Cardhu is jarig en onthult een speciale single malt whisky

Nieuws
vrijdag, 08 maart 2024 om 12:00
carshu 12yo 200 anniversary whisky
Het is een feestelijk jaar voor whisky. Naast de The Macallan Distillery en de Glenlivet Distillery viert ook de Cardhu Distillery in Speyside zijn 200ste verjaardag. Ter gelegenheid van deze verjaardag heeft de stokerij een twaalf jaar oude whisky uitgebracht: de Cardhu 12 Year Old single malt whisky.
De Cardhu 12 Year Old expressie is niet alleen een eerbetoon aan het jubileum van de distilleerderij, maar is ook een eerbetoon aan Helen Cumming, de oprichtster van de stokerij. Zij is niet alleen een van de eerste vrouwen die pionierde in de whisky-industrie, maar speelde ook een grote rol in het illegaal stoken van het levenswater.
Op de verpakking van de Cardhu 12 Year Old is Cumming te zien met een rode vlag, waarmee ze de buren waarschuwde. Zo konden zij de illegale distilleerketels verbergen voor de naderende autoriteiten.

Wat is de Cardhu 12 Year Old single malt whisky?

Naast het mooie verhaal dat op de verpakking van de whisky uitgebeeld wordt, is de single malt whisky uit Speyside ook een primeur. Het is namelijk de eerste whisky die uitsluitend rijpte in ex-wijnvaten. Roselyn Burnett, brand home manager van Cardhu, vertelt dat dit een mooi voorbeeld is van de innovatie en moed die de familie Cumming 200 jaar geleden al toonde.
Het was volgens Burnett spannend om samen te werken met de blending- en distilleerexperts om een aangepaste versie van de klassieke Cardhu te maken, maar het heeft geleid tot een whisky die de klassieke tonen van de distilleerderij heef behouden. De tasting notes van de Cardhu 12 Year Old zijn als volgt:
Neus: Verse bessen en zwarte bessen, gebakken appel en poedersuiker. Daarna pure chocolade, zachte toffee en de klassieke zoete en karamelachtige tonen van Cardhu. Smaak: Zoetheid, rode bessen, kaneelkruiden, demerarasuiker en pure choclade, gevolgd door zachte eikenkruiden en vanille. Afdronk: Sterk verwarmend met eikenkruiden en vanillezoetheid.
De release van de Cardhu 12 Year Old 200 Anniversary whisky wordt feestelijk afgetrapt met een evenement op International Women’s Day. Tijdens het evenement met muziek, gesprekken met experts en begeleide proeverijen kunnen gasten een fles kopen. De fles is ook al in Nederland gespot met een verkoopprijs van minder dan vier tientjes.
Foto: Cardhu
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS