasting notes van Brora Iris zijn als volgt:
Neus: Zacht in het begin, waarbij lichte wijnachtige aroma’s zich langzaam ontvouwen, gevolgd door een zilte zeebries, hints van henneptouw en canvas en een vleugje strooptoffee.
Smaak: Zoet, hartig en rokerig met een lichte kruidigheid.
Afdronk: Lang en zacht verwarmend met kruiden, gember en wat zwarte peper. Daarna wat kaarsvet-achtige rook.
Een tijdje geleden kwam The Macallan, ook met een zeer exclusieve whisky die met een unieke sculptuur geleverd wordt. The Macallan The Reach is een 81-jaar oude whisky die in een speciale karaf zit. Deze wordt omhoog gehouden door twee bronzen handen. De fles werd onlangs verkocht voor ongeveer 250.000 euro.
Whisky degustatie glas Glencairn 190ml 6 stuk Image
Whisky degustatie glas Glencairn 190ml 6 stuk
EUR18.45
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: Diageo Rare and Exceptional

POPULAIR NIEUWS