Lambertus 5 Years Tequila Cask Review: unieke whisky uit België

Reviews
woensdag, 17 januari 2024 om 13:00
radermacher lambertus 5
We gaan het vandaag hebben over een whisky die heel uniek is. De Lambertus whisky komt uit de Radermacher Distilleerderij en tevens uit een uniek taalgebied. Het gaat om een om een tequila-gerijpte whisky, beïnvloed door vier talen.
Radermacher is het buitenbeentje van Belgische whiskydistilleerderijen. België heeft niet veel distilleerderijen, maar veel zijn wel heel interessant. Ze liggen allemaal in Vlaanderen of Wallonië. Radermacher ligt in een minder bekend gebied: Duitssprekend Wallonië.

Zien, ruiken, proeven

Land:België
Distilleerderij:Radermacher
Soort whisky:Single Malt
Kleur:Lichte goud
Geur:Violen, tequila, geroosterde cashewnoten
Smaak:Zilte karamel, noten, brioche
Afdronk:Delicaat maar peperig
Leeftijd:5 jaar oud
Alcoholpercentage:46 procent
Inhoud fles:70cl
Prijs:65-70 euro

De oudste Belgische distilleerderij

Deze distilleerderij werd in 1836 opgericht en is dus de oudste distilleerderij van België. Radermacher heeft niet altijd whisky gemaakt, maar nu is er een heel assortiment van. En er is nog iets opvallends. Radermacher is de eerste Belgische whiskymaker met een gecertificeerd biologisch assortiment. Gin, rum, wodka en likeuren komen ook uit de Radermacher stokerij.

Hoe maakt Radermacher zijn whisky?

De mout wordt gedistilleerd na een korte gisting van twee of drie dagen. Radermacher gebruikt een Carl alambiek met een rectificatiekolom, vergelijkbaar met de Faraday alambiek van Penderyn. De kolom heeft 15 platen die de Lambertus whisky glad maken, dus Radermacher hoeft niet twee keer te distilleren.
Radermacher creëert een interessante mix van whisky’s met deze hybride alambiek. Naast verschillende single malts maakt de distilleerderij ook een 10-jaar oude single grain whisky. De single malt whisky’s vanuit Radermacher komen in 3, 4, en 5 jaar oude opties en hebben gerijpt in sherry-, bourbon-, of tequila-vaten.

Tequila vaten zijn heel zeldzaam in de whiskywereld, maar er is geen reden waarom Europese distilleerderijen deze Mexicaanse vaten niet kunnen gebruiken.  

Hoe proeft het?

Radermacher beschrijft deze whisky als ‘subtiel en vol, met een groot boeket fijne chocolade, geroosterde noten en florale geuren’. Onmiddellijk tref je bloemachtige geuren aan. De handtekening van elke Radermacher whisky, het aroma van violen, is ook heel krachtig aanwezig. Verder zijn er verse nootachtige tonen aanwezig. De tequila geeft aan deze whisky meer donkere en zure kanten.
De jeugdigheid van deze whisky is duidelijk, maar hij past goed bij de lichte stijl van Radermacher. De pittige tequilasmaken lijken een beetje op wodka, maar met bloemige smaken worden ze goed gecombineerd. De dichtheid is licht en stroperig; niet te diep of te sterk. Deze Lambertus whisky is makkelijk te drinken.
Verder kun je steenvruchten proeven. Dit is niet heel tropisch of zoet op de neus. Hier is de zoetigheid van deze whisky meer vergelijkbaar als brioche.
Om precies te zijn lijken de smaken van geroosterde noten meer op cashewnoten dan op walnoten.
Als je deze whisky proeft, kom je een scherpe maar korte kruidigheid tegen. Een florale golf spoelt over de tong. De afdronk is niet sterk, wat past bij de lichte stijl van Radermacher whisky. Tequila is ook aanwezig in de drank, maar het wordt opnieuw gecombineerd met viooltjes.

Conclusie Lambertus 5 years Tequila Cask Review

Dankzij zijn locatie en methoden is Radermacher een unieke distilleerderij en volgens dit feit is deze tequilavat gerijpte whisky iets bijzonders. De single malt van deze zeldzame rijping is een verfijnd product dat niet te duur is.
Deze whisky is niet zo sterk of rokerig. Veel whiskyliefhebbers zullen iets goeds aantreffen. Deze Lambertus whisky is vergelijkbaar met de stijl van Glencadam of Dalwhinnie en de violengeuren lijken een beetje op de ongemoute gerst-smaken in Ierse ‘single pot still’ whisky’s.
+ Deel van een groter assortiment biologisch whisky’s (alles redelijk goedkoop)
+ Een duidelijk handtekening: florale geuren en violen
- Niet ideaal als je een sterkere of rijkere single malt zoekt

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties