De eerste Lochlea single malt whisky met een age statement onderweg

Nieuws
door Monkey
vrijdag, 19 januari 2024 om 11:00
lochlea 5yo
De Lochlea distilleerderij in de Lowlands heeft een nieuwe expressie onthuld. Bij deze whisky staat het getal 5 centraal. De whisky is namelijk gemaakt ter ere van het vijfjarige bestaan van de stokerij. Maar dat is nog niet alles.
De whisky is niet alleen gebotteld ter ere van de vijfde verjaardag van de distilleerderij, maar is ook vijf jaar oud. Dat betekent dat de spirit voor Lochlea 5 Years Old ergens in de opstartfase van de stokerij gedistilleerd is. Zo meldt The Scotsman Food and Drinks.
De single malt whisky is ook de eerste uit de Lowlands distilleerderij waarop een leeftijdsaanduiding is gebruikt.

Een bijzondere expressie voor het jubileum

John Campbell, distillerymanager bij Lochlea, vertelt dat de stokerij iets bijzonders wilde doen voor het jubileum. Daarom is er gekozen voor een whisky die vijf jaar in verschillende soorten vaten gerijpt heeft.
‘We hebben deze vijf vaten zorgvuldig uitgekozen, waarin onze single malt tot in de perfectie is gerijpt, en ze vervolgens samen in vaten gezet om een ​​unieke botteling van Lochlea te creëren die we nooit meer zullen repliceren.’
Het feit dat dit de eerste age statement whisky van de distilleerderij is en dat dit een whisky is die niet meer nagemaakt zal worden, zal er mogelijk voor zorgen dat dit een gewilde whisky wordt onder verzamelaars en fans van de Lochlea distilleerderij.

Wat is de Lochlea 5 Years Old whisky?

De vaten waarin de whisky gerijpt heeft, zijn first fill ex-bourbonvaten, een first-fill Oloroso sherryvat, een dubbel gerijpt Oloroso sherryvat en een dubbelgerijpt Pedro Ximénez sherryvat.
Neus: Gebakken ananas, bruine suiker, hazelnoten, zuurdesembrood.
Smaak: Citroenschil, gekonfijte perencrumble, sinaasappelschil.
Afdronk: Karamel met hints van zwarte peper, rozenblaadjes en leer.
De Lochlea 5 Years Old Whisky komt op 25 januari, op Burns Night, uit. Het is een knipoog naar de dichter die ooit op de grond werkte waar nu de Lochlea farm staat.
De expressie gaat in het Verenigd Koninkrijk 90 pond kosten (omgerekend ongeveer 105 euro). Wanneer de whisky in de Nederlandse schappen terechtkomt, is nog niet bekendgemaakt.
Foto: Lochlea

POPULAIR NIEUWS