Bus Whisky vraagt om creativiteit bij uitdaging gerstoogst

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 15 augustus 2023 om 17:00
bus whisky
Bus Whisky heeft een kleine tegenvaller te pakken. De gerstoogst van 2023 loopt niet helemaal zoals gewenst. De reden heeft alles met het weer van afgelopen tijd te maken en voor een oplossing zoekt de Nederlandse distilleerderij nu creatieve ideeën.
Dat de weergoden het de afgelopen tijd een beetje hebben laten afweten, mag duidelijk zijn. We hebben te maken gehad met zeer onstuimig weer, waarbij er nogal eens regen uit de lucht kwam vallen. De gerstoogst van 2023 van Bus Whisky is daardoor voor een deel in het water gevallen.
Een deel van de percelen waarop gerst gezaaid is, is letterlijk verdronken onder de vele regen, zo meldt de distilleerderij op Facebook. Er is slechts 50 procent van de oogst binnengehaald, wat een te kleine batch voor de mouterij oplevert.
Bus heeft normaal gesproken nog een plan om op terug te vallen, namelijk gerst inkopen bij collega’s. De distilleerderij schaft bij dit plan dan biologisch geteelde gerst in waarbij geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Alleen daarvan is dit jaar niet genoeg beschikbaar. Bovendien is de beschikbare gerst allemaal al gekiemd en niet meer te mouten.

Creatieve geesten gezocht voor uitdaging Bus Whisky

Nu Plan A van Bus Whisky in het water gevallen is en Plan B niet de oplossing blijkt, moet er een Plan C komen. De stoker meldt in de Facebook post zelf al de volgende mogelijkheden:
  • De 2023 oogst in silo’s opslaan en dan volgend jaar meer vermouten
  • Lokale rogge bijkopen en een Bus rye whisky maken
  • Gerst uit Oekraïne bijkopen voor een speciale Bus whisky
  • De kleine batch samenvoegen met heavy peated mout voor een Bus limited edition whisky
Het zijn allemaal prima ideeën, maar Bus Whisky is op zoek naar het gouden ei. Daarvoor roept de distilleerderij iedereen op om hun ingevingen te delen. Er zijn al verschillende reacties voorbij gekomen, waaronder een tip om gerst in Denemarken te kopen en een blend te maken met een whisky met een vergelijkbare missie. Ook is er al een reservering geplaatst voor een mogelijke special edition. Iedereen met een idee mag deze aan Bus Whisky laten weten via de Facebook post van de distilleerderij.
Glencairn 2x Whiskyglas Twinset - Kristal loodvrij - Made in Scotland Image
Glencairn 2x Whiskyglas Twinset - Kristal loodvrij - Made in Scotland
EUR17.75
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS