Bruichladdich introduceert Octomore 14 whiskyreeks

Nieuws
woensdag, 06 september 2023 om 14:00
octomore 14
Bruichladdich heeft het nieuwe hoofdstuk van de Octomore whiskyreeks onthuld. De Octomore 14-reeks draait helemaal om ontdekken en dat wordt gedaan met maar liefst drie nieuwe expressies.
‘Het veertiende hoofdstuk van uitzonderlijk’. Zo omschrijft Bruichladdich de nieuwe Octomore 14 whiskyserie. De nieuwe serie bestaat uit een drietal nieuwe whisky’s die de whiskysmaak op zijn kop moeten zetten. Bruichladdich doet dat door specifieke combinaties van gerst en turf te gebruiken die telkens voor een andere smaakervaring zorgen.

Dit zijn de nieuwe Bruichladdich Octomore 14 whisky’s

Bruichladdich brengt in de Octomore reeks maar liefst drie expressies uit die allemaal flink uiteen lopen. Dit zijn alle drie de nieuwe whisky’s in de serie:
Octomore 14.1
De eerste whisky uit de Octomore 14 serie is een heavily peated drank die gemaakt is van Concerto gerst. De Octomore 14.1 whisky heeft in ex-Amerikaanse whiskyvaten gerijpt en combineert de intense turfrook met citrus, vanille en zoete karamel. Dit zijn de tasting notes:
Neus: Gerookte vanille, zoete karamel en toffee, gevolgd door rook, kokosnoot, amandel, citrus en barbecuevlees.
Smaak: Citrus met rook en een duidelijke mineraliteit, gevolgd door verkoold hout en strandvuur. Daarnaast toffee, romige vanille en tonen van peer, kruisbes en groene appel met hints van koffie, kruidnagel en nootmuskaat.
Afdronk: Butterscotch en vanille met turfrook en een hint van zoutnevel.
Deze whisky heeft een adviesverkoopprijs van 140 pond.
Octomore 14.2
De Octomore 14.2 deelt de herkomst van gerst en de intensiteit van turf met de Octomore 14.1, maar heeft maar liefst vijf jaar in Oloroso en Amarone vaten gerijpt. Hierdoor is de whisky compleet anders qua smaak:
Neus: Leer, pruimen, rode bessen en gemoute gerst, gevolgd door geroosterd eikenhout, kaneel, groene appel en pepers met een flinke scheut turfrook en pijptabak.
Smaak: Een flinke invloed van Europees eikenhout met houtachtige kruiden, geroosterde koffie, turfrook, gevolgd door barbecue zoetheid, fruittaart en gedroogd fruit met een pepertje.
Afdronk: Gerookte mout, smeulend eikenhout en zeezout met turfrook.
De Octomore 14.2 haal je in huis voor 155 pond.
Octomore 14.3
De derde whisky in de nieuwe Octomore serie is de Octomore 14.3. Dit is de meest geturfde van het stel. De whisky is gerijpt in een combinatie van bourbonvaten en second fill wijnvaten met een enorm hoog fenol niveau.
Neus: Aroma’s van het hete beslag van Bruichladdich en een zoete moutachtige geur, gevolgd door turfrook, zoete steenvruchten, rijpe abrikoos, perzik en peer. Daarna citroenschil met honing, chocolade en vanille ijs.
Smaak: Eikenhout wordt snel opgevolgd door turf, bloemachtige tonen, vanille, toffee en Amerikaans eikenhout.
Afdronk: Gerookte mout, met een dominante toon van turfrook, gevolgd door gerstensuiker.
De Octomore 14.3 haal je in huis voor 195 pond.
Welk van deze Bruichladdich pareltjes vol turf ga jij in huis halen?