Distilleerderij Donderdag: Cley Distillery werkt met oeroude recepten in Rotterdam

Rubrieken
door Monkey
donderdag, 21 september 2023 om 15:00
cley whisky
Het is weer tijd om een reis te maken naar een producent van het levenselixir in Distilleerderij Donderdag. Deze week blijven we op Nederlandse bodem. We gaan namelijk naar Cley Distillery in Rotterdam.

Vlak boven Rotterdam

Vlak boven de A20 die over Rotterdamse stad heen loopt is het een dorps gevoel. Een smalle weg die tussen verschillende volkstuinenparken heen kronkelt verraadt al bijna waar de hij voorbij loopt. De Overschiese Kleiweg loopt namelijk pal voorbij de huidige locatie van Cley Distillery.
Aan deze weg, vlak voorbij een rustieke molen, ligt achter een rij huizen een Nederlandse micro-distilleerderij verscholen. Daar stoken Paul den Dulk, oprichter en meesterdistilleerder van Cley, en zijn vrouw Maria heerlijke Nederlandse dranken, waaronder hun eigen versie van het levenselixir.
De whisky van Cley is niet meer weg te denken uit Nederland, maar het begon ooit met een hele andere drank. Zoals zoveel verhalen van stokers begonnen is met een hobby, begint ook voor Den Dulk het avontuur tussen koperen ketels en vaten als een vrijetijdsbesteding. Den Dulk werkt al jaren als levensmiddelentechnoloog, waarbij hij zich bezig houdt met onder andere plantaardige producten.

Aangestoken met het whiskyvirus

Naast deze baan brouwt hij in zijn vrije tijd regelmatig een biertje. Langzaam maar zeker raakt hij aangestoken met het virus van brouwen en stoken. Den Dulk en zijn vrouw hebben dan al een liefde voor whisky en raken steeds meer in de ban van stoken. Dit neemt alleen maar toe als ze in aanraking komen met een oud recept voor spirit uit 1795. Het maken van een eigen whisky is een doel dat het duo zichzelf stelt.
De levensmiddelentechnoloog begint als vrijwilliger bij het Jenevermuseum in Schiedam, waar hij steeds meer over de kunst van het stoken opsteekt. Ook gaat Den Dulk in de leer in Hasselt, België (dit deed Horstman ook eerder!). Daar neemt Geurt van Rennes van Syntra hem onder zijn vleugels. In 2015 zetten Den Dulk en zijn vrouw een grote stap richting het realiseren van hun droom. Het eerste distillaat voor de godendrank wordt in dat jaar gestookt en Cley Distillery is een feit.
De naam is overigens niet heel vreemd. De micro-distilleerderij ligt aan een weg die in een ver verleden nog van andere straatnaambordjes voorzien was. Waar nu aan weerszijden van het asfalt Overschiese Kleiweg te lezen is, stond in de 17e eeuw nog Cleywech op de wegwijzers.

Een vingerafdruk in de vorm van Nederlandse whisky

Terug naar de whisky, al is die er in 2015 natuurlijk nog niet. De godendrank moet tenslotte een paar jaar rijpen. Pas in 2018 vloeit de eerste druppel Cley whisky een glas in. Dat glas is vanzelfsprekend het glas van de distilleerder zelf, die ontzettend tevreden is met zijn creatie. De whisky is gestookt op basis van een oeroud recept en met uitsluitend biologische grondstoffen die de meesterdistilleerder uit de regio gehaald heeft.
Het stoken gebeurt in een Schiedamse ketel waarmee voor een drievoudig distillaat gezorgd wordt. De spirit die daaruit komt gaat vervolgens in kleinere, actieve vaten, zodat de Cley whisky die erin rijpt een uniek karakter krijgt. Het geheel zorgt voor een soort vingerafdruk die Den Dulk en zijn vrouw in elke fles achterlaten. Of beter gezegd op, want het Cley logo is eigenlijk een vingerafdruk waarop tekens van een molensteen afgebeeld staat.
Dat logo is overigens niet alleen op de verschillende whisky’s van de Nederlandse distilleerderij terug te vinden. Ook op de flessen Cley gin vind je het logo terug.

Van micro-distilleerderij naar grootse plannen

Waar Cley Distillers op dit moment nog te boek staat als een micro-distilleerderij, zijn er plannen om flink uit te breiden. Den Dulk en zijn vrouw hebben een duidelijke visie, waarin ze een klimaatneutrale distilleerderij op willen zetten die single estate single malt whisky uit Rotterdam stookt.
De locatie voor de distilleerderij en de bouwplannen zijn er al. In een grote boerderij moeten grote koperen ketels het kloppende hart van de nieuwe Cley Distillery gaan vormen. De productie zal hiermee omhoog gaan naar 1200 bourbon vaten per jaar.
Whiskyliefhebbers kunnen deel uitmaken van deze stap die Cley gaat zetten. Er is namelijk een investeringsronde waarbij iedereen die dat wil. Iedereen die niet wil investeren, maar wel een eigen vat wil, kan ook bij Cley terecht. Er is namelijk ook een vatenprogramma genaamd Cley Cask Friends.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties