Cley Distillery behaalt uitbreidingsdoel ruimschoots

Nieuws
woensdag, 17 januari 2024 om 9:00
cley
De afgelopen weken waren spannend voor Cley Distillery. Er liep al even een crowdfunding campagne waarmee de stokerij op zoek was naar een lening om te kunnen verhuizen en uitbreiden. Daarover is nu goed nieuws, want Cley heeft het doel ruimschoots gehaald.
Via CrowdAboutNow liep er een campagne waarbij Paul en Maria Den Dulk, eigenaren van Cley Distillery, op zoek waren naar investeringen om de stokerij uit te kunnen breiden. Aan whiskyliefhebbers werd een bedrag in de vorm van een lening gevraagd.
Het eerste doel was 500.000 euro. Met dat geld zou de Nederlandse distilleerderij vanuit de achtertuin van het echtpaar kunnen verhuizen naar een nieuwe locatie in Rotterdam.
De 500.000 euro zorgt ervoor dat de nieuwe distilleerderij operationeel gemaakt kan worden. Dat wil zeggen dat Den Dulk ketels en productie apparatuur kan kopen en aan de slag kan met een industriële warmtepomp en PV panelen om klimaatneutraal te stoken.
Dat doel is op 4 december 2023 gehaald, waarna er een extra doel is gestart.

Cley bouwt niet alleen een nieuwe stokerij in Rotterdam 

Cley zocht namelijk nog meer kapitaal om de uitbreiding compleet te maken. Whiskyliefhebbers vanuit het hele land hebben geïnvesteerd in de distilleerderij. In totaal zijn er 380 investeerders voorbij gekomen die gemiddeld 2640 euro hebben ingelegd tegen 5 procent jaarrendement.
Het tweede doel van Cley Distillery is dus ruimschoots gehaald. Dat betekent dat de Nederlandse distilleerderij niet zomaar naar een nieuwe locatie verhuist, maar dat er naast de stokerij nog uitbreidingen komen.
Cley Distillery wordt daarmee voor gasten toegankelijk. Op de bovenverdieping van de stokerij wordt namelijk een proefruimte en een bar gemaakt. Daarnaast wordt er een bed and breakfast op diezelfde verdieping gemaakt, waar gasten kunnen blijven slapen. Als laatste wordt er aan de achterzijde van de distilleerderij een winkel en een terras geopend waar bezoekers kunnen genieten van een drankje.

Wat is de planning van Cley uitbreiding?

Het is nu tijd voor de volgende stap: de daadwerkelijke verbouwing. Den Dulk en zijn vrouw hebben daar al een planning voor klaarliggen. De nieuwe locatie is al gekocht en het bestemmingsplan is aangepast. In de komende maanden zal er flink verbouwd worden in het nieuwe pand.
De graanschuur krijgt bijvoorbeeld een fundering. Als alles volgens planning loopt komen er twee nieuwe ketels van McMillan begin 2025 op die fundering te staan. Hopelijk kan er in mei 2025 gestookt worden op de nieuwe stek. In de tussentijd blijft Cley vanuit de huidige locatie opereren.
Het gebeurt regelmatig dat Nederlandse distilleerderijen op zoek zijn naar geld om door te kunnen groeien, zo ook deze partij.