Horstman Whisky Blauw Review

Reviews
woensdag, 06 september 2023 om 13:00
horstman blauw
De tweede whisky uit de ‘Duo whisky’ set van de Nederlandse distilleerderij Horstman, is de Horstman blauw. In tegenstelling tot de eerder recensie van de Horstman Rood heeft deze negen jaar gerijpt in sherryvaten. Wat wij vinden van deze whisky, lees je in de review.
Dat Nederland goed op weg is in de whiskywereld is duidelijk, Johan Horstman, eigenaar en oprichter van Distilleerderij Horstman, geeft daar een mooie bijdrage aan met whisky van Twentse bodem.
De Horstman Rood wordt gestookt met mout afkomstig van de Nederlandse mouterij The Swaen uit Kloosterzande. Deze is vervolgens drie keer gedistilleerd en negen jaar gerijpt in een sherryvat. Volgens Horstman geeft dit de whisky een explosief karakter met een verfijnd smaakprofiel van vanille, brood, eiken en chocolade.

Zien, ruiken, proeven

Land:Nederland
Distilleerderij:Distilleerderij Horstman
Soort whisky:Single Malt
Kleur:Geel goud
Geur:Vanille, honing, droog
Smaak:Brood, eiken, chocolade
Afdronk:Een lichte, middellange afdronk
Leeftijd:9 jaar
Alcoholpercentage:45,9 procent ABV
Inhoud:70 centiliter
Prijs:59,95 euro
Horstman Whisky Blauw koop je via de website van de distilleerderij.

Ontstaan uit een uitdaging

Voor het ontstaan van de distilleerderij gaan we terug naar 1990, toen Horstman door een vriend werd uitgedaagd om zijn eigen whisky te maken. Hierbij twijfelde Horstman geen moment en hij greep de kans met twee handen aan.
Eind 20e eeuw start de distilleerderij met de productie in het Twentse Losser, hierbij stroomt niet alleen whisky uit de ketels maar ook likeur, jenever en kruidenbitter. Deze staan nog altijd in het assortiment op de website.

Krachtig maar niet overheersend

De eerste geuren die naar boven komen na het inschenken van de whisky geven een toegankelijke en bijna zoete eerste indruk, waarin ook zeker de vanille en honing sterk naar voren komen. Het geheel wordt met een subtiel vleugje eikenhout geaccentueerd. Dit maakt je zeker nieuwsgierig naar de eerste slok.
In de mond komt de zoetheid van de sherry goed naar voren, wat aangevuld wordt met krachtige tonen van chocolade en karamel. Een ondertoon van kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel geven een fijne diepte aan de smaak. Het mondgevoel is warm en de tong wordt omhelst door een subtiel olieachtige textuur. Ook de alcoholsterkte is goed geïntegreerd, dit zorgt ervoor dat de smaken op een prettige manier worden onthuld.
De afdronk is warm en middellang.
Volgens Horstman is de whisky goed te combineren met een gerookt stukje zalm of een echte Hollandse pot als zuurkool met worst. En voor de mensen die graag in de keuken staan is er op de website van Horstman ook een recept voor een Ierse whiskycake te vinden!

Conclusie Horstman Whisky Blauw Review

Deze 9 jaar oude Horstman Blauw, is een fijne traktatie. Met de combinatie van de sherryvaten is de whisky goed uitgebalanceerd, wat resulteert in een rijke en krachtige drank.
Dit zorgt ervoor dat de twee rode en blauwe whisky uit de ‘Duo whisky’ set van Horstman samen een fijn en vooral divers smaakprofiel tonen. Perfect om cadeau te doen of als introductie voor Nederlandse whisky.
+ Krachtig en rijk van smaak, niet overheersend.
+ Toegankelijk voor iedere whiskyliefhebber.
- Prijskaartje aan de hoge kant.
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties