Compass Box The Peat Monster viert 20e verjaardag met nieuwe release

Nieuws
vrijdag, 17 maart 2023 om 13:00
peatmonster
Compass Box heeft iets te vieren. De The Peat Monster whisky is namelijk 20 jaar geworden en dat is reden genoeg voor een nieuwe release van de whisky. Deze release gaat terug naar de geboorte van het monster.
De whisky heet dan ook toepasselijk Compass Box The Peat Monster Cask Strength: Origin Story. Het zit al in de naam: de whisky is op vatsterkte gebotteld met een alcoholpercentage van 56,7 procent. De whisky bestaat uit een blend van Williamson Islay malt, gerijpt in een refill Amerikaans eiken vat, en een Caol Ila malt whisky die gerijpt heeft in eenzelfde vat, maar ook nog in Amerikaans eiken bourbon vaten en refill puncheons (vaten van 500 liter) zeten heeft.
Daarnaast is er een Highland malt blend uit aangepaste Frans eiken vaten aan Origin Story toegevoegd. Deze laatste vaten hebben een flinke toast gekregen van leverancier Stave Company die ze vervolgens twee jaar aan de licht gedroogd heeft. Daar zijn ze nog een jaar met graan-eau-de-vie gevuld. Compass Box viert de roots van Peat Monster door de blend gedeeltelijk af te werken. Nagenoeg de helft van de whisky is drie tot vier maanden nog in Amerikaanse wit eiken vaten gefinisht.
De tasting notes van Peat Monster Cask Strength: Origin Story zijn als volgt:
Neus: ‘roetachtige barbecuerook, groene appel en aromatische citrusoliën’
Smaak: ‘hints van teerachtige, gerookte amandel die is gemengd met het gekruide virgin oak voor extra rijkdom en vanilletonen, evenals zeewier, cayennepeper en zoutheid’.
Voor de verjaardag van Peat Monster moest er natuurlijk een bijzonder etiket komen. Dit is ontworpen door de veelgeprezen Amerikaanse kunstenaar Mark Burckhard en toont een afbeelding van het monster tegen wolkenkrabbers, rokende metroroosters en een glimp van Central Park.

The Peat Monster: Origin Story viert 20 jaar van de populairste Compass Box whisky

De verjaardagseditie van The Peat Monster belooft wat bijzonders te worden, maar hoe begon het allemaal? De whisky werd voor het eerst in 2003 uitgebracht, vlak nadat John Glaser, oprichter van Compass Box de handen ineen sloeg met Jonathan Goldstein van Park Avenue Liquors. Dit gebeurde om de exclusieve release van Compass Box The Peat Monster mogelijk te maken en met succes.
Compass Box Peat Monster was dusdanig populair dat hij een jaar na de oorspronkelijke release wereldwijd uitgebracht werd als vast onderdeel van de Compass Box line-up. Nu is er een speciale Origin Story van The Peat Monster uitgebracht, maar deze is welbehoorlijk gelimiteerd.
Compass Box The Peat Monster Cask Strength: Origin Story is wereldwijd in een oplage van 9.126 flessen verkrijgbaar zijn. De prijs van de whisky is £105 per fles (ongeveer 120 euro). Of deze in de Nederlandse schappen terecht komt is nog niet bekend. Wel kun je de reguliere editie van The Peat Monster aanschaffen.