Dalmore gaat flink uitbreiden

Nieuws
dinsdag, 20 juni 2023 om 17:00
dalmore
In Schotland wordt er aan een flinke uitbreiding gewerkt. Dalmore heeft namelijk groen licht gekregen voor een aangevraagde uitbreiding. Hierdoor verdubbeld de capaciteit van de Highland distilleerderij.
Iets meer dan een jaar geleden werd er door Whyte & Mackay een bouwaanvraag ingediend voor een nieuwe productiefaciliteit voor Dalmore. Daarnaast werd de vraag neergelegd voor de bouw van een nieuwe bezoekerservaring. Op dat moment was nog onzeker of de distilleerderij met de aanvraag wel aan de geplande nul CO2-uitstoot regel. Inmiddels is bekend dat dat zo is en dat de bouw door mag gaan.
Dalmore gaat dus in de komende tijd flink op de schop. Sterker nog, er werd al een en ander verbouwd. De Saladin mouterij is namelijk al in de jaren ’80 gesloopt. Deze maakt plaats voor een nieuwe plek waar vier paar distilleerketels komen. Daarnaast zal het nieuwe gebouw een eigen mash tun en houten washbacks krijgen.

‘Dalmore uitbreiding doet geen afbreuk aan stijl’

De Dalmore uitbreiding zorgt er dan wel voor dat er flink meer whisky geproduceerd wordt door de distilleerderij, maar de stijl van Dalmore blijft onaangetast. Het merk heeft hard gewerkt aan de status als luxemerk en die moet behouden blijven. Kieran Healey-Rider, hooft whisky ontdekking bij Whyte & Mackay vertelt dit in gesprek met The Drinks Business.
Het bouwen zal snel beginnen en dat mag ook wel. De eerste mash voor de nieuwe distilleerderij staat namelijk gepland voor augustus 2024 en aan het einde van het jaar moet ook het bezoekerscentrum geopend zijn. Er is dus iets langer dan een jaar de tijd om alles gereed te maken.
Als de nieuwe faciliteit klaar is, zal de oude stokerij ongeveer drie maanden dicht gaan. Hier wordt dan vervolgens gewerkt om ook deze Co2 neutraal te maken. Daarna draait Dalmore op een flink hogere capaciteit, maar of er dan ook meer van dezelfde whisky uit de stokerij komen of dat er meer verschillende whisky’s gestookt worden.
Eerder deze maand hoorden we nog dat de uitbreiding die Wolfcraig gepland had, afgewezen is door de Local Review Body van Stirling Council.
Beeld: Dalmore Distillery

POPULAIR NIEUWS